Rar Arşivlerini Sağlam Oluşturmak

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Rar Arşivlerini Sağlam Oluşturmak
Hasarlı/Açılmayan Rar (ve CBR) Dosyalarından Nasıl Sakınılır

Sıklıkla karşılaştığım bir sorundan bahsedeceğim: Açılmayan "rar" dosyalarından (veya ondan oluşturulmuş "CBR" dosyalarından). Bazen bir CBR dosyasını açmaya çalıştığımda açılmıyor ve boş beyaz ekran gözüküyor. Son ekini "rar" yapıp açmaya çalıştığımda ise "arşiv biçimi tanınmıyor veya arşiv hasarlı" uyarısı çıkıyor. Gariptir, bu hataya sadece bizim ülkemizden yüklenmiş rar/cbr dosyalarında rastlıyorum, yabancı sitelerden indirdiğim dosyalarda bir tane bile denk gelmedi nedense. acaba ziple sıkıştırıldı da son eki rar mı yapıldı diye onu filan da deniyorum, Winrar yerine 7-zip'le filan da açmaya çalışıyorum, ama nafile. Bu dosyaların boyutu şayet küçükse hasar düzelten online sitelerden birine, mesela "Zipi Tools"a yükleyip oradan düzeltilmiş dosyayı indiriyorum. Ancak hasarlı rar dosyası çok hacimliyse bu pratik bir çözüm olmuyor, hem çok zaman alıyor hem de bazen beklenen sürenin sonunda "hasarlı arşiv düzeltilemedi" yanıtını alıyorum. Zaten bu yazılımlar her hatalı rar arşivini de düzeltemiyor, bazen başarısız oluyorlar.

Bu arşiv hataları, ileride arşivimizden kendi dosyalarımızı açmaya çalıştığımızda da başımıza gelebilir. Düşünün, kitaplığınızda bulunan veya ödünç aldığınız değerli ve az bulunan bir dergiyi taradınız, rar'layıp cbr yaptınız ve arşivinize attınız. Yıllar sonra o dergi size gerekti ve açmaya çalıştınız, açamıyorsunuz. Orijinalini de elinizden çıkardıysanız üzülebilirsiniz.

335qgbu5bn998e86g.jpg


Aslında bunu en baştan düzeltmenin çaresi var. Düzeltme demeyelim de rar dosyası oluştururken işi sağlama alıp dosyaya bir "kurtarma kaydı" eklemek diyelim. İleride mesela diskten diske aktarmalar sırasında, ya da disk arızaları oluştuğunda filan arşivinizde bir hasar oluşursa, bu "kurtarma kaydı"nı kullanarak dosyanızı kurtarabilirsiniz. Üstelik bunu her seferinde, her sıkıştırma işleminde yapmanız gerekmiyor. Bir kere ayarladığınız zaman her oluşturduğunuz arşivde bu kayıt yerini alacaktır. Onarırken de "WinRar" ana penceresinde sağ üst köşedeki "Onar" seçeneğini kullanabilirsiniz. Kurtarma kaydı konmamış arşivleri sadece bu butonu kullanarak düzeltemiyorsunuz ne yazık ki, hatta bazen arayüzdeki dosya listesinde arızalı rar dosyası gözükmüyor bile.

lvz03tysiqhrhh16g.jpg


Bir de, bununla ilgisi yok ama, sıkıştırma yöntemi olarak "depola" seçeneğini işaretlerseniz rar arşivlerinizi çok süratli bir şekilde oluşturabilirsiniz. "Depola", yani sıkıştırmadan arşive at demektir. Görüntü dosyalarını sıkıştırmaya çalışmak lüzumsuzdur, çok fazla sıkışmazlar, fazla bir yer kazanamazsınız, üstüne üstlük "en iyi sıkıştırma"yı filan seçerseniz sıkıştırma işlemi çok uzun sürer. "Depola" seçeneğiyle "hiç sıkıştırılmadan" arşivlenmiş dosyalar, arşivden çok süratle açılırlar. Bunun anlamı şudur: bunlardan oluşturulmuş CBR dosyalar da daha hızlı açılırlar ve sayfalar arasında daha hızlı geçişler olur (tekrar hatırlatayım CBR bir RAR dosyasıdır aslında)

Bir diğer yöntem de zip'le sıkıştırıp, son ekini "CBZ" yapmak. Zip ücretsiz ve çok eski bir sıkıştırma yöntemi (rar ücretlidir), gerçi zip dosya formatında da hasarlar oluşabiliyormuş, ama bugüne kadar bana hiç denk gelmedi, tesadüf herhalde (oysa sadece bu yıl indirdiğim en az bir düzine rar hasarlı çıktı). Buradaki notları kişiselel deneyimlerimden yola çıkarak yazdım. Yine benim kanaatime göre Rar arşivlerinde ZIP arşivlerine nazaran daha çok arızaya rastlanmasının bir nedeni de ücretli olan bu WinRar yazılımının "kırılmış" versiyonlarının yaygın olarak kullanılıyor olmasıdır. Bu benim kişisel düşüncem tabii. Bir de bu hasarlı arşivler bazı makinelerde açılıyor, bazılarında açılmıyor, bu da bir muamma (sıkıştırıldığı ve açıldı makineler arasında tam konfigürasyon uyumu filan mı acaba)

jiz20ywc8gw3ecf6g.jpg


Hasarlı rar arşivlerini online olarak düzeltmek için ben "Zipi Tools" diye bir siteyi kullanıyorum. Ara sıra hasarlı arşivi düzeltemiyor (örnek verdiğim dosyayı da düzeltemedi maalesef, ama en azından bozulmuş bir arşiv olduğunu teyid etti. Bk. Yukarıdaki resim.) Buna benzer başka ücretsiz ve pratik siteler ya da ücretsiz yazılımlar biliyorsanız konunun altına ekleyebilirsiniz.

Not: Arızalı dosyanın da adının "arıza" olması hoş bir tesadüf!

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

comicist

Süper Üye
1 May 2016
591
4,783
Yeni versiyon Winrar'larda bu sorun sıkça yaşanmaya başladı.
Yeni versiyonu kaldırıp 10 sene evvel kullandığım 32 bit Winrar'ı yükleyeceğim.
Bu durum benim de pek hoşuma gitmedi açıkçası...
Bilgilendirme için teşekkürler...
Selamlar...
 

atilkurt

Onursal Üye
4 Ocak 2010
335
1,316
En temizi 7zip kullanıp kitapları 7zip ile zip/cbz formatında kaydetmek. Rar ücretli olduğu için sıkıntı yapıyordur %90.
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,088
Kastamonu
Sevgili Scanfan, benim farklı bir tespitim var: Bu sorun, metin kodlamasından da kaynaklanabiliyor. Rar veya Cbr'nin hazırlandığı bilgisayarın metin kodlaması ile onu açanınki uyuşmadığı zaman rar veya cbr açılmıyor.

Ben bu sorunu dosyayı bir şekilde açıp, tüm sayfaların isimlerindeki Türkçe karakterleri değiştirdikten sonra yeniden sıkıştırarak aşıyorum. "Dosyayı bir şekilde açmak nedir," derseniz, açıklamam biraz zor. Linuks üzerinde bir sürü arşiv programı var ve bunların birinden biri sorunlu dosyayı açmayı başarıyor. Size bu yüzden program tavsiye edemiyorum.

Kolay gelsin.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,644
Öldürdü beni bu husus, uçtu yabancı dil almancalarım. Şimdi yeniden alayım almayayım düşünüyorum.

En güzeli acaba bilgisayarda jpeg olarak bıraksak mı?
 
Üst