Sinyor Spagetti (Signor Spaghetti)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
SİNYOR SPAGETTİ
(Signor Spaghetti)



1957 yılında yazar René Goscinny ve çizer Dino Attanasio tarafından yaratılan Signor Spaghetti adlı çizgiroman başlığı ilk kez haftalık çocuk dergisi Tintin'de gözükmüştür.

Signor Spaghetti
, briyantinli saçları ve düzgün, şık giyimiyle, iyi kalpli, sanatçı ruhlu, dudaklarının üzerindeki minik bıyığıyla nazaketi elden bırakmayan kibar bir İtalyan'dır. Sürekli olarak ellerini hareket ettirerek konuşan Spaghetti, ismini sanki italyan asıllı olduğunu vurgulamak istercesine ünlü İtalyan yemeğinden almıştır. Tipik bir İtalyan olmaktan öte, hayattaki en büyük talihsizliğiyse hayatını her an bir felakete çevirip, başını derde sokma potansiyeli yüksek Prosciutto isimli bir kuzene sahip olmasıdır. René Goscinny'nin mizah yüklü, güçlü senaryolarıyla birlikte, yuvarlak hatlı ve dinamik çizgiye sahip Dino Attanasio'nun çabalan Signor Spaghetti için oldukça orijinal bir dünya yaratmaya yetmiştir. 1959 yılından itibaren Goscinny'nin kaleme aldığı Signor Spaghetti maceraları daha uzun metrajlı olmaya başlamıştır. Bu tarihten sonra serinin yazarlığını Lucien Meys devralmış ve dizi 1966 yılında, dokuz yıllık aralıksız yayınından sonra Tintin'deki kariyerini noktalamıştır.

Bu tarihten dört sene sonra, 1970'lerin başında Formula 1 adlı yeni bir dergide tekrar ortaya çıkan Signor Spaghetti, çeşitli nedenlerle burada fazla tutunamamıştır. Bunu Dargaud yayınlarının 1982 yılında Greg'in senaryolarından destek alarak giriştiği yeni bir Signor Spaghetti hamlesi takip etmiş, ancak seri burada da eski ritmini yakalayamamıştır. Bu iyi niyetli 'hayata döndürme' çabalarına bir de 1985 yılında, yenilikleri takip eden Mandolina isimli bir kızın yönetimindeki Archers Yayınları'nın denemesi eklenmiştir. Ancak bütün bu çabalar fayda vermemiş ve Spaghetti ile Prosciutto, Dino Attanasio ile Goscinny'nin Tintín için hazırladığı ilk maceralardaki sıcaklığı bir daha asla
yakalayamamıştır. Yine de Signor Spaghetti'nin maceraları albüm formatında Lombard, Fleurus, Dargaud ve Archers yayınları tarafından tekrar tekrar basılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi526a.jpg


28 Eylül 1984 tarihli Tercüman Çocuk'un 39. sayısında yayınlanan bir Sinyor Spagetti sayfası.

Signor Spaghetti, Türk okurlarlarıyla ilk kez 1967 yılı sonunda Bilge Şakrak'ın çıkardığı bir Sipru serisinde Spagetti ile Prosutto başlığıyla basılan maceralarıyla buluşmuş, onu 1971'de yine Şakrak tarafından yayınlanan haftalık Sipru dergisi sayfalarındakiler izlemiştir. Aynı maceralar bir yıl sonrasında bu kez Şilliler Yayınevi adına yeniden basılmıştır. Daha sonra ise Yaman Çocuk aracılığıyla 1979 yılında Sinyor Spagetti başlığına taşınmış ve ardından da Mart 1984'den sonra Tercüman Çocuk dergisine Spagetti adı altında geçerek Türkiye'deki yayın temposunu bu maceralarla noktalamıştır.
 
Üst