Çok basit bir balonlama yöntemi (ACDSee ile)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322
"ACDSee 5.0" ile basit balonlama
(Resimli anlatım)

"Photoshop"la, "layer"larla filan uğraşmak istemeyenler, acelesi olanlar için basit ve bıktırıcı olmayan bir balonlama yöntemi sundum. Bana çok kolay geliyor. Sizlere daha da kolay ve pratik gelecektir. "ACDSee" adında bir program var. Ben uzun yıllardır kullanıyorum (Windows 3.0'ten beri). Aslında hem görüntülerinizi bir arada izlemek, tasnif etmek, topluca adlandırmak ve diğer toplu işemler için kullanabilirsiniz, hem de görüntü editöründe photoshop kadar olmasa da birçok görüntü düzenleme işlemini bir çırpıda kolayca yapabilirsiniz (Birçok açıdan İrfanview'a benziyor). Doğrudan programın içine tarama da yapabiliyorsunuz. Yani çok kullanışlı bir program. Üstelik benim kullandığım eski bir versiyon (v.5).

Bu resimli anlatımda "ACDSee v.5" kullandım, Windows XP'de "CCAdamkubert" çizgiroman fontu yüklü (bu fontu zaten bütün balonlama yapan arkadaşlar kullanıyorlar). Örnek olarak da geçenlerde foruma sunduğum "Homer - The Iliad" adlı grafik romandan rastgele bir sayfa aldım. Bu romanı seçmemdeki sebep balonların içinin beyaz değil sayfanın diğer yerlerinde olduğu gibi sepya tonunda olmasıydı. Ayrıca fontlar da tam siyah değil kahverenginin tonlarından birindeydi. Bu tonları muhafaza edecek bir örnek olmasını istedim. Balon zeminleri bembeyaz olan örneklerde bu yöntem çok çok daha basit olacaktır.

Yöntemin bir kolaylığı da çizgi romanı bir yandan okuyup bir yandan çevirme imkânının olması. Zira anladığım kadarıyla Photoshop'ta balonlama yapılırken "layer" aracılığıyla tüm balonlar aynı anda temizleniyor ve sırada çevirisi yapılacak balonun içeriğini akılda tutmak zor olacağından çizgi romanın ikinci bir kopyasının (bilgisayarda veya basılı kopyası) el altında açık bulundurulması gerekiyor. ACDSee'de ise diğer kolaylıklarının yanı sıra hem okuyup hem balonlama yapılabilir.

1-"ACDSee"de "örnek sayfa"yı seçiyoruz (sol panoda küçük resimin (thumbnail), sağ panoda büyük görüntüsü daha detaylı olarak gözümüzün önünde, ama şimdi bize bu sayfa lazım değil). Yukarıdaki çubuktan "editör"ü tıklıyoruz. Örnek görüntü editörde açılacaktır. Artık görüntü üzerinde müdahelelerimize başlayabiliriz.
resimli01.jpg



2-"Editör" bölümünde kullanacağımız aletler (tuşlar): eyedropper (damlalık), Pencil (kalem), Text (yazı), zoom in (yaklaştırma) ve sağda renk tablosu.
resimli02.jpg



3-Daha rahat çalışmak için "zoom in +" (yaklaştırma) tuşuyla Türkçeleştireceğimiz balonun üzerine biraz yaklaşıyoruz.
resimli03.jpg



4-Damlalıkla ekranın herhangi bir yerinden seçeceğimiz renk kalem veya silgi ile kullanacığız renkle aynı olacaktır. Böylece sayfa üzerine kalemle ekleyeceğimiz yazı veya zemin rengi sırıtmayacaktır."Damlalık"la yani renk seçme aletiyle ilk konuşma balonunun zeminine sol fare tuşuyla tıklatıyoruz ve zemin rengini kapmış oluyoruz. Ekranın sağındaki renk tablosundaki iki kutudan üsttekinin renginin değiştiğini farketmişsinizdir. Bu renk artık balon zemininden damlalıkla kaptığımız renkle aynı ve değişik aletlerde (yazı-çizim vb) kullanılmaya hazır.
resimli04.jpg



