Jpg Sayfalara Gömülü Olarak Sıralı Numara Vermek_Foxit Phantom'la (Resimli Anlatım)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Jpg Sayfalara Gömülü Olarak Sıralı Numara Vermek
(Foxit Phantom'la)

Resimli Anlatım

Sevgili "gandor08" üstadımız elindeki sayfa numaraları olmayan jpg dosyalara nasıl sayfa numarası konacağını sormuştu (şurada), bu tabii ki dosya numaraları değil jpg görüntülere 'kazınmış' (gömülü/embedded) ve sıralı giden rakamlar olacaktı. Bizler de aceleyle bazı pratik olmayan önerilerde bulunmuştuk. Tam bu esnada "lotoloto" üstadımız oldukça pratik bir yöntemle sorunu çözmüştü: Adobe Acrobat (reader değil, full versiyon) ile bu sorunun nasıl çözüleceğini hazırladığı bir video ile sunmuştu (şurada). Bu açıklayıcı videoyu seyredince bunu uzun yıllar önce "Foxit Phantom"da (o da reader değil, full versiyonu) defalarca yapmış olduğum aklıma geldi. Eskiden Acrobat kullanması zor bir yazılımdı, hem de hantal çalışırdı ve makineyi çok kasardı (Türkçesi bile yoktu, şimdi güzelleşmiş anlaşılan), ben becerememiş, onun yerine Foxit Phantom'a yönelmiştim. İhtiyacım olmadığı için bu numaralandırma olayını çok eskiden ve çok az kullandığım için yöntem aklımdan çıkmıştı, üstelik sorudan, jpeg üzerine doğrudan yazılacak bir yazılımın sorulduğu kanaatine varmıştım, oysa hem jpg'den pdf'ye, sonra da pdf'den tekrar jpg'e olmak üzere 2 kez dönüştürme yapılıyordu, bu da benim aklıma pdf işleme yazılımlarını hiç getirmemişti doğrusu, ta ki "lotoloto" üstadımızın Acrobat tarifini seyredinceye kadar.

Sevgili "lotoloto" üstadımız Acrobat yazılımında bu işin nasıl yapıldığını "video" şeklinde gayet güzel anlatmış. Ben de aynı işlemin basitçe "Foxit Phantom" yazılımında nasıl yapıldığını "resimli" olarak anlatacağım. Yeni başlayanlara da hitap edebilmek için çoklarının gayet iyi bildiği bazı işlemleri de tekrar edeceğim (cbr'nin aslında bir rar dosyası olduğu ve sadece sonekini değiştirmenin yeteceği gibi bilgileri), yani basit de olsa hiçbir adımı atlamadan sırasıyla anlatmaya çalışacağım. Çok bilinen bazı şeyleri tekrar edip bu konuda bilgisi olanları da sıkacağım için şimdiden özür dilerim.

Sayfa numaraları olmayan bir ÇR buldum: "Blondie in Home of Free 045 (1945)" 1365x2020 piksel genişliğinde 36 sayfası var ve 38 MB.
İşlem 5 temel (basit) aşamada yapılacak:

1. CBR dosyanın sonekini rar olarak değiştirip bunu açmak ve içindeki jpg dosyaları dışarı çıkarmak.
2. Bu jpeg dosyalardan bir pdf dosya oluşturmak.
3. "Foxit Phantom"da bu pdf dosyanın sayfalarına sıralı sayfa numarası 'kazımak' (gömmek/embed).
4. Artık sayfa numaralarına sahip olan pdf çizgi romanı aynı yazılımı kullanarak jpg dosyalar olarak bir klasöre ihraç etmek
5. sonra bunları rar'la sıkıştırıp tekrar CBR yapmak.


