Bazı cbr'lerin açılamaması durumu

yolbulduran

Onursal Üye
16 Nis 2011
255
699
Merhaba,
Eğer cbr dosyası oluştururken, winrar 5.x kullanıyorsanız, ve hiç bir seçenek işaretlemez iseniz, oluşturduğunuz rar arşivi rar 5.x formatıyla sıkıştırılmış oluyor.

Bu arşivlerin uzantısını rar'dan cbr'ye çevirdiğimizde, PC'mizde ve tabletimizde bazı programlar çizgi romanı ekranınızda gösteremiyorlar.
Mesela ben PC'de sumatra pdf reader kullanıyorum ve bu rar 5.x ile sıkıştırılmış cbr dosyalarını okuyamıyorum.
Sadece sumatraya uygun çözüm şu bağlantıda anlatılmış durumda:



64 bit sumatra pdf reader kullandığım için, resimden anlaşılacağı üzere unrar64.dll dosyasını indirip sumatra klasörüne yerleştirdim

e1xg7ejvb7bxr2w5s.png


Ancak tabletimdeki comicrack reader da bu dosyaları açamıyor.
Bunun için, PC'mdeki winrar 5.x yazılımı ile, çizgi romanın rar dosyasını bir klasöre açtıktan sonra rar 4 formatı ile sıkıştırıp cbr (veya zip formatı ile sıkıştırıp cbz) dosyası oluşturuyorum. Peki bunu nasıl yapalım?

Önce çizgi roman arşivinin winrar 5.x formatında olduğuna emin olalım. dosya ismi cbr ile bitiyor ise, rar olarak değiştirelim. rar dosyasını winrar ile açıp, info tuşuna dokunduğumuzda, aşağıdaki resimde gördüğümüz gibi, en üst satırda "Version to extract" 5.0 gözüküyor.

e1xgd031vjhsypys0.jpg


Bu arşivi bir klasöre açalım, ve bu klasörün üzerine sağ tıklayalım.
Add to "dosya ismi.rar" seçeneğini değil, "add to archive" seçeneğini seçelim

e1xggcfknp50hfyog.jpg


artık winrar açılıp bize bir seçim hakkı tanıyacak:

e1xgi70wwcpwtvck0.jpg


Archive formatı olarak
1- cbr dosyası oluşturacak isek, RAR4
2- cbz dosyası oluşturacak isek ZIP formatı seçiyoruz
3- RAR formatını seçmiyoruz, çünkü winrar 5 kullandığımız için, çıktı RAR5 formatında olacaktır

dosyanın son ekini cbr veya ziplemiş isek cbz'ye çeviriyoruz. artık comicrack veya sumatrapdf gibi yazılımlar, çizgi roman arşivini okuyabilecek.
Evet, okuyucu olarak sorunumuzu çözdük.
Eğer tarayıp emek harcayan arkadaşlarımız da, konudan haberdar olurlar ise, en fazla 5 sn. daha harcayarak, hepimizin okuyabileceği arşivler oluşturabilecekler.
 
Son düzenleme:

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,512
Ankara
Ellerine sağlık sevgili Yolbulduran.
Esasen bu durumda kabahat winrarın değil, kendilerini güncellemeyen readerlerindir diye düşünüyorum.Kısa bir süre sonra bu sorunun da kendiliğinden (yeni updatelerle) düzeleceğine inanıyorum.

O zamana kadar yapılacakları çok güzel izah etmişsin. Teşekkür ederim.
 

14lübaba

Onursal Üye
14 Mar 2011
673
2,035
Ankara
O işleri yapabilmek için ben bir hafta uğraşırım.:D
Kıymetli dostum bilgilendirme için çok teşekkürler.
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
Ben Android ve Windows tabanlı işletim sistemleri (telefon, tablet, PC & laptop) kullanıyorum. Bazı CBR dosyalarını Comical 0.8 okuyamıyor.

- Bu noktada dosyayı öncelikle RAR formatına çeviriyorum
- RAR dosyasını bir klasöre açıyorum
- Klasörün içine girerek içerideki tüm JPEG dosyalarını seçerek (CTRL+A) ve sağ tıklayarak yeni bir RAR dosyasına çeviriyorum. (Üst klasördeyken, klasör seçilip RAR oluşturulduğunda problem çözülmüyor)
- Yeni oluşturulan RAR dosyasına istediğim ismi vererek istediğim yere taşıyorum ve uzantısını CBR olarak değiştiriyorum.

Belki sizlere de faydası dokunur...
 

altan

Yönetici
23 Eyl 2011
2,963
103,817
Paylaştığımız bazı kitaplar 200-300 sayfa. Tara, düzelt, bunlar yapılıyor. Harcanan emek ve zaman için sadece taramadan bahsediyorum, balonlamadan değil. İndirdikten sonra bazı sıkıntı yaşayanlarında bunları hoş görüp çare bulmaları gerekiyor. Benim paylaşımlarımda winrar5 kullanırsanız sanırım sıkıntı yaşamazsınız, tablet veya bilgisayarda okumak içinde CdDisplayEx programı. İyi okumalar.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,943
23,713
Kıbrıs
Laptopumu yeniledim.Daha önce indirdiğim çizgi romanları bir dosyada topladım ama dosyaları açamıyorum.Ne yapmam gerekiyor?Windows 11 sürümü yüklenmiş.Bu sorunumu nerede açacağımı bilemediğimden bu başlıkta açtım.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,478
Laptopumu yeniledim.Daha önce indirdiğim çizgi romanları bir dosyada topladım ama dosyaları açamıyorum.Ne yapmam gerekiyor?Windows 11 sürümü yüklenmiş.Bu sorunumu nerede açacağımı bilemediğimden bu başlıkta açtım.

Bilgisayarınıza yüklediğiniz dosyaları açabileceğiniz öncelikle bir programa ihtiyacınız var. 2 nci olarakta yüklediğiniz dosyaların sonu .cbr veya .rar ise bunları açabilecek bir programa (CDisplayEx) .pdf ise adobe acrobat la açabilirsiniz.
 

oktay_izm

Onursal Üye
8 Nis 2009
3,619
38,280
izmir
Laptopumu yeniledim.Daha önce indirdiğim çizgi romanları bir dosyada topladım ama dosyaları açamıyorum.Ne yapmam gerekiyor?Windows 11 sürümü yüklenmiş.Bu sorunumu nerede açacağımı bilemediğimden bu başlıkta açtım.

Değerli Atilla ağabeyim, Eğer "CdisplayEx" (çizgiroman okuma programı) var ise ve hala okuyamıyorsan yapacağın 2 işlem var.

1 - Ya son sürüm "winrar" programını kuracaksın

2 - Ya da "cbr" dosya uzantısını "rar" olarak değiştirip klasör içine çıkardıktan sonra aynı klasörü "zip" olarak sıkıştıracaksın. Tabi uzantıyı da "cbz" olarak değiştirmen gerekiyor.

Bence en uygunu winrar sürümünü yükseltmek. Yoksa açılmayan tüm cbr dosyalarına 2. şıkkı uygulamak zorunda kalacaksın.

Saygılar.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
283
2,439
Sanırım 2023 itibariyle bu sorun readerların RAR5 desteği sağlamalarından ötürü büyük ölçüde çözüldü. Ayrıca WinRAR versiyon 7 itibariyle . RAR5 formatı dosya bozulmalarına karşı ZIP ve RAR4 formatına daha dayanıklı ve bozulma durumunda kurtarılabilme ihtimali daha yüksek bir dosya formatı (özellikle kurtarma kaydı eklenirse).
 
Son düzenleme:
Üst