SUPERMAN SAYI 1 (1938) Türkçe

Raven

Yönetici
7 May 2009
1,443
12,533
Söz verdiğimiz üzere, Dünyada yayınlanan ilk Superman macerasını, yayınlandığı tarihten tam 74 yıl sonra Türkçe olarak sizlere sunuyoruz. Ufak tefek hatalarımız varsa, şimdiden özür dileriz. tek amacımız Çizgi roman'ın gelecek nesillere taşınması. Keyifle okuyun..

superman00100.jpg


 

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,617
metu
Sayın Raven,foruma yapmış olduğunuz başarılı katkılardan sonra paylaşmış olduğunuz bu değerli çizgi roman için ayrıca teşekkür ederim..
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,004
Sarıyer
Eline sağlık dostum, gerçekten başarılı bir çalışma olmuş. Türe aşina olmamama rağmen indirip baktım, 4 X 4 lük.
 

dezocan11

Çeviri & Balonlama
10 Kas 2009
163
225
İzmir
2010'da yapılan açık arttırmada 1.5 milyon dolara satılmış.
Tabii ki Raven abimizin emekleri paha biçilemez.
Bütün emeklerin için teşekkür ederim.
 

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
892
4,652
İzmir
Sayın Raven, bu ne mükemmel bir paylaşım. Tarih, bir ilk, kalite aranan her şey var. Bize sunduğunuz ve gerçekleştirirken yaptığınız tüm emekler için sonsuz teşekkürler.İyi günler ve bu güzel çalışmalarınızın devamını dilerim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Yanlış hatırlamıyorsam bunun orjinal taramasını ben vermiştim,
ancak o tarama ile Sevgili Mustafa'nın düzenlemesi arasında dağlar kadar fark var,
öncelikle çok keyifle okudum,
çeviride bir an olsun bile beni rahatsız eden bir şey bulamadım,
balonlama ise kusursuz..
Sonra tarama da çok güzel,
sanıyorum bu da Mustafa'nın yeni meziyetlerinden birisi..
İyi adamlardan birisi bu dostum..
Umarım hayat ona da parıldar, kalbinden geçenler gerçek olur..
Saygı ve sevgilerimle..
 

Raven

Yönetici
7 May 2009
1,443
12,533
Beni mahçup ettiniz. Gerçekten bu sayıyı çevirmeye başlarken bu kadar sürprizle karşılaşacağımı ummuyordum. İlk macerayı diğerlerinden farklı kılan birçok bir özellik var, Superman ilk macerasında daha bir insan. Bir kere uçma yeteneğine sahip değil. Fiyakalı bir şekilde Hulk misali sıçrıyor. Dengesini kaybedip düşebiliyor, en önemli nokta ise henüz insan öldürme konusunda bi yemine sahip değil ve bu konuda çokta çekingen davranmıyor. İlerleyen sayılarda bugünkü kişiliğine daha çok yaklaşacağını düşünüyorum.


Not: Ben en çok Uçağa kafa attığı sahneye bayıldım :)
 

stoktan

Guest
27 Nis 2010
613
969
Acıbadem - İstanbul
Çizgiroman sadece macera hikâyesi değil aslolarak bir sanat dalıdır. Bunun anlaşılabilmesi ve gerçekten keyfine varılabilmesi ise tarih içerisindeki gelişim sürecinin örnekleriyle iyi izlenebilmesiyle mümkün olabilir.

İşte Raven arkadaşımın bu doğrultuda verdiği altın çağ'dan süzülmüş bu önemli çalışmayı, alkışlıyorum. Türkçesi güzel, taramalar yüksek kalitede edit edilmiş, her şey dört dörtlük.
 

