Julia Sıralı Çeviri Listesi - Pertev

Pertev

Çeviri & Balonlama
1 Ara 2017
522
6,222
53533081907_4c29ed10a2_b.jpg
53534150023_b3afc60ba5_z.jpg

Julia - Bir kriminoloğun maceraları, kısaca Julia olarak bilinen, Sergio Bonelli Yayınevi tarafından yayımlanmakta olan bir çizgi roman serisidir.
Dizi, New Jersey'de Marygold Nehri'nin içinden geçtiği ve tüm sokaklarına farklı bir çiçeğin adının verildiği hayali bir metropol olan Garden City'nin suçları, gizemleri ve karanlık yüzüyle mücadele eden genç kriminolog Julia Kendall'ın maceralarını konu etmektedir.
Garden City Polis Departmanı tarafından kendisine sıklıkla başvurulan bir psikolog olarak becerileri onu genellikle acımasız seri katillerin (bunlardan biri dizide sürekli tekrarlanan bir karakter olan acımasız Myrna Harrod'dur) ve vicdansız suçluların peşinden sürüklediğinden, ilgilendiği vakalar onu genellikle son derece tehlikeli durumlara sokar; bazen de klasik kim yaptı türünden olay örgülerine dahil olur (Kim yaptı? - İngilizce dedektif hikayelerinde yaygın bir anlatı aracıdır; bu hikayelerde suçluyu bulmak için çeşitli kahramanların güdüleri ve eylemleri analiz edilir). Soruşturmalarında ona neredeyse her zaman huysuz Teğmen Alan Webb ve sempatik Çavuş 'Koca' Ben Irving'in yanı sıra arkadaşı ve özel dedektif Leo Baxter eşlik eder.
Dizinin karakteristik özelliği, Julia'nın adeta her şeyi not ettiği günlüğünü yoğun bir şekilde kullanmasıdır; bu sayede Julia'nın karmaşık kişiliğini ve onu çevreleyen gerçekliği anlayabilir, suçların analizini ve soruşturmaların seyrini takip edebiliriz. Bazı albümlerde hikayenin Julia'nın günlüğü aracılığıyla anlatılmayıp, istisnai olarak serideki diğer karakterlere (Myrna Harrod ya da Çavuş Irving gibi) emanet edilmesi de dikkat çekicidir.
1998 yılında İtalya'nın en ünlü çizgi roman yazarlarından biri olan Giancarlo Berardi (Ken Parker'ın eski kurgucusu) tarafından oluşturulan bu çizgi roman, Sergio Bonelli Yayınevi'nin kataloğunda tamamen polisiye bir seriye yer verme ihtiyacından ve çizgi romanın kapanmasının ardından Berardi'den yeni bir çizgi roman isteyen Ken Parker hayranlarının taleplerinden doğmuştur.
Berardi başlangıçta Sergio Bonelli'ye tamamen farklı iki dizi için fikir önermişti: bilim-kurgu arka planına sahip Stark ve casusluk türündeki Draco; Bonelli, yayın çizgisine uymadıkları için her ikisini de reddetti. Yazar daha sonra kara film türüne yöneldi ve türün üslup özelliklerini - her şeyden önce soruşturma planları ve belirli bir psikolojik iç gözlem - somutlaştıran bir kadın karakter oluşturdu. Kahramanın adı ve soyadı tesadüfen seçilmemiştir: Berardi, İtalyan kökenine saygı göstermek için ona Iulia soyundan gelen Julia adını vermiş ve karakterin 'Ken Parker'ın yazarı tarafından' oluşturulduğunu dolaylı olarak ima etmek için Kendall soyadını vermiştir.
Berardi, dizinin konularını daha iyi kavrayabilmek ve bunlara hazırlanabilmek için Cenova'daki Adli Tıp Enstitüsü'nde birkaç ay boyunca kriminoloji derslerine denetçi olarak katıldı. Ayrıca psikoloji, sosyoloji, psikiyatri, psikanaliz, adli tıp ve balistik üzerine birçok metnin yanı sıra romanlar ve haber makaleleri okuyup, filmler ve belgeseller izleyerek kendini yetiştirdi.
Ana karakter Julia Kendall, fiziksel olarak yazarın en sevdiği aktrislerden biri olan Audrey Hepburn'ün özelliklerinden esinlenmiştir: bir kadın kahramanı ele almak - her şeyiyle normal bir kadın, tanımanın ve özdeşleşmenin kolay olduğu - serinin izleyicilerinin büyük bir kısmının kadınlardan ve kız çocuklarından oluşmasına neden oldu, bu tür bir çizgi roman için alışılmadık bir gerçek. Serinin "Uçurumun Gözleri" başlıklı ilk sayısı Ekim 1998'de gazete bayilerinde yerini aldı. Özellikle Sergio Bonelli'nin kendisi, Berardi'ye özellikle üzücü olan 6. sayı Jerry Gitti ile ilgili şaşkınlığını dile getirdi, bu nedenle yazar sonraki sayılarda mizahi unsurları ve Julia'nın günlük yaşamının genellikle ana hikayeye karşıt olarak hareket eden yönlerini derinleştirmeye karar verdi. Bu, serinin başarısıydı.
Çizgi roman, Sergio Bonelli Yayınevi ailesinin bir parçası olmasına rağmen, klasik 'Bonellian' 96 sayfa yerine 128 sayfadan oluşuyor; Berardi bu durumu, karakterleri daha iyi derinleştirmek ve anlatının ritmini yönetmek için daha fazla sayıda sayfaya ihtiyaç duyulmasıyla gerekçelendiriyor. Geleneksel olarak siyah beyaz basılan Julia, 3 Ocak 2007'de 100. sayısını tamamen renkli bir albümle kutladı ve bu kutlama Mayıs 2015'te 200. sayı ile tekrarlandı.