5-Şimdi alet kutusundan "Pencil"ı (kalem) seçiyoruz ve değiştireceğimiz balonun içini siliyoruz. Zemin rengi bembeyaz değil orijinal renginde olduğu dikkatinizi çekmiştir. Kalemin daire şeklinde bir ucu var (yani balon içlerini temizlemek için ideal bir şekil) ve bu ucun kalınlığı ilgili kutudan değiştirilebiliyor.
resimli05.jpg



6-Şimdi de kullanacağımız yazı tipinin renginin orijinali ile aynı renkte olmasını istiyorsak aynı işlemi tekrar yapıyoruz: Yani yine damlalıkla orijinal İngilizce fontlardan birinin üzerine tıklayarak bu kez onun rengini yakalıyoruz. Renk kutusunun renginin yine değiştiğini görüyoruz.
resimli06.jpg



7-Türkçe yazımızı yazmak için alttaki alet kutusundan "Text"'i (yazı) seçip balonun içine tıklıyoruz. Üstteki çubuktan yazı tipini (Windows'da yüklüyse güzel bir çizgiroman fontu olan "CCAdamkubert" fontunu) ve boyutunu vb seçiyoruz. 12 boyut,
İtalik (yatık) ve ortada yığılmış özelliklerini seçtik. Yazı kutusuna büyük harflerle gerekirse iki satırda uygun bir cümle yazıyoruz. OK dediğimizde balonun biraz dışında yazımız hala etrafı seçili halde duracak.
resimli07.jpg



8-Bu seçili yazıyı balonun içine uygun bir pozisyona taşıyoruz. Bu aşamada yazıda her türlü değişiklik yapılabilir. Yeni kelime veya satır eklenebilir, font değiştirilebilir vb. Yazının dışına tıklanınca yazı sabitleşir ama bu bile her zaman geri alınıp (CTRL-Z) yeniden ayarlamalar yapılabilir.
resimli08.jpg



9-Yazı tipinin rengi orijinaline göre daha koyu veya açık görünüyorsa ekranın sağ kenarındaki renk kutusu üzerine tıklanarak çıkan renk skalasındaki kaydırma çubuğunu kaydırarak ton ayarlaması yapılabilir.
resimli09.jpg



10-Bu görüntüde soldaki balonda biraz koyu gibi duran Türkçe fontlu balon yazısı ile, sağdaki balonda bilerek rengi fazla açılmış balon yazısı kıyaslama açısından birlikte gösterilmiştir. Sonunda sayfa görüntüsünü kaydedip diğer sayfalara geçebiliriz.
resimli10.jpg
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322
Bu sorun "örnek sayfa"nın düşük çözünürlüklü olmasından mı kaynaklanıyor acaba? Bir de tutorial hazırlamak için kullanılan ekran yakalama yazılımının düşük çözünürlüğü eklenince sorun daha da büyümüş olabilir. Aslında bunu bir de yüksek kaliteli ve renkli bir tarama ile denemek lazım.
 

comedian

Onursal Üye
13 Tem 2012
1,275
4,695
denerseniz sonucu bizle paylaşmanızı isterim... eğer işleyen bir yöntem ise o zaman kullanılabilir photoshop kullanmayı zor bulan dostlar tarafından...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322
yazı kenarlarının ne kadar bozuk olduğunun farkındasınız değil mi?
Biraz daha yüksek kaliteli ve renkli bir tarama ile denedim. Tarama bana ait değil, webden alınmış. Bu nedenle çok da yüksek çözünürlüklü değil. Ekran yakalamayı %100 (ölçeklenmemiş) görüntüde yaptım. Sanırım fontlar biraz daha düzeldi. Herhalde yukarıda belirttiğim nedenlerden kaynaklanıyordu. Zaten yeryüzündeki hiçbir görüntü düzenleme yazılımı Photoshop'un yerini tutamaz. Burada amaç Photoshop gibi nispeten karmaşık bir yazılıma daha kullanıcı dostu ve pratik, sıkmayan bir alternatif sunmak. Yeni düzenlenmiş örnek resimler aşağıda:

Orijinal resim
grandprixrnekorijinal.jpg


Balonlama
grandprixrnekbalonlama.jpg


Konuşma balonu dışına (renkli desenli zemine) yazı örneği
grandprixrnekbalonlama1.jpg
 
Son düzenleme:
Üst