bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
SPAWN


Daha önceden DC ve Marvel Comics yayınevleri için çalışmalar yapmış olan Todd McFarlane, arkadaşlarıyla beraber Image Comics'i kurduğunda kendi yarattığı bir süper kahraman olan Spawn'ı ilk kez 1992 yılında okuyucularına sunmuş, seri de kısa zamanda yakaladığı müthiş popülarite sayesinde adını duyurmayı başarmıştır. Todd McFarlane Productions tarafından hazırlanmış ve Image'ın sunumuyla çıkmıştır.

Spawn, Image Comics logosuyla çizgiromanları yayınlanan Jim Lee, Rob Liefeld, Jim Valentino, Eric Larsen, Mark Silvestri ve Whilce Portacio'nun yarattığı başlıkları çıkar çıkmaz gölgede bırakmıştır. Öyle ki, bir süre sonra yaratıcısı McFarlane karakterinin genişleyen ve yan sektörlere açılan pazarını fark ederek maceraların çizim işlerini asistanlarına ve diğer ressamlara bırakmış ve McFarlane Toys adlı bir oyuncak şirketi kuracak raddeye gelmiştir.

1-1-9.jpg


Spawn'ın ilk sayı kapağı.

Daha ilk sayısında 1.700.000 adetlik satış rakamına ulaşan Spawn, işinde çok başarılı Al Simmons adlı siyahi bir Amerikan ordu mensubunun amirince tuzağa düşürülüp öldürülmesiyle başlar. Ancak konu, o öldükten sonra bazı mistik güçlerin kendisinin de uzun zaman anlayamadığı bir anlaşma sonunda dünyaya Spawn adlı inanılmaz bir gücü ve şekil değiştirme yeteneği olan bir süper kahraman olarak geri dönmesiyle hızlanacaktır. Karısını ve çocuğunu geride bırakan Simmons, Malebolgia adlı şeytani bir yaratıkla pazarlık yapmıştır. Anlaşma, ailesinin hayatta kalması karşılığında sadakatle ona hizmet etmesiyle ilgilidir. Vücudundan uzayan metrelerce zincirin de verdiği ek güçle beraber bir bilinmezin içinde kendini tanıma ve hizmet ettiği 'şey'in ne olduğunu öğrenme safhası onu beklemektedir. Oldukça karanlık denilecek bir öyküsü olan karakterin sonradan öncülleri de yaratılmıştır. Bunlardan Şövalye Spawn, Ortaçağ'da geçen maceralarıyla dikkat çekmektedir. Violator, Angela, Ape-X, Cy-Gor ve Tremor gibi yan karakterlerle de desteklenen öykü hattı, heyecanlı ve şiddet dozu yüksek maceralarla sürmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi532b.jpg


Arka Bahçe logolu bir Spawn sayısının kapağı.

Birkaç sene içinde yüzü aşkın ülkede yayınlanmaya başlayan Spawn, ülkemizde ilk kez Temmuz 1999'da Arka Bahçe Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Ancak ülkede yaşanan ekonomik krizin olumsuz dalgalanmaları başlığı da etkilemiş ve seri kısa süren bir yayın temposundan sonra yayınına son vermiştir.
 
Üst