La Storia del West

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
La STORIA DEL WEST


Efsanevi Batı'nın ve kahramanlarının gerçek öykülerinden bir kesit olan La Storia del West uzun ve dokümantasyon yönü güçlü bir öykü aracılığıyla anlatılmıştır.

Öykü, 1804'de İrlandalı bir göçmenin Yeni Kıta Amerika'ya ayak basmasıyla başlamıştır. Büyük ve keşfedilmeyi bekleyen bir ülkeye gelen çok sayıdaki öncüden biri olarak ufkun ruhunun yeniden doğuşu, tek parça halinde bir adam, sıkı prensipleri ve adalet anlayışı olan bu arada Bill Adams okuyucuya daha yakın bir karakterizasyon sergilemiştir. Karakter, daha fırsatçı ve elastik bir mantaliteyle değişen zamana ayak uydurmayı başarmıştır. Maceranın ana hattını izleyen okurlar bir anlamda MacDonald'ın gözünden veya onun etrafında gelişen olay örgülerinden Amerika Birleşik Devletlerinin ulus olarak doğuşuna ve gelişim sürecine tanık olmaktadır. Kahramanlar ve çizgiroman karesinde görünen diğer tiplemeler gerçek hayata çok yalan davranış modelleri sergilemiş, böylece oldukça realist bir yapı kurulmuştur. Generaller ve politikacılar, şerifler ve ünlü haydudar, kaşifler ve öncü göçmenler ince detayına kadar işlenerek XIX. yüzyıl Amerika'sının genel fotoğrafını oluşturmuşlardır. La Storia del West'i I hazırlayan yazar ve çizer ekibinin dönem tarihi üzerindeki hararetli çalışmaları karakterlerin ve olayların seyir keskinliğine katkıda bulunmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi537.jpg


Storia Del West maceraları yayınlanan bir Tom Teks sayısı.

La Storia del West başlıklı çizgiroman serisi ülkemizde yayın şansı bulan İtalyan 'fumetti'lerinden biri olmuş ve ilk sayısı 8 Haziran 1970 tarihinde Ceylan Yayınları tarafından yayınlanan Tomteks adlı haftalık bir dergide 28 sayı boyunca Türk okuruna da ulaşmıştır. Başlığın bir sonraki ortaya çıkışı ise Ali Recan'ın ilk kurduğu yayıncılık kuruluşu olan Alfa Yayınevi adı altında yeniden piyasaya girmesiyle gerçekleşmiştir. West adı altında çıkan ve sadece birkaç sayı yayınlanabilen başlık, öyküsünü tamamlayamadan Türk okuruna veda etmiştir.
 
Üst