Önce "CBR" dosya sonekini "rar" olarak değiştirip içindeki 36 adet jpg dosyasını istediğimiz bir klasöre çıkarıyoruz (unrar). Bu Jpg dosyaların adlarını değiştirmeniz gerekmez, sıralı olsunlar yeter.
ed1d9is2ust0bby6g.jpg


Bilgisayarımızdaki "Foxit Phantom" yazılımını açıyoruz, bu ücretli bir yazılımdır, ücretsiz şekli olan ve sadece pdf dosyaları açıp okumada kullanılan "Foxit Reader" değil (gerçi bu tip yazılımların "light" versiyonlarına da son yıllarında birçok özellik kattılar, hem Foxit Reader, hem de Adobe Reader'da şimdi daha çok fonksiyon var, ama burada anlatılanları yapacaklarını sanmıyorum.)
f011cnn4l59utb46g.jpg


Foxit Phantom'da file>create pdf>from multiple files yolunu takip ederek söz konusu jpg'leri yazılıma yüklüyoruz. Maksat yeni bir pdf dosya oluşturmak.
86cvq0vypqhvrlj6g.jpg


Yeni oluşturduğuz pdf dosyaya "Blondie" adını verdik.
zcj8kz2tfbr9ylc6g.jpg


Pdf dosya çok kısa sürede oluştu.
hgjt7jdgmdm6yda6g.jpg


Pdf dosya açıkken teyid etmek için baktık, sayfa numaralı yok.
64yms5i6cnchepu6g.jpg


İşlem sonunda pdf dosya Foxit Phantom'un içinde zaten kendiliğinden açıktı. Bu kez edit>Header&Footer>add yolunu takip ediyoruz, zira sayfalara sıralı numara eklemeye başlıyoruz. Şimdi "üstbilgi ve altbilgi düzenleme penceresi" ni görüyoruz. Rakamların altta ortada olmasını istediğimiz için Önce "center footer Text" kutusunun içine tıklıyoruz, sonra altındaki "insert page number"ı (sayfa numarası gir) tıklıyoruz. Numaralandırmanın ilk sayfadan yani kapaktan başlamasını istemiyoruz, bu nedenle sağ taraftan "2'den 36'ya" seçeneğini seçiyoruz. Buradan yazı tipini, font büyüklüğünü, mesafeyi filan da ayarlayabilirsiniz.
flkwnosegf10mi26g.jpg


Sayfa numaralarının düzgün bir biçimde yerleştirildiğini görüyoruz. Numaraların görüntülerin üzerine taşıp taşmadığını da hızla kontrol edelim, ben ettim, mesela 10, 25 ve 34. sayfalarda azıcık yukarıda kalmış, hafifçe resmin üzerine doğru gelmiş. İstenirse önceki adımdan bu ayarlanabilir, çok kolay.
axtvg7k2tzk9v956g.jpg


Şimdi sıra geldi numaralandırdığımız bu pdf sayfalarını yeniden jpeg formatında ihraç etmeye. "Nihai" adında bir klasör oluşturdum, ve Foxit Phantom'dayken File>Export to>images>jpeg yolunu takip ederek tüm sayfaları "Nihai" klasörüne ihraç ediyoruz.
neufc24suqaa7rd6g.jpg


İhraç ayarlarını değiştirebilirsiniz. Bu ayarlar görüntü kalitesi ve dosya boyutunu da belirleyecektir.
p8id13u9b8bzy4h6g.jpg


"Nihai" klasörüne ihraç ederek çıkardığımız 36 jpg dosyayı WinRar yardımı ile bir rar dosyası haline getiriyoruz, bunu da sonekini CBR yapmak suretiyle bir çizgi roman dosyası haline getiriyoruz. Dosya boyutunun seçtiğimiz ayarlar neticesinde 54 MB'a yükseldiğini görüyoruz. Bu makul bir boyut. Seçilen ayarlara göre yüzlerce MB da olabilir, ama orijinal boyut 38 MB olduğu için kalitede fazla bir iyileşme olmaz. En iyisi orijinaline
yakın boyutlarda olması. Artık sayfa numaralı olan bir cbr dosyamız var.

qly2yy2ozv8b8b56g.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,315
30,822
İzmir
Hocam... sorun bende mi bilmiyorum ama resimler yüklenemiyor...
Yazı da çok aydınlatıcı olmuş. Resimsiz de anlaşılıyor...
Ellerinize sağlık...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
Hocam... sorun bende mi bilmiyorum ama resimler yüklenemiyor...
Yazı da çok aydınlatıcı olmuş. Resimsiz de anlaşılıyor...
Ellerinize sağlık...

