bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Supergirl, editör Mort Weisenger ve yazar Otto Binder tarafından Action Comics çizgiroman dergisinde Superman'e destek bir tipleme olarak yaratılmış ve ilk kez Mayıs 1959'da yayınlanan 252. sayıda görünmüştür.

Bu yeni süper güçlü kadın çizgi kahraman tiplemesinin çizimine, aslında bu tarihten bir yıl kadar önce yayınlanan bir Superman sayısındaki öyküye gelen inanılmaz sayıdaki okur mektubunun oluşturduğu kamuoyu yönlendirmesiyle başlanılmıştır. Ağustos 1958'de yayınlanan bu Superman sayısı The Girl of Steel ismindeki bir macerayı barındırıyordu. Clark Kent'in gazeteci arkadaşı Jimmy Olsen, bir Supergirl'ün varolması ve Superman'e yardım etmesi için büyülü bir totemden dilekte bulunmuştur. Denemesinde başardı olan Olsen, bir süperkızın ortaya çıkışını sağlamış ve bu karakter daha sonra Superman'in yaşamını kurtarmak için kendi yaşamını feda etmiştir...

izgiromanAnsiklopedisi538a.jpg


Crisis başlıklı öykü serisinde dünyayı kurtarmaya çalışırken ölen Süper Girl.

Hayranların ilgisini kazanan bu öykü sayesinde hem yeni bir yan karakter bulunmuş, hem de iyi bir ticari başarı yakalanmıştır. Bu nedenle Action Comics'de kullanılmak üzere yeni bir Supergirl yaratma yoluna gidilmiştir. Super-girl, ilk ortaya çıkışında Krypton gezegeninin patlaması esnasında hayatta kalan ve uzayda başıboş bir şekilde gezindikten sonra dünyaya düşen bir kara parçası üzerindeki Argo şehrinin bir üyesidir. "Gezegen patladığında,'' diyordu orjinal öykü, "Argo şehri iri bir toprak üzerinde kalarak uzaklara fırlamış ve kısa süre sonra ölümcül Kryptonite'e dönüşmüştü. Bu dönüşümden etkilenmemek için toprağın üzeri kurşun kaplanmıştı. Ama yıllar sonra bir meteor yağmuru kurşunu eritti ve Kriptonite ölümcül radyosyonlarını açığa çıkardı. Bilimadamı Zor-El (Superman'in babası Jor-El'in kardeşiydi) genç kızı Kara'yı bir roketle dünyaya göndermişti. Tıpkı Jor-El'in oğlu Kal-El'i gönderdiği gibi...
Aradan geçen yıllar boyunca Kal-El büyüyüp önce Superboy, ardından da Superman haline geldi. Sarışın genç kız Superman'in gönüllü vesayeti ile koruma altına alınarak, kendisine aralarındaki benzerliği örtbas etmek amacıyla önce bir peruk takıldı ve Linda Lee gizli kimliğine büründürüldü. Midvale yatimhanesine verildi ve bir süre -o büyüyünceye kadar- dünya üzerinde bir Supergirl'ün varlığı saklandı. Böylece Linda Lee özellikle evlat edinilmekten kaçmdı. Fakat sonunda Ağustos 1961'de yayınlanan sayıda Bay ve Bayan Danvers tarafından uygun görülerek evlat edinildi. Gizli kimlik ismi de Linda Lee Danvers'a dönüştü, işte tam bu sıralarda Superman kızın eğitim çağının bittiğini ilan etti. Ve kendisi gibi süpergüçlere sahip, Supergirl diye bilinecek genç bir kuzeni olduğunu yaptığı açıklamayla tüm dünyaya bildirdi. O da Superman gibi insanlık için iyinin ve iyilerin yanında yer alacak ve dünyayı olası kötülüklerden korumak için gerekirse canını bile verecekti..."

İlk Supergirl öyküsü Al Palastino tarafından çizilmiştir. Ondan sonra Jim Mooney 1968 yılına kadar asıl ressam olarak çizimleri sürdürmüştür. Bu tarihten sonra ise, Kurt Schaffenberger çizimleri ve seriyi tamamen devralmıştır. Senaryoları ise, başlangıçta tiplemenin yaratıcılarından Otto Binder olmak üzere, Leo Dorffman ve ünlü bilimkurgu yazarı Edmond Hamilton tarafından yazılmıştır. Supergirl, Superman'in yer aldığı diğer tüm DC Coınics çizgiroman dergilerinde görünmüştür.

Süper Kız, ülkemizde ilk olarak Superman'in Ceylan Yayınları tarafından yayınlandığı Uçan Adam Süpermen adlı dergideki senaryoda öne çıktıiğı bazı öykülerde boy göstermiştir.
 
Üst