3D ve hareketli logo yapımı

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

3D ve Hareketli Logo Yapımı
ÇD Logosu Örneğiyle Anlatım

Bu resimli anlatımda forumun birçok yerinde karşımıza çıkan ve bazılarımızın sunumlarında kullandığı 2D (İki boyutlu) ÇD logosundan, 3D (Üç boyutlu) ve hareketli (anigif) logo üretmeyi anlatacağım. Her zaman olduğu gibi bu konularda hiç deneyimi olmayan üyelerimizi düşünerek anlatım yaptım. Anlatımı ekran görüntüleri üzerinden en basit ve anlaşılır şekliyle aşama aşama sundum. Bilgisayar ve tasarım yazılımlarının kurdu olan ÇD'cıların lütfen bunu dikkate alarak değerlendirme yapmalarını dilerim.

Bu işlemler için 2 farklı yazılım kullanacağız. İlki bitmap görüntüyü (png veya jpeg formatları bitmaptır) vektörel hale getirecek olan "Inkscape" yazılımı, ikincisi de bu vektör görüntüyü kullanarak logomuzu süsleyecek, ona boyut ve hareket katacak olan "Xara 3D" yazılımı. İlki ücretsiz (ama çok güçlü, profesyonel bir yazılımdır). Aslında logo için ikisine birden gerek yoktur. Her ikisiyle de ayrı ayrı logo yapılabilir. Ama ilkinde logo oluşturmak çok zahmetlidir. İkincisi de adeta çocuk oyuncağı gibi kolay kullanımlı ve zevkli bir yazılımdır. Vektör bir grafiği bir font olarak kabul ettiği için ilkinden elde ettiğimiz vektör görüntüyü ikincisinde işlemek daha pratik bir çözümdür. Bu yazılımların burada anlatılan temel fonksiyonları dışında daha birçok ayarı vardır. Özellikle ikinci yazılımda bunları kullanmak çok kolaydır. Buradaki örneklerin çok daha şık olanlarını ortaya çıkarabileceğinizden eminim.
(Not: Kısaca bitmap piksellerden oluşan bir grafiktir (örneğin jpeg, png vs.) ve resim büyütüldükçe kalite bozulur, vektör ise çözünürlükten bağımsızdır, büyütüldüğünde detay kaybetmeden yeniden ölçeklenir (örneğin svg)


ÇD'nın 2D logosu. *.png formatında ve arka plan şeffaf. Bu Jpeg de olabilirdi, farketmezdi.
izgidiyar.png


Bu 2D logoyu aşağıdaki gibi bir 3D logo haline getireceğiz
D_animasyon_logo.gif


Aynı yöntemlerle aynı görüntüyü şu hale de getirebiliriz. Seçenekler neredeyse sonsuz.
D_animasyon_logo9.gif


Bu da yukarıdakinin hareketsiz bir versiyonu. png formatında ve arka planı şeffaf. Binlerce variasyonunu oluşturabilirsiniz.
izgidiyar3d.png


Şimdi anlatıma geçelim:
Logo_Yap_m_anlat_m_01a.jpg

image.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_03.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_04.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_05.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_06.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_07.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_08.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_09_y.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_10.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_11.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_12.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_13.jpg

Logo_Yap_m_anlat_m_14.jpg

 
Son düzenleme:
Üst