Sevgili "orpa", şimdi işyerimdeki masaüstü bilgisayarda kontrol ettim, resimlerin hepsi de görülebiliyor (önbelleği filan temizleyerek yaptım bu kontrolü). Ama birkaç saat önce evimdeki laptoptan baktığımda, dediğiniz gibi resimler görülmüyordu. Laptop 6 kat yukarıdaki evimde bulunuyor ve evde internet bağlantım olmadığı için bir menzil arttırıcı cihaz ile internete bağlanabiliyorum (aşağı kattaki işyerimden çektiğim yayınla). Bu bağlantılar zayıf olduğu için ve paket transferlerinde sorun çıkardıkları için yukarıdaki laptopta görememişimdir diye düşünmüştüm, özellikle büyük hacimli resimlerin aktarılması daha da güç oluyor bu gibi durumlarda. Ama fiziki internet bağlantımın olduğu alt kattaki işyerime inince resimlerin sağlam olduğunu gördüm. Kısacası belki de wireless bağlantınız nedeniyle olabilir diye düşündüm. Bunu kontrol etmek için bir masaüstü bilgisayardan ya da cep telefonundan bağlanıp kontrol edebilirsiniz. Anlayışınız ve komplimanlarınız için teşekkür ediyorum.

Not: Yine de görüntüleme problemi yaşarsınız diye "sayfanın html yedeğini" alıp Google Drive'a yükledim. Bağlantısı aşağıda. Klasörün içindeki html dosyasına tıklamanız yeterli (not: dosyalar klasörü de aynı klasör içinde yer almalı, yoksa sadece yazılar okunabilir)
(GglDrv)
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,748
İstanbul
Üstadım çok teşekkür ederim. Her zamanki gibi kusursuz bir anlatım olmuş.

Ama... Bu ama beni çok ürkütüyor; 2 gündür Postimage'e yüklenen resimleri ne telefondan ne de bilgisayardan görebiliyorum. Postimage deyim yerindeyse benim son sığınağımdı. Umarım geçici bir sorundur diyelim.

Tekrar teşekkürler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
Üstadım çok teşekkür ederim. Her zamanki gibi kusursuz bir anlatım olmuş.

Ama... Bu ama beni çok ürkütüyor; 2 gündür Postimage'e yüklenen resimleri ne telefondan ne de bilgisayardan görebiliyorum. Postimage deyim yerindeyse benim son sığınağımdı. Umarım geçici bir sorundur diyelim.

Tekrar teşekkürler.

Sevgili "direnc11" üstadım, dünden beri üyelerimizden benzer şikayetler aldım. Kendi yüklediklerimi ben görebiliyorum (belki önbellekten yükleniyordur da onun için görebiliyorumdur diye önbelleği filan temizledim, muhtemelen kendi upload ettiklerim olduğundadır_yükleyene ayrıcalık?) ama başka üyelerin yüklediklerini ben de göremiyorum. Bir de DNS değiştireyim bari dedim, "Level3", "Cloudflare", "Open DNS" vs sırasıyla deniyorum, henüz bir değişiklik olmadı. Başka tarayıcıları da denedim, aynı. Dediğiniz gibi Postimage bence de hâlâ en iyisi ve sorunun onlardan kaynaklandığını umuyorum, daha önce de olmuştu ve düzelmişti. İçime doğmuş gibi bu resimli anlatımdaki resimlerin içindeki yazıların neredeyse tamamını tekst olarak da başlıklara eklemiştim, anlatılmak istenen yazılardan da anlaşılıyor ama resimler de olsa daha iyi olacaktı. Bence düzelecektir, geçmişte PostImage.org birkaç büyük badireyi atlattı, bunu da aşacaktır.
 
Son düzenleme:

yazicizahmet

Onursal Üye
12 Nis 2011
2,308
38,626
Sevgili üstadlarım; sorun bende hala devam ediyor. Üstelik sadece postimage de değil, birçok resim yükleme sitelerine ulaşamıyorum. Genelde öylemidir bilemiyorum. Acaba yılbaşı dolayısı ile bir yoğunlaşma mı var? Umarım öyledir.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
Ne yazıkki resim yükleme sitemiz 2 gündür ofsaytta, inşallah sorunsuz çözerler. Şu an foxit programını indiriyorum. Gerçi bir başka arkadaşta farklı bir programla yöntem önermişti. Onu çözdüm. Bakalım bu nasıl.

Sağolasın abi.
 
Üst