Photoscape'te bir "Yazılım Hatası" mı var?

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Photoscape'te Bir "Yazılım Hatası" (Bug) mı Var?

"Photoscape" çok kullanışlı bir yazılım, sanki özellikle çizgi roman tarayanlar için geliştirilmiş. Uzunca bir süredir pratik bir biçimde yararlandığım bu ücretsiz yazılımda dün tesadüfen istemediğim bir durumla karşılaştım. "300 dpi" olduğundan çok emin olduğum bir dergiyi (Sadece Nokta vb gibi bazı dergileri 200 dpi tararım, diğerleri için 300 dpi benim standardımdır), Photoscape'te düzenledikten sonra tamamen bir tesadüf eseri olarak kontrol ettim. Görüntü çözünürlüğünün "96 dpi" olduğunu hayretle gördüm. İşlemleri geriye doğru yürütünce anladım ki hata Photoscape'ten kaynaklanıyor. Kısaca yazılım, belgenin çözünürlüğünü bana sormadan (seçme hakkı vermeden) kendiliğinden düşürmüş. Bu bir yazılım hatası (bug) olabileceği gibi nedeni başka bir şey de olabilir. Olayı yeniden canlandırmak için farklı dökümanlarla işlemleri tekrarladım. Bu durum bazen oluyor, bazen de olmuyordu. Resimlerde olayı detaylı olarak gösterdim. Sayfaları kaydederken Photoscape "DPI ayar" seçeneğinin kutucuğunu kendiliğinden (default olarak) seçimsiz halde bırakıyor. Bu durumda kontrol bizde olmuyor, yazılımın insafına kalmış oluyoruz. Ben bundan sonra bu güzel yazılımı her kullandığımda bu kutucuğun içini işaretliyeceğim ve kaydederken çözünürlüğün nasıl olacağını gözümle göreceğim, gerekirse ayarı düzelteceğim.
Bu arada, 96 dpi olunca kalitede fazla değişiklik olmamış gibi gözüküyor. 300 dpi seçince de dosya fazla büyüyor (jpeg kalitesini %80 civarına çekerek bunu telafi etmek mümkün).
Photoscape ÇD kullanıcılarının en sık kullandığı yazılımlardan biri olduğu için, bu konuda sizleri bilgilendirmek istedim. Belki sizlerin bilgisayarında bu durum olmuyordur (Ben hala XP kullanıyorum!)


image.jpg


image.jpg


image.jpg


image.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Şimdi nette ara sıra başvurduğum bir sitedeki ilgili makaleye baktım, şunu anladım: Şayet taradıklarımızdan baskı almayacaksak, yani sadece bilgisayar monitöründe bunlara bakacaksak, önemli olan piksel boyutuymuş, DPI değilmiş. Bu ne zaman girsem, kafam daha çok karışıyor. Okuduktan sonra bende bir tortu kalıyor, ama kuşkular da doğuyor. Bu konulardan çok iyi anlayan bir ÇD dostu, önce konuyu özetleyip sonra da bize çok kısa ve öz birkaç ipucu verse de rahatlasak.
scantips_DPI.jpg

 
Son düzenleme:

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
391
9,658
İstanbul
İlginç bir detay yakalamışsın sevgili dostum kalite bizim için her şey bir sürü emek veriyoruz. Konuya hakim arkadaşlardan cevap bekleyeceğiz Teşekkürler Scanfan
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Ben her ihtimale karşı hem "piksel sayısını" hem de "çözünürlüğü" (DPI) yüksek değerlerde tutmaya devam edeceğim (hem tararken hem de işledikten sonra). Yüksek kaliteli bir fotoğrafı küçültmek her zaman mümkün. Ama düşürülmüş kalitedeki bir görseli tekrar eski haline getirmek imkânsızdır, kaybolan datalar artık kaybolmuştur ve geri getirilemezler. Varsın dosya hacmi şişerse şişsin. Günümüzde bilgisayar ve depolama teknolojileri ivmeli bir biçimde gelişiyor. 1990'lı yıllarda harddisklerimizin kapasiteleri düşük, kendileri de çok pahalıydı (tarayıcılar da çok yavaştı!). Bu nedenlerle o yıllarda mecburen düşük kalitede taradığım belgeler için şimdi pişmanlık duyuyorum. Keşke ne pahasına olursa olsun en yüksek ayarlarda tarasaymışım diyorum. İleride de aynı şeyleri söyleyeceğiz.

 
Son düzenleme:
Üst