bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Roy THOMAS, (1940- )


izgiromanAnsiklopedisi580a.jpg

22 Kasım 1940 tarihînde Missouri'de doğan Roy Thomas, uzun yıllar üst düzeyde çizgiroman yazarlığı ve editörlüğü yapmadan önce sıkı bir çizgiroman okuyucusu olmuştur. Daha sonra bu alanda profesyonelleşen ve örneklerin en iyilerinden olan Thomas, Dr.Jerry Bails ile birlikte 1961'de Alter-Ego'yu çıkarmıştır. Süper kahraman öykülerine adanmış ilk fanzin olan bu dergi hâlâ en iyi amatör dergiler arasında sayılmaktadır.

Roy Thomas, 1964'de ilk senaryo işini almış ve Charlton Comics için çok sayıda süper kahraman senaryosu yazmıştır. Ertesi yıl Missoııri'deki öğretmenlik kariyerini terk ederek New Yorrk'a taşınmış ve National Comics için çalışmaya başlamıştır. Burada hayranı olduğu Julius Schwartz'in varlığına rağmen fazla uzun süre kalmamış ve Stan Lee'nin bulunduğu Marvel Comics'e geçmiştir. Bir süre süper kahramanlarla ilgili olmayan senaryolarda çalıştıktan sonra Stan Lee'nin 'sorunları olan süper kahramanlar' kavramını ele alarak bu alandaki yeteneğini sergilemiştir. En belirgin başarısı Marvel kahramanları arasında oldukça değişken bir birlik olan The Avengers ile kendini göstermiştir. Çizgiroman eleştirmeni Gary Brown, Thomas'm 'süper kahraman psikolojisini diğer pek çok yazardan daha iyi anladığı' yönünde yorumlarda bulunmuştur.

Öte yandan kadın karakterlerin fazla yapay olduğuna dair çok sayıda eleştiri de almıştır. Kısa zaman sonra Marvel'ın yardımcı editörlüğüne getirilmiştir. 1972'de Stan Lee yayıncılığa geçtiğinde şef editörlüğe yükseltilen de Thomas olmuştur. Yine de yüksek düzeyli şirket kararlan üzerindeki nüfuzunu yeterli bulmadığından 1974 yılında istifasını vermiştir. Bundan sonra bir yazar ve kendi başlıklarının editörü olarak Marvel'la çalışmaya devam etmiştir. Daha sonra en iyi çalışmalarını Conan karakteri ve onun çok sayıdaki yan dalı üzerinde gerçekleştirmiştir. Robert E.Howard'dan ve diğer 'kılıç ve büyü' kaynaklarından senaryolar adapte etmiş ve neredeyse tek başına barbar çizgiromanlarını bu endüstride bir güç haline getirmiştir.
 
Üst