Pişmiş Kelle Üzerine Lakırdı

oks03

Yönetici
28 Haz 2010
586
12,981
neverland

Pişmiş Kelle' nin ilk sayılarını tarayıp sanal aleme taşımam nedeniyle , maalesef üzerinde pek çalışılmamış, pek bilgi bulunmayan Pişmiş Kelle (kısaca KELLE) dergisi üzerine naçizane bir kaç kısa kelam edeceğim. Öncelikle şunu belirmek isterim ki burada okuyacaklarınızın çoğu kendi izlenimlerimden oluşmaktadır.

1991 yılında Ertuğrul Akbay'ın Gırgır operasyonu sonucunda dergiden ayrılan kadro bir yandan Gırgır'ı geri almak için yasal yolları zorlarken bir yandan da okuyucudan ayrı kalmamak için yeni bir dergi oluşumunu başlattılar. Fakat Engin Ergönültaş ve Behiç Pek önderliğindeki küçük bir grup Oğuz Aral'ında olurunu alarak Milliyet Grubu bünyesinde bir dergi hazırlamaya başladılar (gerçi Oğuz Aral'ın Gırgır'ı tekrar almaya yoğunlaştığı için bu oluru verdiğini duymuştum) . Bu kadro da kimler vardı bir bakalım isterseniz.
-Engin Ergönültaş
-Behiç Pek
-Murat Kürüz
-Kemal Kenan Ergen
-Oky
-Doğan Güneş
-Faruk Bayraktar
-Ömer Pınar
-Yaşar Arak
-Tuncer Erdem
-Enis Temizel
-Sencer
-Celelattin Benzer
-Necdet Şen
-Bahadır Baruter
-Kemal Urgenç
Tabi ki daha sonra bu ekipten ayrılanlar oldu . Yerlerine gelenler oldu. Dönemin şartları için iyi para ödeyen Ertuğrul Akbay'ın çakma Gırgır'ı birçok çizer için uğranan bir kapı oluyordu.

Zamanla çekirdek kadro oturdu. Engin Ergönültaş , Behiç Pek, Kemal Aratan, Erdoğan Dağlar, Yılmaz Aslantürk , Metin Fidan , Soner Günday gibi yazar ve çizerler 2001 yılında kapanana kadar dergi de kaldılar.
Zalim Şevki, Muhlis Bey, Otis Abi , Zalak Mahmut gibi tipler, özellikle derginin ikinci sekiz sayfasında yer alan çizgi romanlar dergiye sağlam bir okuyucu kitlesi oluşturdu.
1978'de Mikrop dergisinde de beraber çalışan Ergönültaş ve Pek ikilisi kafalarında ki mizahı Kelle'de gerek yaş olarak , gerekse de çizgi ve kültür olarak ulaştıkları olgunluklarıyla yapabildiler.
Kelle benim kanımca dönemin uçtaki Leman dergisine göre daha merkezde Avrupa Solu diyebileceğimiz siyasi mizahıda ihmal etmedi. Genç çizerlere her zaman destek vermesiyle tanınan Behiç Pek'in de çabalarıyla birçok genç çizer ve yazar hayata Kelle okulunda atıldılar. Bahadır Baruter, Memo Tembel Çizer, Ersin Karabulut , Metin Fidan, Barış Uygur, Alper Ocak bunlardan benim hatırlayabildiklerim.
Zamanında belirli bir kitle tarafından değeri bilinen, şimdiyse daha da çok özlenen Kelle konusunda şimdilik bu kadar. Ama özellikle dönemi yaşayan , oralarda bulunan , bilgisi olan üstadlarımızın ve değerli hocalarımızın da katkılarını bekliyorum. Değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

26/06/2013 Afyonkarahisar

 

CortoMaltese

Onursal Üye
8 Ağu 2012
554
2,986
Elinize sağlık, yazınız güzel olmuş. İlk kadroda ayrıca Kemal Gökhan Gürses vardı, Alfonso abi adında, kendisinin oynadığı bir fotoroman hazırlıyordu. Ayrıca Nazlı Eray, Barış Pirhasan gibi edebiyatçılar da Sencer için öyküler yazmıştı.
Sonradan hatırladım, bir aralar da Derya Sayın Pişmiş Kelle'de çizmeye başlamıştı. Uzunca süre kapakları Derya Sayın çizmişti.
 