animedelisi

Yeni Üye
1 Şub 2012
37
5
Bütün süperman filmleri dizileri çrleri ve herşeyi görmüştük.Ancak bu ilk sayıdan nasılmış görelim.teşekkürler.
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,071
Bu harika paylaşımınız ve verdiğiniz emek için yürekten teşekkürlerimi iletiyorum.
Superman'in yayımlanmış ilk macerası olması nedeniyle bu süper kahraman hakkındaki bilgilerimizi de kısaca tazelemenin yararlı ve/veya ilginç olacağı kanaatiyle netten aşağıdaki bilgileri derledim ve meraklılarına sunuyorum.
Saygılarımla...
"Superman, çizgi roman dünyasının en popüler hayali karakterlerinden biri olup, 1933 yılında yaratılmış bir Amerikan kültürel ikonudur.
Üstün güçleri ile uzaydan gelip dünyayı istila edecek bir kötü adam olarak düşünülen Superman, 1933 yılında yaratılmış, fakat bu konsepti ile tutulmamıştır. 1938 yılnda "DC Comics" dergisinde Superman ilk defa halka sunulmuştur. Superman kostümünün tasarımı o zamanki sirklerde gösteri yapan güçlü adamların giydiği gibi tayttır. Modern zamanlarda dalga geçildiği gibi bacaklarındaki taytın üzerinde bir don vardır ki, o zamanlar sirklerde gösteri yapan güçlü adamların neyi saklamak için giydiğini tahmin edersiniz. Kostüm renkleri Amerikan bayrağına gönderme yapmak için mavi-kırmızıdır. Yıllar boyunca birçok kahramanın Batman dahil, kostümü değiştirilirken, Superman değişmez, değiştirilemez; çünkü o kostüm görsel olarak bir ifadedir.
1938'de göğsünde bir üçgen içinde adının baş harfi vardır. Bu üçgen Amerikan polis rozetine göndermedir. Tabii daha sonra bu yavaş yavaş şimdiki elmas şeklindeki "S" amblemine dönüşür.
Güçlerine gelince, giderek arttırılır. İlk başta sadece çok güçlü ve hızlıdır, uçamaz, çok yükseğe zıplar ama uçaklar hayatımıza girince, sıradan insan bile Superman'den hızlı hareket edebilir, uçabilir hale gelir. O zaman Superman'e yazarları tarafından uçma gücü verilir. Yani Superman'in güçleri teknolojinin gelişmesi ile artar; çünkü o her zaman teknolojinin ve onu kullanan sıradan insanın önünde olmazsa süper insan olamaz. Superman Nietzsche'nin Ubermensch (üstün insan) kavramı temele alınarak yaratılmıştır. Bu kavramda önemli olan fiziksel güç değil erdemdir.
Superman, Jor-El ve annesi Lara tarafından patlamak üzere olan Kripton gezegeninden kurtulması için bir roket ile Dünya'ya gönderilir. Jor-El'in Kal-El'i Dünya'ya göndermesinin sebebi sarı güneşin ona çok üstün güçler vereceğini bilmesidir. Kansas'da Smallville kasabası yakınlarına düşen Kal-El'i Martha ve Jonathan Kent isminde iki çiftçi bulur ve ona Clark ismini vererek kendi çocukları gibi yetiştirirler. Üniversiteyi okumak için Metropolis kentine gelir. Üniversiteyi bitirince Daily Planet gazetesinde işe başlar.Burada Lois Lane ile tanışır ve olaylar gelişir. Superman ismini ona veren Lois Lane'dir. Ayrıca birçok lakabı vardır. Bunlardan bazıları : "The Man of Steel", "The Man of Tomorrow" ve "The Last Son of Krypton". Anlamları ise "Çelik Adam", "Yarının Adamı" ve "Kripton'nun Son Oğlu"dur.
X-ray, mikroskobik ve teleskobik görüş, ısı saçan bakışlar, süper işitme, süper ses, süper nefes, süper dayanıklılık, süper güç ve hız, solar enerji emme ve süper zeka gibi gibi olağan üstü yönlerine karşın, kriptonit taşı en zayıf yönünü oluşturmaktadır.

bayrakzaf.gif
 
12 Şub 2010
15,006
543,641
Her açıdan süper bir paylaşım. Dile kolay, 74 yıl üç kuşak demek. Hala yayınlanmakta olan ve süper kahramanların babası sayılan bir kahraman.

Yayınlanmış olan ilk sayısı, orijinali 1.5 milyon dolara müşteri bulmuş, o benim için önemli değil, adamın parası var, bu fiyata almakla dünya çapında kendi reklamını da yapmış oldu, yani amorti etti kendini.

