Güzel Sayfalar Elde Etmek İçin Üstatlardan Yardım

necdet

Onursal Üye
17 Nis 2011
1,440
5,391
Selamlar CD Üyeleri,

Acemi olan ben ,bir şeyler yapmaya çalışıyorum,ancak,üstatlarımızın süper güzel eserlerini görünce,hiç olmazsa yarısının yarısı güzelliğe erişebilsem ,havalara uçarım diye düşnüyorum. Sitemizde,çok güzel öğretici bölümümüz var.Ayrıca konunun üstatları hiç üşenmeden sorularımıza (hatta bazen daha önce sorulmuş ve anlatılmış olsa da) sabırla cevap veriyorlar.
Son olarak toplantılara katılınca,orada da sanırım birebir canlı yardımcı oluyorlar.Nasip olmadı ama İnşallah İzmir’deki toplantıya katılabilirim.Ama o zamana kadar üstatlarımızdan bir şeyler öğrenmek istiyorum,mümkünse.Ben tarama yapabilme olanağına sahip değilim,işte benim durumumda olan arkadaşlar,vazife paylaşımı yapıp,eski taranmış(bilhassa çift sayfa ) eserleri elden geçirebiliriz.Bu arada sevgili üstatlarımız yeni eserlerle uğraşma vakti bulurlar.Bu düzenleme işine kimseyi zorlama gibi bir niyetim yok.Vakti olan,uğraşmayı seven gönüllü arkadaşlar yapabilirler.
İşte bunun için ben yapabildiğim yere kadar neler yaptığımı üstatlarımın anlayışına sığınarak anlatmak istiyorum ki,yanlışlarım ve eksikliklerim görülsün,mümkünse aynı sistemle devam edilsin ki,ben ve isteyen arkadaşlar daha iyi eserler çıkaralım.
1-Bin bir emekle taranmış eseri bilgisayarıma indirdim.
2-Rar dosyasını açtım.
3-Cbr ise önce jpeg ‘e çeviriyorum .Cbr to jpeg diye ararsanız çok konu bulabilirsiniz.
4-Veya direk jpeg olarak açıldı.O zaman hemen işe koyulabilir.
5-PhotoScape programımızda ayırıcıyı açıp,çift sayfa olan kitabımızı seçip sütun 2, satır 1 seçerek ayırıyoruz.(Ön kapak ve arka kapağı hariç tutarak yapıyoruz.)
5-Tek sayfaları “RenameMan” programıyla (ön kapak ve arka kapağı ilave ettikten sonra) yeniden 000-001 … diyerek numaralandırıyoruz.
6-Yine PhotoScape programımızda düzenleyici bölümünü açıp,tek sayfa yaptığımız eseri seçiyoruz.
7-Önce EV seçeneği açık iken sayfamızda yamukluk varsa onu düzeltiyoruz.
8-Kırpma seçeneğini seçerek,fazlalıkları kırpıyoruz.
9-Marj seçeneğini seçerek ,sayfamıza marj veriyoruz.Ben alt ve üste 25,sağ ve alta 50 yazarak veriyorum.
10-Yaptığımız sayfa düzenlemesini kaydediyoruz.Ben 1.nci seçenekle kaydediyorum.Orjinalini klasörün içine orijinal diye klasör açıp atıyor,düzenlediğinizi de yanda görmüş oluyorsunuz,böylece sıra şaşırmamış oluyoruz.
11-Bu işlemleri örnek 224 sayfa için tek tek 224 defa yapıyoruz.
12-Eserimizin bulunduğu klasör üzerinde sağ tuş tıklayıp , arşive ekle deyip açılan sayfada sadece rar yazan yeri silip ,cbr yazıyor enter diyoruz.Artık eserimiz hazır.
13-Üye olduğunuz ,değilseniz olduğunuz mega.nz sitesine gidip,dosya yükle seçeneğini seçerek bilgisayarınızdaki,yaptığımız ve cbr ‘ye dönüştürdüğümüz dosyayı işaretleyerek,yüklüyoruz
14-Yükleme bitince ,çıkan eserinizin üstünde sağ tıklıyarak ling istiyorsunuz.Anahtar bağlantılıyı seçip kopyalıyorsunuz.Not defterine kaydediyoruz.
15- 666kb.com sitesine giderek eserimizin ön (arzuya bağlı arka kapağını yükleyip adres alıp,kopyalayıp,biraz önce açtığımız not defterine kopyalarız.
16-Şimdi örnek Teksas Hozcomicks bölünme gidip,konu aç diyoruz.Gerekli yerleri doldurup,önce kapak adreslerini, sonra mega adreslerini kopyalayıp yapıştırıyoruz.Konuyu Aç, işlem bitti.
Şimdi buraya kadar kimbilir ne hatalarım var,ayrıca çift sayfa taranan sayfalar tek sayfa dönştürülürken orta bölümdeki siyahlıkların çoğu kalıyor.Bunlar nasıl yok edilir.Üstatların orjinalinden bile güzel yaptığı sayfalara nasıl dönüşür?Yaptığım sıradaki hataları ve sonrasında yapılacakları üstatlarımız (gerçekten zahmet olacak ama karşılıksız paylaşan yüreklerin ,mutluluk duyarak öğretmenlik yapacaklarına eminim.)
Bu ricamda bilmeden,istemeden bir hatam olduysa ,herkesten yürekten,en içten duygularımla özür dilerim.
Sevgiler,saygılar.
İzmir Necdet
 
Son düzenleme:

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
"3-Cbr ise önce jpeg ‘e çeviriyorum. Cbr to jpeg diye ararsanız çok konu bulabilirsiniz." demişsiniz...
Sayın Necdet; bu iş için herhangi bir programa ihtiyacınız yok... Tek gereken Winrar programı o da zaten bilgisayarınızda yüklü olmalı... Yoksa bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz.

