Robin

Hellblazer

Onursal Üye
31 Mar 2012
751
1,583
Gotham
Robin.jpg


Robin ilk defa 1940 yılında Detective Comics'in 38. sayısında görülen bir çizgi roman kahramanıdır. Bu tarihten itibaren Batman çizgi romanlarında Batman'in yardımcısı olarak görev almıştır.

alo-batman-ben-robin_275394.jpg


Batman'in ilk macerasından yaklaşık bir yıl sonra Batman'i yaratan Bob Kane ve Bill Finger, çinici Jerry Robinson ile beraber Detective Comics 38 (1940)'de Robin the Boy Wonder (Robin, Harika Çocuk) 'ı Batman serisine katmışlardır.
"Robin the Boy Wonder" ismi ve ortaçağ kıyafetlerini andıran orijinal kostümü Errol Flynn 'in "The Adventures of Robin Hood", "Robin Hood'un Maceraları" isimli filminden esinlenerek yaratılmıştır.
Robin, Batman'in yardımcısı olarak bilinmesine rağmen üç Robin de bir süper kahraman grubu olan Teen Titans'a üyedir ve ilk Robin, Dick Grayson da bu grubun kurucusu ve lideridir.
Aşağıda ele alınan karakterler, DC Universe sürekliliğinin içinde değişik zamanlar ve mekanlarda Robin kimliğini üstlenmişlerdir.


Robin_Tim_Drake_0002.jpg
2284961-profile_robin.jpg


Dick Grayson
Richard John "Dick" Grayson Batman ile tanışmasından önce sekiz yaşında sirk cambazlığı yapan "Flying Greysons" ailesinin en genç üyesiydi. Boss Zucco (Edward G. Robinson'un Little Caesar karakterinden esintiler taşır) sirk Gotham'a geldiğinde haraca sirki bağlamaya kalkar ve gördüğü tepki üzerine de Greyson ilesinin trapez ekipmanına sabotaj düzenleyerek tüm ailesinin ölmesine neden olur. Batman suç mahallini inceler iken Robin ile tanışır ve Bruce Wayne kimliği ile Dick'i evinde koruma altına alır (daha sonra evlat edinir). Batman, sonradan Robin olacak Dick'i hem fiziki hem de mental olarak eğitir. Sonrasında beraber Zucco davasına bakarlar ve adalete teslim etmek için gerekli delilleri toplarlar.
İlk defa göründüğü 1940 yılından 1969 yılına kadar Robin, "Boy Wonder", "Harika Çocuk" olarak anılmıştır. Ancak hikâyelerin doğası gerği büyüyüp liseden mezun olduktan ve Hudson Üniversitesine girdikten sonra, 1970 ve 1980'lerin ilk yılları arasında "Teen Wonder" , "Harika Genç" olarak anıldı. 1980'lerde The New Teen Titans'ın başarısı üzerine yeni çizgi roman okuyucuları tarafından yeniden keşfedilen Robin, Batman'in gölgesinden kurtularak maceralarına Nightwing kimliği ile devam etmiştir.