Bneim için sevgili raven'in bu sayıyı balonlayıp paylaşmış olması daha önemli ve daha değerli. 1.5 milyon dolar veren aktör o kitabı çelik kasalarda çalınma endişesiyle muhafaza ediyordur ve ya çalınırsa diye gözüne uyku girmiyordur:)

Sevgili raven ise bu paylaşımından ne kadar çok kişi yararlanırsa o denli mutlu olacak ve uykusu ise huzurlu mu huzurlu olacak.

Hangi şıkkı tercih edersiniz:) ?
 
12 Şub 2010
15,006
543,641
Şu Lois Lane'i hiç sevmemiştim ve onu Süpermene yamayan amerikan zihniyetini de. Meğerse ilk serüveninden itibaren antipatikmiş haspam:)

Lana Lang daha yakışırdı çelik adama.
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,290
4,461
Sevgili Raven kardeşim öncelikle bu ilk sayı için çok teşekkür ederim,hakikaten bu diyarda olmak bir ayrıcalık,sizlerle aynı ortamda bulunmak yemin ederim bir fazlalık.
Değerli kardeşim paylaştığınız için sağolun varolun,sağlıcakla kalın,sevgi ile kalın.
 

Kurşunkale

Kıdemli Üye
10 Ağu 2010
125
96
Nostalji Çizgiler

Çizgi Roman'ın ilk yıllarındaki çizgiler ne kadar basitmiş diyesi geliyor insanın; ve nereden nereye diyor insan.

Verilen emek için teşekkürler.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
2.1 milyon dolarlık bir sayı. Fakat benim gözümde değeri çok çok daha fazla.
Çünkü emek verilmiş, bizler için hazırlanıp düzenlenmiş.
Ne demeli ki sana? İyi ki çizgi romanı zamanında severek seni tanımışım.
 

aneptun2

Yeni Üye
14 Şub 2011
86
120
Tövbe yarabbi. Dünyada milyonlara satılan dergi karşımda hemde Türkçe.. :)
Sevgili Raven bu güzel paylaşımından dolayı seni kutluyor ve devamını diliyorum.Sevgile Saygılar..
 

prestij16

Süper Üye
9 Ağu 2010
2,585
3,387
uçmuyor ama pelerini var
demekki ilerleyen sayılarda uçacağı planlanmış
raven sertlik dozu son derece üst bir paylaşım olmuş
bu romanı okurken yanında çikolata yemek lazım :Ğ:Ğ
teşekkürler
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,131
20,696
sevgili raven; ben uçağa kafa atamayacağıma
göre buna olsa olsa şapka çıkarılır.mükemmel
bir paylaşım. bu sayı amerika da çok büyük
bir değerden mi satıldı.sanki öyle bir söylenti
vardı galiba .çok çok teşekkürler.
 

can32

Yeni Üye
12 Nis 2013
64
53
Çok uzun zamandır bu sayıyı arıyordum. Ben ingilizcesine razı iken siz türkçesini sunmuşsunuz. Ellerinize sağlık.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,480
Geçte olsa görmediğim bir konu veya atladığım, teşekkürler bu nadide eserin çevirisini bize kazandırdığınız için.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,793
4,713
Sayın Raven ;

Eskiden Oscar almış filmi yıllar sonra izlerdik. Şimdi almadan bile veya ödülü aldıktan çok kısa sonra izleyebiliyoruz. ( Yabancı film egemenliğinin eleştirisini ayrı tutuyorum burada )


Daha bir kaç gün önce bu sayıdan haberdar olduk. ( Sayın Savok sayesinde ) Fazla zaman geçmedi ki siz bize Türkçesini sundunuz. Ne diyeceğimi şaşırdım... Gerçekten...


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Teşekkürler sevgili raven... çok güzel bir sayi ve harika bir paylaşim... Elinize sağlik...
 

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,896
Sevgili Raven, bu paylaşımı yeni keşfettim. Gerçekten çok önemli bir paylaşım, bunun için çok teşekkürler..
Paylaşımın öneminin dışında ayrıyeten balonlama ve çeviri o kadar mükemmel olmuş ki gerçek bir yayınevi tadında (hatta bazılarının üstünde:) ) Ellerine sağlık, tekrar teşekkürler..
 
Üst