bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Suavi SÜALP, (1926-1981)


izgiromanAnsiklopedisi543.jpg

1926 yılında İstanbul'da doğan Suavi Süalp, Haydarpaşa Lisesi'nden sonra gittiği Güzel Sanatlar Akademisi'nde aldığı resim eğitiminden hemen sonra basın yayın piyasasına dahil olmuştur. İlk çizimleri Son Saat Gazetesi'nde yayınlanan Süalp, buralarda ressam ve sayfa sekreteri olarak çalışmıştır.

Suavi Süalp, önceleri dönemin popülerlerinden biri olan çocuk yayınlarından Afacan Çocuk Gözü (1945) dergisinde Giyom Tel türü çizgiromanlar kopyaladıktan sonra, gerçek kariyerini -dönemin pek çok çizeri ve yazarı gibi- 1953 yılında kadrosuna dahil olduğu Akbaba mizah dergisinde yapmıştır. Ancak yine bu dönemde ve 1952 yılında Faruk Rıza Güloğul'un yayınladığı Acar adlı haftalık derginin kapaklarını çizmiştir. Sonradan Tef ve Dolmuş gibi mizah dergilerine de çizimler yapan ve mizah yazıları hazırlayan Süalp, 1961 yılında çalışmaya başladığı Tercüman Gazetesi sayfalarında 4 Beyinli Adam ve 1967'de de Görünmeyen Adam başlıklı bantları hazırlamıştır. Süalp, gerçek şöhretini 1970'lerin başında yayına giren Salata adlı bir mizah dergisinde ortaya koyduğu mizahi çizgiroman ekolüyle yakalamıştır. Salata, genelde uçuk kaçık konularla çizilen, mizahi ve komik, dönem elverdiği kadar argo yüklü çizgiromanlara yer veren haftalık bir dergidir.

izgiromanAnsiklopedisi543a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi543b.jpg


Çizgili Yayınlardan çıkan ve Suavi Süalp'in
senaryolarına imza attığı Gündüz İnsan Gece Hırt ve Kolombo Şakir albümleri.

Suavi Süalp, 1950-1960'larda Akbaba'da Çamaşır Kaçakçıları ve Çıldırtan Mayo gibi tefrika çizgiroman öyküleriyle öncülüğünü yaptığı yeni mizah anlayışını Salata dergisinde geliştirip, Gırgır'da okullaştırmıştır. 1972'den itibaren Hayrettin Önder'in sahibi olduğu Süper Yayınevi tarafından yayınlanmaya başlayan Salata dergisinin içindeki tüm çizgiroman ve köşeleri neredeyse tek başına uzun süre hazırlamıştır. Aynı görsel malzeme yine aynı kişi ve kuruluşça 1980'de Resimli Mizah Roman ve 1981 yılından itibaren Şamata adıyla yayına yeniden sürülmüştür. Burada Karateci Lütfıye, Perişan Ali, Osman Abim Evde Mi?, Azgın Şaziye, Zerdeoğlu, Talihsiz Salih, Kütük Niyazi, Kofti Ferit, Şüpheli Şemseddin, Lüküs Nuri gibi çok fazla sayıda başlık ve karakterlerin maceraları çizerin adı silinerek tekrar basılmıştır. Bir süre sonra yazdığı mizahi konulu kitaplarla da adından söz ettiren sanatçı, Zavallı Behçet, Meşhur Rezaletler gibi eserlerle yayıncılığın yanına bir de yazarkk sıfatı eklemeyi başarmıştır. Suavi Süalp ayrıca İsmail Gülgeç ile beraber hazırladığı çizgiromanlardan olan ve 1981'de Çağdaş Yayıncılığın Çizgili Yayınlar Serisi'nden çıkan Gündüz insan Gece Hırt başlığı iki bölüm halinde ve ölümünden sonra yayınlanmıştır. Süalp'in yazdığı ve yine aynı seri içinde yayınlanan Kolombo Şakir'i Gülgeç çizerken, Gündüz İnsan Gece Hırt'ın üçüncü bölümünü de çizmesi için bu kez Bülent Arabacıoğlu'na hazırlamıştır. Bazı eserleri sinemaya, tiyatroya uyarlanan ve sahnelenen Süalp, vefat ettiği 16 Nisan 1981 gününe dek o sıralar çalıştığı Ses dergisinin Atmaca mizah ilavesinde yazılar yazmıştır.



 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: ~ 10 Eylül 2014


Tiyatro yazarı ve gazeteci "Haldun Taner" "Milliyet" gazetesinde "Deve Kuşuna Mektuplar" başlığı altında haftalık köşe yazıları yazıyordu. "Suavi Süalp"in ölümünün ardından kaleme aldığı bu yazısı 7 Haziran 1981 tarihini taşıyor .

Haldn_Taner_Suavi_S_alp_n_ard_ndan.jpg
02_10_2014_15_45_03.jpg


--------------------------------------------------

fındıkfındık ve tabure'nin yazdıkları:
fndkfndk_Vetabure_replied.jpg

 
Son düzenleme:
Üst