bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
SİS YAYINLARI


izgiromanAnsiklopedisi530.jpg

Zeria Karadeniz'in sahipliğinde kurulan Sis Yayınları bazı popüler romanların yanı sıra İngiliz Amalgamated Press Ltd.'den telifle aldığı çizgiromanları 1959 yılından itibaren Türk çizgiroman piyasasına sunmuştur.

Sis Yayınları her biri on beş günde bir yayınlanan küçük boy dergilerinde ilk olarak 28 Nisan 1959'dan sonra 10 sayı Kansas Kid; 7 Mayıs'tan sonra 10 sayı boyunca Dick Daring; 7 Temmuz' dan itibaren 2 sayı çıkan Deyvi Kroket'in; 8 Temmuz'dan itibaren 2 sayı süren Ali Tekin'in serüvenlerini okurlarıyla paylaşmaya başlamıştır. En uzun süre yayında kalan iki serisi olan Dick Daring ve Kansas Kid, 11. sayılarında birleşerek aym dergide gözükmüşlerdir. Zaten 28 Temmuz tarihli bu sayı Sis'in logosuyla basılan son çizgiroman nüshası rolmuştur. Yayınevinin iddiasına göre-'45.000'er adet ,basılan ve okuyuculardan büyük ilgi gören bu seriler, her nedense altı ayını çıkaramadan yayınını noktalamak durumunda kalmışlardır.

izgiromanAnsiklopedisi529b.jpg
izgiromanAnsiklopedisi529c.jpg

izgiromanAnsiklopedisi529d.jpg


Sis Yayınları'nın Deyvi Kroket, Kansas Kid ve Dick Daring dergileri.

Bir Kanada atlı polisi olan Çavuş Dick Daring; Vahşi Batı'da kötülere karşı mücadele veren Kansas Kid ve Dayvi Kroket ile birlikte (yayınevinin iddiasına göre) İngiltere'de özel olarak hazırlatılan ve bir Türk pilotunun maceralarını konu edinen Ali Tekin (ki aslında yapılan sadece bu çizgiromanın orijinal başlığını değiştirmekten ibarettir), Sis Yayınları'nın çizgiroman portföyünü oluşturmuştur. İlerleyen aylarda Kit Carson, Buck Jones ve Rick Random gibi başka serileri de yayına süreceğini belirten yayınevi bunu hiçbir zaman gerçekleştirme fIrsatı bulamamıştır. Kapak illüstrasyonlannı çizer Nihat Ocal'ın hazırladığı Sis Yayınları logolu çizgiroman sayılarının her biri, toplam 64'er sayfadan oluşan tam maceralar içermiştir.

izgiromanAnsiklopedisi530a.jpg


Ali Tekin'in ilk sayısı.
 
Üst