 
Son düzenleme:

maviturna

Kıdemli Üye
25 Nis 2015
198
848
Berardi gözümde senaristlerin şahıdır Julia'da
(ülkemizde hak ettiği değeri görmese de) enfes bir çizgiromandır.Çevirdiğiniz her Julia için ayrı ayrı teşekkür ederim sn. Pertev

Not:İlk defa Julia okuyacaklar Mylos'tan son çıkan "Gülümseyen Ölüm" kitabıyla başlayabilirler hiç pişman olmayacağınız harika bir hikaye okumuş olacaksınız.

Gülümseyen Ölüm:
"Bu macerada kahramanımız, gençlik aşkının yardımına koşuyor.
Brian Collins, bir gece ansızın Julia’yı arar ve ondan yardım ister. Brian, hafta sonu çocuklarıyla kamp yaptığı sırada, terk edilmiş bir kulübenin içinde bir kadın cesedi bulmuştur. Polislere haber vermek için kulübeden ayrılmak zorunda kalan Brian döndüğünde, ceset ortadan kaybolmuştur. Bölge polis teşkilatı ona inanmaz ve dosyayı kapatır. Brian’a inanan Julia, olayı araştırmak için Milwaukee’ye gider. Başlangıçta önemli bir ipucu bulamasa da pes etmez. Ve araştırmalarının sonunda korkunç bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalır."
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,104
6,465
Julia, bir kez başladınız mı müptelası olacağınız bir çizgi roman. Berardi'nin enfes senaryoları ve güçlü çizerleri ile her sayısı bir başyapıt niteliğinde. Ülkemizde maalesef fasılalarla yayınlanıyor. Pek çok yayınevi bir heves yayınlamaya başlıyor, fakat maalesef 10-15 sayıdan sonra devamı gelmiyor. Demek ki çok fazla talep görmüyor. Bunda fiyatların yüksekliği kadar tanıtım eksikliğinin de rolü olduğunu düşünüyorum. Keşke Pertev üstadımız başta olmak üzere, çeviri ve balonlama yapan diğer üstadlar el atsa da diyarımızdaki Julia külliyatı biraz daha zenginleşse...
 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Bundan sonra tüm listeler Pertev tarafından hazırlansın...:D:)
Vallahi çok beğendim.
Julia hakkındaki bölük pörçük bildiklerimin yanında tüm yanları ile karakteri anlatan bir yazı olmuş.
O zaman 100 ve 200. sayıları isteriz!..


"kendi listemin daha bir kısmını üç senede hazırladı isem gerisini siz düşünün... :) hay hay... (100 ve 200. sayılar)."
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,104
6,465
Sn. Calligrapher yazdiklarinizin altina imzami atiyorum yalniz ufak bir düzeltme yapmak isterim Milazzo'nun Julia çizdiği bir macera yok diye hatirliyorum

İkisinin birlikte pek çok ortak çalışması olduğundan olsa gerek, sanki Julia'nın da ilk sayılarını Milazzo çizmiş gibi aklımda kalmış. Şimdi kontrol ettiğimde hafızamın beni yanıltmış olduğunu gördüm. Düzeltmeniz için teşekkür ederim, değerli maviturna.
 

maviturna

Kıdemli Üye
25 Nis 2015
198
848
İkisinin birlikte pek çok ortak çalışması olduğundan olsa gerek, sanki Julia'nın da ilk sayılarını Milazzo çizmiş gibi aklımda kalmış. Şimdi kontrol ettiğimde hafızamın beni yanıltmış olduğunu gördüm. Düzeltmeniz için teşekkür ederim, değerli maviturna.

Keşke bir macera olsa bile bu efsane ikili (Berardi-Milazzo) Julia'da bir araya gelebilse lakin 1998 yılında çıkan sayıdan sonra ikili ancak 2015'teki son Ken Parker macerasında biraraya geldi ama Allahtan ümit kesilmez tabi ki...

17255657._SX120_.jpg

1998'de çıkan sayı

40198459._SX120_.jpg

2015'te çıkan sayı
 
Üst