scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Kitap tarama aparatı - 1
Cep telefonu ve digital fotoğraf makinenizle kullanabileceğiniz
Basit ve ucuz bir kitap tarama aparatı


Sorun:Normal flatbed tarayıcılar çok yavaş. Hızlı olanlar ise çok pahalı. Üstelik bu tarayıcıların çoğu A4 ve altındaki dökümanları tarayabiliyorlar. A3 tarayıcılar ise çok çok pahalı. A3 boyutlu büyük dergileri (Penguen, Dıgıl, Hıbır vb) A4 tarayıcılarda iki defada tarayıp Photoshopta birleştirmek ise büyük zaman, tecrübe ve emek gerektiriyor. Planeter (kamera) tarayıcılar ise astronomik fiyatlara satılıyorlar (sadece resmi kurumlar satın alabiliyor)

Çözüm: Kendi basit kamera tarayıcınızı kendiniz yapın. Boyut sınırlaması kalksın. Zaten herkesin bir digital fotoğraf makinesi vardır. Cep telefonları da şimdi 7-8 megapiksel fotoğraf çekebiliyorlar. Her ikisi de olur. Işık kaynağı her evde bulunur (masa lambaları veya LED ışıldaklar). Diğer malzemeler sert koli kutusu, maket bıçağı ve güçlü tutkal. Elinizden iş geliyorsa kontrplak veya suntadan da yapabilirsiniz. Aşağıdaki modeli internetten buldum. Cep telefonu ile gözüküyor ama onun yerine digital kameranızı da kullanabilirsiniz. Kameranın çözünürlüğü ne kadar fazlaysa o kadar iyi sonuç alınır.

ceptlfilekitaptarama.jpg

ceptlfilekitaptarama2.jpg


Bu da astronomik fiyatlı "planeter" tabir edilen kitap tarayıcılarına bir örnek
planeter.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Daha da basit bir model
diy_bookscanner_result.jpg


Bir başka basit model
kitap_tarama_basit.jpg
 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Resimlerini görmesem ''haydi canım'' derdim.
Çok fazla tarama yapmadığımdan pek uzmanı sayılmam.
Uzman dostlar ne derler acaba?
Ne menem bir alet bunlar.

 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Tereciye tere satmak böyle birşey işte.
Bizde ne teknikler var da kimseye söylemeyiz :Ğ:Ğ:Ğ
Tabi bir ara bunları da denemek lazım:9

Bunlar benim de bir zamanlar denediğim "basit" ve çok ucuza malolan yöntemler. Üstelik kullanılan kamera iyiyse birçok tarayıcıya kıyasla daha iyi sonuçlar alınıyor (Ben 3-5 MP makinelerle bile iyi sonuçlar almıştım zamanında, şimdi 20 MP kamera kullanın, iyi bir ışıkla çoğu tarayıcıdan daha güzel sonuçlar alacaksınız).Tabii ki binlerce başka yöntem var, hatta meraklıları sitesi altında örgütlenmişler ve sürekli yeni fikirler üretiyorlar. Buraya aktardığım basit yöntemler bile yeri geldiğinde biraz eziyetli. Özellikle her sayfada makineyi oynatmadan deklanşöre yeniden basmak bir eziyet. Otomatiğe alırsanız da sinir bozucu oluyor. Mesela ben kızılötesi uzaktan kumanda ile resimleri çekiyordum. Ucuz makinelerde bu özellik yok. A3 tarayıcı almak da çözüm değil. Ucuz olanlar bir sayfayı 20-30 saniyede tarıyorlar: Ömür törpüsü. Nihayet gözümü karartıp bir sayfayı 2,5 saniyede tarayan pahalı bir A3 flatbed tarayıcı aldım ama o bile bir süre sonra bıkkınlık veriyor. Dakikada 200-300 yaprak (önlü arkalı taradığı için, 400-600 sayfa) tarayabilen A3 otomatik döküman tarayıcılar 10-50 bin dolardan başlıyor. Düşünsenize kalın bir kitap 1 dakikada taranabiliyor. Ancak piyangodan para çıksa bile bu para verilmez çünkü bir de periodik olarak değişmesi gereken pahalı parçaları var (rollerları bile 300-500 dolar, bilmem kaçbin sayfada bir değişmeleri gerekiyor).

Fakat bunları önermemin asıl nedeni forumda pek fazla A3 tarayıcı kullanılmadığı dikkatimi çektiği için kolay bir alternatif sunmak (Birçok popüler dergi de aksi gibi A3 boyutunda). Bir başka neden de tarama kalitesiyle ilgili öneriler, ipuçları içeren ayrı bir bölüm başlatmak için heveslendirici bir kıvılcım oluşturmak. Böyle bir bölümde forum müdavimleri birbirleriyle deneyimlerini paylaşırlarsa çok daha zevkli bir tarama yarışına girilebilir, aldıkları tüyolarla çok daha kaliteli işler çıkabilir diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Ayrıntılı ve kapsamlı açıklamalarınız
çok faydalı olacaktır.Bende bir sony A700 var,
uzaktan kumandalı, onunla böyle bir düzenek
yapmayı denemem lazım.
Yalnız çekilen fotoğraf boyutlarını iyi ayarlamak lazım,
şöyle ki yüksek kalitede çekildiğinde boyut yükselir
(bir sayfanın 5-6 mb olması pek istenmez)...
 
