Paylaşacaklarımı paylaşacağım-1

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,071
Değerli dostlar,
hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.
Son bir hafta içinde emek vererek hazırladığım 2 ayrı kitap, paylaşıma açacağım günde (biri geçen hafta, biri bugün) dostlar tarafından paylaşıma açılmış olduğundan (sağ olsunlar) bundan sonraki günlerde paylaşacaklarımı istisnasız önceden paylaşacağım. Zira forumda paylaşılacak kitap sayısı fedakar dostlar sayesinde gittikçe azaldığından bundan sonra pişti olma ihtimali de gittikçe artıyor. Forumda da böyle bir başlık olduğuna göre, paylaşılacaklar hakkında bilgilendirmenin yararlı olacağı, herkes tarafından boşa emek ve zaman harcamayı önleyeceği kanaatiyle önümüzdeki günlerde paylaşacaklarımı aşağıda paylaşıyorum.
Saygılarımla...
Zagor fasikül Sayı 57
Zagor fasikül Sayı 115
Zagor fasikül Sayı 141
Kızılmaske 1. seri Sayı 169
Kızılmaske 1. seri Sayı 188

bayrakzaf.gif
 
Son düzenleme:

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,004
Sarıyer
Sayın hocam,

bahsettiğin husus önemli ama bu mesaj 2-3 gün içinde ilk 100 den düşünce gözden kaçacağından, bu süre içinde paylaşıl(a)mayanlar yine "tehdit" altında olacağından çözüm değil. Bir zamanlar bunun çözümünün listede kırmızı olanların yanına "şu tarayacak" diye yazmak olduğunu düşünmüş ve bazı listelerde bunu eyleme de dökmüştüm ama bu bile "yanında taranacak" yazan eserlerin taranmasını, hatta bırakın taranmayı "alıntılarla" doldurulmasını engellemedi. Belki hala bazı listelerde duruyordur, "..." tarafından taranacak ibareleri. Aynı uygulamayı Savaş'ta yapıyordu bir aralar.

Kısacası, insanların "aynı" sayıyı taramalarının önüne geçmek kolay değil, taranacak çizgiroman azaldıkça, bu daha da zorlaşıyor çünkü tesadüflerin oluşabileceği alan daralıyor.

Bu işin kesin çözümü; "3." bir renkle rezervasyon olabilir, her ay sonunda paylaşımcı üyeler "x,y,z,..." önümüzdeki ay benim tarafımdan paylaşılacaktır diye taahhüt ederler ve renk değişir, taranacak söz konusu sayı da "sözü veren" kişiye ayrılır. Bunu bir aydan uzun vadeli yapmak, elinde taranacak çok sayıda kitabı olanların listelerin büyük kısmını belki de hepsini kapatma olasılıkları nedeni ile yeni paylaşımcılara boş alan bırakmamak anlamına gelecektir. Tabii ki, bu radikal bir karar olduğundan, benim ki sadece bir fikir.

Kesin çözüm ise, taranmış eserin daha evvelden taranmamış olup olmadığına bakılmaksızın paylaşılmasıdır. "Fazla mal göz çıkartmaz" derler, aynı sayının farklı iki elden taranmış olması, okuyucuya seçenek sunmak anlamına gelir. Emek verilip, zaman harcanmış çalışmaların, bir kenara atılmasındansa, forumda yer almasından yanayım.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,943
23,713
Kıbrıs
Nadir Bey'in bir üyenin tarayacağı çizgi romanları önceden duyurup,tarayacağını taahhüt
etmesi güzel.Yalnız ben şahsen böyle taahhüt altına girmeyi sevmiyorum.Gerçi tarayacaklarımı önceden duyurup sözümü mutlaka yerine getiriyorum.Örneğin Zagor
fasikül 63,219,355,356 ve 357.sayılar tamam.353 için de yazdım.
Mükemmel tarama ve paylaşım yapan örneğin Sarkomer dostumun tarayacağı bir
çizgi romanı benim de taramam abes olur.Arada tesadüfen gördüğüm kapaksız veya
eski ve kalitesiz bir taramayı nadiren tekrar taradığım oldu.Zagor fasiküllerde öncelik
464 sayıyı tamamlamak.Yanılmıyorsam eksik sayısı otuzlara düştü.
İlkhan Tok(kendisi forumda uzun zamandır kayıp!)Orijinal Alpagut ve Ürer Swingleri
için böyle bir 'taahhütte'bulundu.Ben de bu sayıları taramaktan özellikle kaçınıyorum.
 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,444
8,362
İzmir
Aynı kitabı defalarca taramak yerine, neden en düzgün ve eksik sayfa olmayanı ilgili linke koymuyoruz? Onun yerine orijinal bir liste yapıp, en düzgün ve eksiksiz taramayı koymak en güzeli. Tabii bu uzun bir süreci kapsar. Aynı zamanda da buna emek verecek gönüllüler ister. Biz insancıklar işte böyleyiz. Her şeyin en güzelini isteriz, ama en güzeline ulaşmak içinse pek kılımızı kıpırdatmayız. Bunu hep başkalarından isteriz. İşte buda benim naçizane görüşüm...

Aynı kitabı defalarca taradığımız nereden çıkardınız? Bir kitap birden fazla taranmışsa birkaç nedeni vardır;
1-) Mevcut tarama alıntıdır. Orjinal olarak taranır, alıntı link kaldırılır.
2-) Çoğunluğu 2010 ve öncesine ait olan, işlenmemiş, çift sayfa, kenarları kırpılmamış, hatta sayfa eğrilikleri bile düzeltilmemiş taramalar. Yeni tarama yapılır, ilk paylaşımı yapan üyeye saygı açısından link yerinde bırakılır.
3-) "Yanlışlıkla" tarama. X in 170. sayısını tarıyorum diye 171. sayısını tararsın, madem taradım diye de paylaşırsın. Örnekleri mevcuttur, "emeğe saygı" prensibine uygun olarak biri "alternatif tarama" olarak her iki linkte forumda bulunur. Bu durum için Sarkomer hocanın başlığı açmasına neden olan "pişti olma" mevzuunu da ekleyebiliriz.

Muhtemelen ilerki yıllarda teknoloji ilerleyip, tarama işlemi kolaylaşıp, hızlandıkça, daha yüksek dpi lı daha güzel taramalar da ortaya çıkacak ve forum üyelerinin zevkine sunulacaktır.

En güzelini seçmek ise ne yazık ki kendini "seçici kurul" addetmeyen yönetimin değil, değerli üyelerimizindir. Kaldı ki, ne tür taramanın en uygun tarama olduğu bile halen yönetimde fikir birliğine varılamamış bir konudur, çünkü hepimizin bildiği gibi "zevkler ve renkler tartışılmaz".
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,004
Sarıyer
Alıntı yapayım derken, "darkwood" un üstteki orjinal mesajının içine yazmışım. Hata bana aittir, orjinal mesajı istemeden kısalttım.

Kusura bakmayın.
 

Soleil

Süper Üye
19 Mar 2010
650
977
Değerli hocam, özellikle Zagor fasikul 57'yi sabırsızlıkla beklediğimi söylemek isterim. Mükerrer taramalar konusunda, sitede düşük çözünürlükte taranmış 77 tane zagor fasikul saydım. Bunların önemli bir kısmı 12 MB veya daha altında. Ortalama kalite bir tarama için 300 dpi'nin altına düşülmemeli derim. 32 sayfalık bir tarama en az 20 MB yer tutmalı. Bunun altındakilerin kalitesi de düşük maalesef. Yine de bu işe emek veren, gönlünü koyan üstadlarımı kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Üst