Son düzenleme:

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,464
20,849
Pişmiş Kelle'nin yanına tane tane pirinç pilavı gibi oldu bu güzel özet. Bilgilendirme için çok teşekkürler
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Pişmiş Kelle'yi çıktığı zamandan
kapanana kadar,arada askerlik,aşk,evlilik
gibi badireler olsa da sürekli takip
edenlerden biriyim.
Son yıllarında derginin yarısı tekrarlardan
oluşsa da onda beni çeken bir samimiyet ve
şu an tarif edemediğim bir güzellik hep vardı...
İlk aklıma gelenler metin fidan "ayrıntılar",
kemal aratan "bi gece daha",
faruken bayraktare"Kravisni Tol Tol","rezili rüsvan",
ergin ergönültaş "zalim şevki",
behiç pek "zalak mahmut"....
alper ocak ta vardı mesela...
ve daha neler neler...
Anadolu'da bir köyde yaşarken, istanbul'a
geldiğim günlerden birinde cağaloğlu'ndaki
yerlerine uğramış,faruk,metin,kemal allah
ne verdiyse görmüş,biraz hasbıhal etmiştim...
işte böyleyken böyle,benim için ve bir çok
çizgi sever için özeldir "pişmiş kelle"...
 
Son düzenleme:

ginobili

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Şub 2010
151
1,612
Pişmiş Kelle döneminin enteresan dergilerinden biriydi, çok keyif alamama rağmen zamanında maalesef düzenli takip edememiştim.

Gırgır operasyonundan önce düzenli takip ettiğimiz dergiler, Gırgır, Limon ve Fırt iken, bir yıl içinde aynı mizah kulvarında koşanların sayısı üçe katlanmıştı; Hıbır, Limon, Avni, Pişmiş Kelle, Dıgıl, Gırgır, Fırt, Fırfır, bu durumda hem mali hem de zaman olarak hepsine aynı şansı tanıyamadım, Hıbır ve Limon'u uzun süre, diğerlerini de ara sıra almayı sürdürdüm. Şimdi yeniden yıllar sonra bu dergileri toplamaya başladığımda, Pişmiş Kelle'nin keyfini diğerlerine oranla ayrı tutuyorum,
mizahi çizgisini uzun süre bozmamış olması, kadro bütünlüğü açısından güzel bir örnek olmuş. Diğer dergilerden Limon, Avni, Hıbır, Dıgıl'ı düzenli alıp, saklayan, ciltleten zamanında çokça okur olmasına rağmen, aynı ilgiyi Pişmiş Kelle görememiş, aradan çok zaman geçmemesine rağmen, piyasa da diğer dergiler kadar görünmüyor, tiraj da etkili tabiki ama düzenli koleksiyona çok sık denk gelmedim.

Özet olarak yıllar sonra bile aynı tadı aldığım keyifli dergi.
 

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,062
2,792
malesef düzenli olmasa da limon, pişmiş kelle, hıbır gibi dergilerden oluşan kolleksiyonum ve bazı çizgi romanlarım annem tarafından bir hurdacıya gazetelerle birlikte verilmiş sonradan haberdar olmuş ve evde benim kitaplarımı niye habersiz hurdacıya verdiniz diye ufak çaplı bir olay çıkarmıştım şimdi buradan tekrar arşivliyorum hepinize teşekkür ediyorum.
 

Fatih Özcan

Yeni Üye
19 Nis 2016
7
17
Pişmiş Kelle'nin ilk sayısını müteakiben derginin yönetildiği yere birkaç amatör arkadaş ile birlikte gitmiştik. Kolumuzun altındaki amatör işler ile dolaşacağımız kapı sayısı artmıştı.

O günlerden aklımda kalan en önemli hadise bizi karşılayan Behiç Pek'in ömrümde gördüğüm en kibar, beyefendi insan olması idi. Yoğun gündeminde bizlere vakit ayırması, ilgilenmesi ve yorgun gözükmesine rağmen bizleri şevklendiren yorumlarını unutamam.

Keşke mitoz bölünme olmasaydı da bugün halen o saman kağıda sarı gri renklerdeki mizah dergilerinin çıkacağı zamanı sabırsızlıkla beklesek.
 
Üst