Son düzenleme:

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,016
Bastiani Kalesi
Bende Mustek scanexpress s40 var, bir kampanyada ucuz fiyata almıştım. Kağıt şeklinde taramalarda oldukça hızlı ve tabii çok hafif ve taşınabilir. Onun haricinde bir de büyük Epson/tarayıcı/fotokopi/yazıcı compact cihazım var, onu da atmaya kıyamıyorum, sonuçta kitap tarzında taramalarda o gerekli oluyor.
Bbs40yeni1.jpg


Buradaki düzenekler güzel ve ilginç, aslında bunlar dışında tabletle scan etmek de epey kolay oluyor. Benim tabletin dış kamerası 5 mp, uygun bir ışıkta Cam Scanner programıyla saniyeler sürmüyor kitap veya sayfa taramak, program istersen otomatik netleştirme vs de yapabiliyor.
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,016
Bastiani Kalesi
[/img]

Kitap taramada böyle seyyar tarayıcılarda var böyle modellerle daha çabuk taranmazmı bir kitap ?

Çok yıllar önce bende de vardı bunun benzeri bir el scanneri, siyah-beyaz tarıyordu ve biraz zahmetli bir işti. Şimdi tabii teknolojisi gelişmiş ve hızlanmıştır, ancak gene de biraz el becerisi isteyebilir, çünkü sarsmadan taraman gerekiyor, kaydırdın mı sarkmalar oluşabilir çıktıda.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Kitap taramada böyle seyyar tarayıcılarda var böyle modellerle daha çabuk taranmazmı bir kitap ?
Taranacak döküman bir-iki sayfa ise iyi. Ancak yüzlerce sayfa söz konusu olduğunda biraz sıkıntı verir. Üstelik burada söz konusu olan A3 yani yaklaşık 30X40 cm ebatlarındaki dökümanlar. El tarayıcıları genelde A4 (21X30, yaklaşık) ve altı dökümanları tarayabiliyorlar ve çok yavaş oldukları gibi başka sorunları da var (bunlardan da kullandım da oradan biliyorum) örneğin hızlı veya yavaş çektiğinizde görüntüde farklı deformasyonlar oluyordu. Konuyla ilgilendiğiniz ve sıcak tutuğunuz için size çok teşekkür ederim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

1970'li yıllarda kendi fotoğraflarımı evde kendim basıyordum (o zamanki deyimle "tab" ediyordum!) ve 66SL model Krokus marka bir agrandizörüm vardı. Polonya malı tank gibi sağlam bir şeydi. Hâlâ duruyor evde, birçok parçası kutusunda durduğu için bir internet sitesinden birebir aynısının görüntülerini buldum ve buraya aktardım (kaide kısmının fotoğraflarını bir ara ayrıca paylaşırım, bir kamera bulur bulmaz! Kaidesi evde masanın üzerinde duruyor) Analog fotoğrafçılık 2000'li yıllara doğru yavaş yavaş rafa kalkınca filmi banyo etme, karta basma, havasız karanlık odada saatler süren esaretten kurtuldum (benim karanlık odam evin ikinci tuvaletiydi ve 2-3 metrekare filandı!), ama agrandizörü atmaya kıyamadım. Nihayet dijital fotoğraf makineleri piyasayı sarmaya başlayınca ve artık "karanlık oda"nın yerini de "aydınlık oda" (yani PC ve Photoshop) alınca, bir de A3 boyutu tarayacak tarayıcımın olmaması sonucunda benim emektar agrandizörü yeniden değerlendirmeye karar verdim (2000'li yılların sonu). Başlık kısmını demonte ederek kalan kısmını bir "copy stand" (kopyalama sehpası) olarak yıllarca kullandım. Başlığın yerine fotoğraf makinesini monte ediyordum. O zaman fotoğraf çeken cep telefonları yoktu daha piyasada. 1990'lı yılların en baba dijital fotoğraf makineleri de 2 MP çözünürlükteydi (ama bazıları çok iyi resim çekiyordu). Tabii LED ışıldaklar da yoktu henüz piyasada (onları aşağıdaki fotoğrafa temsili olarak montajladım). Onun yerine klasik tungsten ampullü masa lambaları kullanıyordum. Sayfanın her alanı eşit aydınlanmadığı ve tungsten ışığının sarıya kaçan renk tonları vermesi taramaları tatsız hale getiriyordu. Bir de çözünürlük düşük olunca bu yöntemle fotoğraf taramayı bıraktım. Ama bu konu ÇD'da yeniden gündeme gelince tecrübelerimi sizlerle paylaşayım dedim. Şimdiki yüksek çözünürlüklü cep telefonları (ve çok daha yüksek çözünürlüklü kameralar) ve LED lambalarla şimdi bu yöntemle tarama yapmak çok daha zevkli olabilir.

Yukarıdaki Krokus agrandizöre tadilat yaparak aşağıdaki "copy stand"e benzetmeye çalıştım. O tarihteki şartlar altında bile oldukça başarılı sonuçlar aldım:


b_EN_M_EMEKTAR_KROKUS_66_SL.jpg


@edit (19.10.2016)

Benim Krokus'un tablasını ve direğini kopyalama sehpası olarak kullandığımı söylemiştim. On küsür yıldır salonun bir köşesinde bıraktığım gibi öylece duruyormuş. Bu süre içinde hiç dokunmadığım için toz içindeydi. Temizledim ve ilkel cep telefonumla fotoğraflarını çektim. Düzenekte Bir "ara parça" daha kullanmışım o zaman: Fotoğraf makineleri gerektiğinde sabit durması için (ör. gece çekimleri), veya selfie filan çekmek amacıyla üçayakların (tripod) üzerine vidalanırdı. Bu amaçla eski bir tripodun başlık parçasını sökerek Krokus agrandizörün sehpasına monte etmiştim. Bu parçaya da da fotoğraf makinesini vidalardım. O şartlar altında çok iyi sonuçlar alıyordum doğrusu.


Krokus_kopya_sehpas_oldu.jpg

 
Son düzenleme:
Üst