Rodolphe TÖPFFER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
Rodolphe TÖPFFER, (1799-1846)


31 Mart 1799'da Geneva, İsviçre'de doğan Rodolphe Töpffer, ressam Wolfgang Adam Töpffer'in oğludur. Almanya'dan göç etmiş bir ailenin Fransızca konuşan bir ferdi olarak Töpffer, çizgiroman tarihinin başlangıcına adını altın ve kalıcı harflerle yazdırmış bir çizerdir.

Rodolphe Töpffer, şanssızlık eseri bir göz rahatsızlığından dolayı görsel sanatlarda babasınınki gibi üst düzeyde bir kariyer yapamamıştır. Ancak onun yerine kendini edebiyata adamış ve 'My Uncle's Library', 'Nouvelles Genevoises' ile özellikle de İsviçre'de yaptığı geziler esnasında hazırladığı 'Voyages en Zig-zag' gibi kısa metinler kaleme almıştır. Töpffer, Paris'te öğrenim görerek eğitimci olmuş, Geneva'daki çok sayıda okulda çalışmıştır. Ayrıca fahri olarak Belles-Lettres'deki Geneva Akademisi'nde söz sanatları profesörlüğü yapmıştır. 1825 yılında, henüz yirmi altı yaşındayken erkek çocukları için bir de yatılı okul kurmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi601.jpg


Rodolphe Töpffler'in Monsieur Jabot çalışmasından bir bant.

Töpffer'in hazırladığı ve kendisinin 'Histoires en Images/Tarihi Sahnelemeler' şeklinde adlandırdığı bu çok ünlü 'resimli-öyküler' ilk çizgiroman örnekleri olarak değerlendirilmektedir. Çizdiği ilk altı öykü sırasıyla şöyledir: Histoire de M.Jabot (1833), Monsieur Crépin (1837), Les Amours de M. Vieuxbois (1839), Monsieur Pencil (1840), Le Docteur Festus (1840), Histoire d'Albert (1845) ve Histoire de M.Cryptogame (1845). Bunlar Töpffer'in 1846'daki ölümünden sonra antoloji formatında ve bölümler halinde Histoires en Estampes başlığıyla yeniden yayınlanmışlardır. Brutus Calicot adlı öyküsü ise Töpffer tarafìndan tamamlanamamış ve yarım kalmıştır. Bu öykünün orijinal metni Geneva'daki Üniversite kütüphanesinde saklanmaktadır. Yayınladığı diğer bir başlık ise 1842'de çıkan Essais d'Autographie'dir. Töpffer'in 'resimli-öyküleri' çok sayıda erken dönem çizgiroman ressamı üzerinde etkili olmuştur. Bunlar arasında Christophe, Wilhelm Busch ve Cham en bilinenleridir. Ölümünden dört sene önce, 1842'de İngiliz diline Obadaiah Oldbuck olarak tercüme edilen M. Crépin adlı başlığı Amerika tarihi boyunca yayınlanan ilk çizgiroman olarak kabul edilmektedir. Çizer 1846 yılında doğum yeri olan Geneva'da ölmüştür.
 
Üst