Seyfettin Efendi

Hellblazer

Onursal Üye
31 Mar 2012
751
1,583
Gotham
Seyfettin-Efendi-Yeditepe-Canavari.jpg


İstanbul, 1924... Halkının yeni bir hürriyete kucak açtığı, yıllar süren işgalden kurtulmuş, yüzyıllardır başkent olduğu imparatorluğu geride bırakmış bir şehir; sinsilikleri aklın ve bilimin sınırlarını aşan hainler ve katiller için ise adeta bir cennet. Fakat neyse ki tüm bu pespayeliklere tahammülü yıllar evvel tükenen bir İstanbul beyefendisi var.
Seyfettin Efendi, ataletiyle birlikte şahsi menfaatlerini de bir kenara bıraktığı, İstiklal Harbi'nin ardından bizzat kurması için görevlendirildiği İfşa-yi Sırr Teşkilatı'ndaki esrardaşları; dillere destan kuvvetiyle pehlivan İsmail, fennî icatlarıyla mühendis Münevver, sarsılmaz iradesiyle adli tabip Aziz ve keskin gözleriyle casus Esat, acar hafiyenin en olağanüstü vak'aları çözmesine merakla yardımcı olurlarken Anadolu'yu ve Trakya'yı, iç ve dış alçaklıklardan koruyorlar.
Teşkilat kayıtlarından elinizde tuttuğunuz nüshaya konu olan vak'ada, İstanbul'u çirkin sıfatlarına benzetip, yedi tepesine lanet saçmaya çalışan kanı bozuklar, İfşa-yi Sırr'ı peşlerine takma gafletinde bulunuyorlar. Dehşetin esiri olmaya işgalde bile bu kadar yaklaşamayan İstanbul'un mabetlerinde yoğun bir takip başlıyor.
Eğer ki olacaklar sizi meraka ve heyecana sevk ettiyse, Devrim Kunter'in Seyfettin Efendi'nin notlarından hem derlediği hem de çizim vazifesini üstlendiği bu olağanüstü maceraya şahit olmanızdan sonsuz kıvanç duyarız.
Yeditepe Canavarı adlı ilk kitaptan alıntı !

Olmuş bu dedirtti bana bu çizgi roman. Tek solukta okudum hepsini. Çizimler muhteşem, karakterler çok güzel yaratılmış. Karakterlerin geçmişleri hakkında bir bilgimiz olmadığı için en başta yabancılık çeksem de zamanla oturuyor, belki ileriki zamanlarda karakterlerin geçmişlerine dair öyküler görebiliriz. Bir the league of extraordinary gentlemen, bir b.p.r.d tadı var ekibin, fakat içinde fantastik ögeler yok. Bu saydıklarım romanın eksileri değil tam tersine iyi yönleri. Bu tarz çizgi romanlar bizde niye yok diye çok içimden geçirmişimdir, türk çizgi roman okurlarının da eminim ki içindeki uktelerdendir bu. Seyfettin Efendi bu boşluğu çok başarılı bir şekilde dolduruyor. Olayların geçtiği tarihin getirdiği ilgiyle, referanslarıyla, karakterleriyle ve barındırdığı o dedektiflik, hafiyelik havasıyla okuyanı kendisine bağlıyor. Türk çizgi romanı adına çok önemli bir adım. Şimdiden iki kere okudum, yenisini merakla bekliyorum. Zaten bir kaç hafta önce Devrim Kunter'in de katıldığı Doğuş Üniversitesi'nde yapılan panele de katılıp kendisini dinledim ve kendisini çok başarılı buluyorum.

Bir çok ödüle layık görülen bu çizgi romanı herkes okumalı bence.


seyfettinweb2.jpg
 
Üst