The Spirit

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
The SPIRIT


Çizer Will Eisner tarafından yaratılan ve ilk kez 2 Haziran 1940 tarihinde Pazar günleri çıkan haftalık bir dergide yedişer sayfalık bir öyküsü tefrika olarak yayınlanmaya başlayan The Spirit, polisiye konulu bir çizgiromanın kahramanıdır.

spiritoct61946.jpg


1946 tarihli bir The Spirit kapağı.

The Spirit, çizgiromanla gazete bantı arasında bir köprü oluşturmak gibi tarihi bir öneme sahiptir. Register and Tribune Syndicate tarafından dağıtılmış olan başlık, ayrıca Ekim 1941'den Şubat 1944'e kadar iki yıl kadar bir süre gazete bantı olarak da yayınlanmıştır. Eisner, bu karakteri askerlik görevine başlayıncaya dek yazmış ve çizmiştir. Dört yıllık yokluğu sırasında işleri Lou Fine ve diğerleri tarafından devam ettirilmiştir. 1946'da Eisner karakteri geri almış ve kendi adına piyasaya atılmaya karar verdiği 1950 yılına kadar çizmeye devam etmiştir. Daha sonra Wallace Wood tarafından çizilen The Spirit, bir süre daha oyalanarak sonunda 28 Eylül 1952'de sona ermiştir.

izgiromanAnsiklopedisi534.jpg


Bir The Spirit giriş sayfası ve dergi kapağı.

The Spirit, herkesin öldüğünü düşündüğü bir kriminolojist olan ve sadece basit bir göz maskesinden oluşan özel kılığını Wildwood Mezarlığı'ndaki saklanma yerinden suçla savaşmak için kullanan Denny Colt'un gizli kişiliğidir. Başlangıçta çizgiroman sayfalarını dolduran diğer onca kostümlü suç savaşçısından pek farkı yoktur, ancak daha sonra The Spirit'i benzersiz hale getiren, Eisner'ın kahramanına katmayı başardığı karakter derinliği ve ruh duygusu olmuştur. The Spirit'in yardımcıları daha bildik türdendir: Komiser Dolan; güzel, sarışın (ve doğal olarak kahramana aşık olan) kızı Ellen ve The Spirit'in sıradan ile meleksi arasında gidip gelen partneri Ebony White. Aslında New York olduğu aşikar Central City adlı hayali bir kentte geçen her macerası kendi içinde yedişer sayfalık bütünlüklü bir öyküdür. Ancak öykülerin haftalık devamında garip bir ritim de yok değildir. Sık sık tekrar basılan kahramanın maceraları, 1940'larda Police Comics'de çıkmış, 1950'lerde ise Eisner'in kendi yayınevi Quality Comics bünyesinde, 1960'larda Harvey Comics ve 1970'lerde ise Warren Publications'da yayınlanmıştır.

1-1-10.jpg
8.jpg
9.jpg

 
Üst