Cbr olan bir dosyalara sağ tıklayıp ‘Birlikte aç’ seçeneğini seçin. Birlikte açmak için önerilenlerden Winrar'ı seçin. Böylelikle cbr dosyamız Winrar'la açılmış olur. Gördüğünüz gibi dosyanın içerdiği tüm resimler ortaya çıktı. ‘Dizine Çıkart’ seçeneğinden dosyaları uygun bir yere çıkarttıktan sonra jpg formatındaki resimlerinizi photoscape gibi programlarla düzenlemek kalır geriye...

Ya da alttaki resimli anlatımda verilen yolu izleyebilirsiniz.

CBR Dosyası Nedir?
.cbr dosyası , içinde .jpg, .png ya da .bmp gibi resim dosyalarının sıkıştırılıp özel bir programla görüntülenen bir dosya uzantısıdır. Çizgi romanlar bu şekilde sıkıştırılır. Sadece .cbr değil şu uzantılara sahip dosyalar aynı türden dosyalardır. Yani aşağıdaki anlatımdan yararlanarak listedeki diğer uzantılara sahip dosyaları da açabilirsiniz.

.cbr
.cbz
.cbt
.cba
.cb7

image.png

Dosyamız bu. Görüldüğü gibi dosya uzantısı .cbr olan bir dosya. Dosyaya sağ tıklayıp ‘Özellikler’ seçeneğini seçin.

image.png


Ardından çıkan pencerede kırmızıyla işaretlediğim yerdeki ‘Değiştir’ butonuna basın.

image.png


Bu pencerede bu tür dosyaları açmak için resimdeki programı kullanacağız. WinRAR programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

image.png


.cbr uzantılı dosyayı açmak için WinRAR programını seçtikten sonra yeşille gösterdiğim yerdeki kutuyu işaretlerseniz .cbr uzantısına sahip olan bütün dosyalar WinRAR programıyla açılacaktır. Eğer penceredeki programların içinde WinRAR programı yoksa mavi ile işaretlediğim butona tıklayıp WinRAR programını el ile seçmeniz gerekiyor. WinRAR (değiştirmediyseniz) standart olarak C:\Program Files\WinRAR yolunda bulunuyor. Ardından kırmızı ile işaretli ‘Tamam’ butonuna basıp aşağıdaki adıma geçin.

image.png


Dosyanın hangi program ile açılacağını seçtikten sonra dosyaya iki kez sol tıklayarak WinRAR ile açıyoruz. Gördüğünüz gibi dosyanın içerdiği tüm resimler ortaya çıktı. ‘Dizine Çıkart’ seçeneğinden dosyaları uygun bir yere çıkarttıktan sonra çizgi romanınızı okumaya başlayabilirsiniz.
 

necdet

Onursal Üye
17 Nis 2011
1,440
5,391
Çok teşekkürler,sizi oldukça zahmete sokmuşum sağolun.

Hemen denedim.İlk anlattığınız saniye yapıyor.Ben yıllar evvel nerden öğrendiysem öyle öğrendiğim için ,öyle devam ettim.Sanırım google 'da aratıp bulmuşumdur.Ama iyiki yazmışım,sayenizde iş %90 azaldı . Tekrar teşekkürler.
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,626
Sevgili kardeşim elinizde kitap varsa tarayıcı bulmakta zorlanmayız.

Taramada sıkıntı çekerseniz, yukarda arkadaşımızın anlattığı usullerde işlem yapabilirsiniz.

Her ne yaparsanız yapın ama ilk önce kendinizin beğenmesi lazım, bu tamamen benim görüşüm.

Siz beğendikten sonra biz zaten yeniden düzenlemiş bir eseri beğeniriz.

Niye beğeniriz, bu eser bir arkadaşımız tarafından taranmış, eldeki zamanına göre işlem yapılmış, başka bir arkadaşımız trafından revize edilmiş, revize edilen eser belkide başka bir arkadaşımız tarafından tekrar elden geçirilecek.

Konu bu.

Yani bu işin sonu yok. Bu gün için normal standart 300 dpi renkli tarama orjinal kabuldur.

Yarın için 600 dpp renkli orjinal olacaktır. Bunu bilemioruz.

Cepte okuma gelecektir belkide, bunuda bilemiyoruz.

Asıl önemlisi İSTEK, ARZU, YAPMAK, UĞRAŞMAK tır bence. Bunuda yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.
Saygılar.
 
Üst