Steve Canyon

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,877
NeverLand
STEVE CANYON


Terry and the Pirates'i bıraktıktan kısa bir süre sonra Milton Caniff, Steve Canyon'ı üretmiştir. Field Enterpirates için hazırlanan senkronize bir günlük bant ve Pazar eki tiplemesi olarak ilk kez 13 Ocak 1947'de yayınlanmıştır.

Bant Amerika'da 125 gazetede birden aynı anda yayına girmiştir. Bu, yeni bir çizgi karakter için pek rastlanan bir durum değildir. Caniff'in Aralık 1946'da yayınlanan bir Time dergisinde çıkan röportajda da tarif ettiği üzere aslında mütevazı ölçülerde bir içeriğe sahiptir: "Steve Canyon, bir çeşit modern Kit Carson olacaktı. Güçlü ve sessiz, Gary Cooper'ın sivil tipi formundaydı. Yani her limanda bir sevgilisi olanlardan." Yaratıcısının sözüne sadık kalan Steve Canyon, ilk göründüğü andan itibaren okurlar üzerinde etkili olmuş ve eski bir hava kuvvetleri yüzbaşılığından ayrılarak Horizons Unlimited adındaki bir havayolu şirketinin başına geçen Steve'in en tehlikeli görevlerde görünen maceralarını sunmuştur.

steve_canyon.jpg

Kendisini dünyanın uzak köşelerine gönderen bu maceralarında çeşitli kanun kaçakları ve serserilerle, silahşörlerle, uyuşturucu kaçakçılarıyla, milletlerarası casuslarla, Nazi fanatikleri ve komünist ajanlarıyla karşılaşmıştır. Üstelik bunların çoğu kadındır, hem de son derece tehlikeli cinsinden- ve hemen hepsi de kahramana aşık olmuştur. Örneğin 'Wall Street'in dişi kurdu' olarak anılan Copper Calhoun, Steve'in en amansız düşmanıdır. Kore Savaşının çıkmasıyla beraber Steve, hava kuvvetlerine geri dönmüş ve Albay Stevenson B.Canyon olarak Soğuk Savaşın en sıcak noktalarında göreve gönderilmiştir. Kore'den Türkiye'ye, Yunanistan'a, Formoza'ya, Ortadoğu'ya ve sonraki yıllarda da Vietnam'a gitmiştir. Üstelik buralarda da onu yine dişi düşmanlar beklemektedir.

VintageComicCover_SteveCanyon.jpg

Ancak Nisan 1970'de yayınlanan serüveninde Steve eski aşkı Summer Olson ile evlenmiştir ve sonrasında bant 'soup-opera' melodramlarına benzemiştir. Caniff'in muhteşem sanatının bir örneği olarak Steve Canyon, 1950'lerin başlarında ve ortalarında zirveye ulaşmış ve bundan sonrasında popülaritesinde sürekli bir azalma olmuştur. Bantın hazırlanmasını giderek daha fazla yardımcılarına bırakan Caniff'in elinde bir tarihten sonra ara sıra çakan birkaç ilhamdan başka birşey kalmamıştır. 1940 ve 1950'lerde Dell Comics logosuyla yayınlanan çizgiroman dergi serisini ise Ray Bailey hazırlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi536.jpg


Büyük Ateş dergisinde yayınlanan bir Steve Canyon sayfası.

Ülkemizde ilk kez 1960 yılında Türkiye Yayınevi tarafından yayınlanan Büyük Ateş dergisinde -okunduğu gibi- Stiv Kenyın başlığıyla gözüktükten sonra; 1963 yılında Yeni İstanbul Gazetesi sayfalarındaki günlük bantlarında Albay Kenyon başlığıyla yayınlanmaya başlayan Steve Canyon'ın, Türkçe serüvenleri sona ermiştir.


 

tafamus

Süper Üye
11 Şub 2010
1,869
13,462
bu şahıs bana steve mac quini hatırlattı ona benziyor teşekkürler üstad
 
Üst