Şak Şak Bill (Chick Bill)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
ŞAK ŞAK BiLL
(Chick Bill)



Hiç şüphesiz Chick Bill, Belçika çizgiroman ekolünde Lucky Luke/Red Kit'den sonra en tanınmış western parodisidir. İlk kez 1953 yılında, çizeri ve yaratıcısı Tibet tarafından hazırlanan ve haftalık periyodlu Junior adlı dergide yayınlanan Chick Bill, neredeyse 30 yıl boyunca bu derginin vazgeçilmez çizgiromanlarından biri olmuştur. Buna mukabil 1956 yılından itibaren bir de daha popüler bir çizgiroman dergisi olan Tintin'de de ara sıra gözükmeye başlamıştır. 1972 yılında Junior dergisi yayın hayatına son verince Chick Bill başlığı artık sadece Tintin dergisinde boy göstermeye başlayacaktır.

Chick Bill, başlangıçta gayet akıllı uslu, hatta sıradan bir çizgiromandır. Temiz çizgi akımının öncüsü olan Hergé'e özgü bir stilin devamı niteliğindeki Chick Bill, 1980'lerden sonra giderek daha yuvarlak hatlı konturlarla şekillenip devam etmiştir. Chick Bill'in serüvenleri ilk maceralarda hayvan suratlı olan dört karakterin arasında dönüp duran koşuşturmacadan oluşmaktadır. Ancak sonraki yıllarda suratları insanlaşan bu tiplemelere başkaları eklenerek karakterizasyonun zenginleşmesi ve çeşitlenmesi sağlanmıştır. İlgi çekici senaryolarla bezeli, akıcı diyaloglar giderek popülerleşen Chick Bill'in başrolünde seriye adını veren Chick Bill vardır.

Bill, yanından ayrılmayan daimi dostlarının bitmek bilmez gaflarına karşın, sarı renkli kareli kovboy gömleği ile boynuna bağladığı siyah fularıyla ve olanca ciddiyetiyle her seferinde haydutları bertaraf etmeyi görev edinmiştir. Wood City şerifi olan Dog Bull ise dazlak kafası ve firça gibi bıyıklarıyla boy gösterirken, kabalığına rağmen samimi ve iyi niyetlidir. Petit Canish ise, Karaayak kabilesine mensup genç bir kızılderilidir ve Bill'in en iyi arkadaşıdır. Diziye esas mizah havası kazandıran, şapşallığı ve aptallığı atbaşı giden Kid Ordin ise, şerif Dog Bull'un yardımcısı konumundadır. Bu dört karakterle başlayan maceralar sonraki yıllarda daha çok sayfalı çizgiromanlara dönüşmüş ve yan karakterlerle olay ve konu örgüsü zenginleştirilmiştir.

Tibet, Chick Bill çizgiromanlarının tamamını çizmekle kalmayıp, aynı zamanda bütün senaryoları da kendisi kaleme almıştır. Tabii çok sıkıştığı zamanlarda Greg, Duchâteau ve René Goscinny gibi yazar dostlarından destek almıştır. Ayrıca Chick Bill karakterinin yaratıcısı olan Tibet, uzunca bir süre çizimlerde kendisine asistanlık yapması için Didier Desmit'le çalışmıştır. 1970'lerin başından itibaren yayınlanan tüm Chick Bill serüvenleri elliden fazla sayısı olan özel bir albüm serisi halinde Editions Du Lombard tarafından yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi547.jpg


20 Aralık 1985 tarihinde Tercüman Çocuk'un 51. sayısında yayınlanan Şak Şak Bill sayfası.
Chick Bill, ülkemizde ilk kez 1968 yılı ortalarında Burhanettin Şener'in sahibi olduğu Burhan Yayınevi'nin çıkardığı Bambi adlı haftalık dergide Yıldırım Bil başlığıyla Türk okuruyla buluşmuştur. Ayrıca yine Burhan Yayınları'nca 1972 yılı başında Sartana ve 1970'lerin sonunda Mini Sartana adı altında tekrar baskıları yayınlanmıştır. Bu tarihten sonra uzun süre Türkçe konuşamayan başlığın, Aralık 1983 tarihinden itibaren Tercüman Çocuk dergisinin 349. sayısından sonra dört macerası yayınlanmıştır. Bu dergideki yayını sırasında da adı Şak Şak Bill olarak adapte edilmiştir.
 

bobmorane

Yeni Üye
28 Ara 2009
1
0
Chick Bill

Söz konusu kahraman bir dönem "Yıldırım Bil" adı ile "Bambi" adlı aylık çizgiromanda yayımlandı. Şerif ile yardımcısının adları da orjinali gibi idi. Ancak, "petit chien" gayet güzel bir çeviri ile "küçük enik "ismi ile anıldı. Kahramanımızın adının "Yıldırım Bil" olark çevirisi "Şakşak Bill" den daha güzel.
 
Üst