grayson3.jpg
2505245-nightwing.png


Jason Todd
DC Grayson'ı Nightwing olarak Batman'in yanından ayırmak konusunda tereddüt ediyordu, değişimin en az boyutlarda olması için ilk defa ilk görünüşü Batman #357 (1983)'de görünen yeni Robin olan Jason Peter Todd 'u tıpkı genç Greyson gibi tasarladı.
Jason Todd da akrobat bir ailenin çocuğu idi ve Batman'in düşmanlarından biri olan Killer Croc tarafından ailesi öldürülünce Bruce Wayne tarafından evlat edinilmişti. Bu süreklilikte kızıl saçlıydı ve neşeli bir mizacı vardı. Dick Greyson kendisine ait bir kostümü verinceye kadar sirk kostümü ile suça karşı mücadele etti. Bu andan sonra saçını siyaha boyadı.
1980'lerin ortasındaki Crisis on Infinite Earths serisi ile DC Comics'in büyük bir bölümündeki süreklilik yeniden yazıldı.
Dick Greyson'un kökeni gerek Batman ile beraber gerekse de Nightwing olarak gerçirdiği kariyeri boyunca değişmedi. Ancak Todd'un karakteri tammıyla değiştirildi. Siyah saçlı bir sokak yetimi olarak değiştirilen kökeninde Batman ile tanışması da Batmobile'in tekerleklerini çalmaya çalışırken Batman tarafından yakalanması olrak revize edildi. Batman, sorunlu gençler için özel bir okula yerleştirdiği Todd'u, kendisini bir hırsızlar çetesini çöketmesine yardım etmesi ve Dick Greyson'un Nightwing olması nedeni ile ikinci Robin olarak yanına aldı.
Ancak çizgi roman okuyucuları Todd'u Robin olarak hiçbir zaman benimsemedi. DC Comics 1998 yılında aldığı bir karar ile 900'lü bir numara üzerinden Jason Todd'un öldürülüp öldürülmemesine dair bir anket düzenleyeceğini açıkladı. Bu olay diğer medyalarda genelinde daha önce benzeri görülmemiş şekilde yer buldu. Çizgi romanı takip etmeyen kişiler yanlışlıkla DC'nin Dick Greyson'un ölümü için anketi düzenlediğini düşündüler. Anket sonucu çok küçük bir fark ile (5.343 'e karşı 5.271 oy) "Evet" diyenler kazandı. Çizgi romanda Joker, "A Death in the Family" serisinde Todd'u bir levye ile ağır şekilde dövdükten sonra bombaya bağlayarak bir ambarda terketti.
Jason Tood sürekliliğin ilerleyen bölümlerinde Red Hood (Joker'in orijinal ismi) olarak geri dönmüştür. Infinite Crisis 'den bir yıl sonra ise, Nightwing olarak resmedilmiştir.


Jason-Todd-First-Time-As-Robin.png
h7zq5.jpg


Tim Drake
Yine de DC Comics okuyucularının Todd'un öldürülmesini seçmesinin doğruluğu konusunda emin değildi, okuyucular Batman'i yalnız çalışırken görmek istemiş olabilirdi veya DC 'nin sevilen bir karakteri gerçekten öldürüp öldüremeyeceğini merak etmiş de olabilirlerdi. 1989 Batman filminde Robin yer almadı, DC de bu eksikliği pazarlama nedenleri ile Robin'i çizgi roman serilerinde Robin'e yer vermemek için bahane olarak kullandı. Ancak zamanın Batman editörü Denny O'Neil yeni Robin'i çizgi roman serilerine koydu.
Üçüncü Robin, Timothy Drake, ilk defa Batman #436 (1989) 'da görülmüştür. Drake, Batman ve Robin'in maceralarını takip eden, öncesinde de Flying Greysons cinayetinde de sirkte olan genç bir çocuktur. Bu konu Drake'in Greyson'a bağlar; DC bu husus ile okuyucuların yeni Robin'i kabul etmelerini ummuştur. Drake doğuştan gelen sezgisi ile ikilinin gizli kimliklerini tahmin edebilmiş ve kariyerlerini gözlemlemiştir.
Tim birkaç defa arzusunun şu anda Batman'e ait olan "Dünyanın En Büyük Dedektifi" ünvanını almak istediğini söylemiştir. Batman da bir defasında Drake'in kendisini bir dedektif olarak geçeceğini söylemiştir. Dövüş yetenekleri Greyson'a denk olamayacak olsa da, dedektiflik yetenekleri çok üstündür. Korunması için Batman tüm vücudunu kapsayan zırhlı bir kostüm vermiştir.
Timothy Drake her iki Robin'in de kesin özelliklerini almadı, ne Dick Greyson gibi çok iyi tavırlı ve de Jason Todd gibi zaman zaman küstahlaşan karakterdedir. Bu orta noktada buluşma, okuyucuların da beğenisi kazanmış ve Drake kendi çizgi roman serilerine ulaşan ilk Robin olmuştur.


Tim_Drake.jpg
 
Üst