The Simpsons

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
The SIMPSONS


Bir televizyon dizisi olarak yayına başlayan The Simpsons, Matt Groening'in yarattığı, Gracie Films şirketi tarafindan hazırlanan ve ilk kez 1987 yılında hayranlarıyla buluşan bir yapımdır.

izgiromanAnsiklopedisi525a.jpg


Matt Groening.

The Simpsons, ilk kez 'Tracey Ullman Show' da skeçler arasında boy gösteren kısa soluklu animasyon parçaları olarak belirmiştir. Şovun canlı bölümlerinden daha fazla popülarite kazanması üzerine 1989'da kendi başlığını taşıyan bağımsız serisine geçiş yapmıştır. Bu esnada ABD yayın şebekelerinin 'prime-time'da bir çizgifilm serisi yayınlamasının üzerinden epey zaman geçmiştir. Öyle ki, çoğu kişi The Flintstones/Taş Devri'nin bile böyle başladığını unutmuş durumdadır. Ancak The Simpsons da selefi gibi başarıyı çok kısa bir sürede yakalamıştır. Üstelik serinin yaratıcısı Matt Groening, başarılı bir çizer olarak hazırladığı gazete bantı Life in Hell ile zaten belli bir izleyici kitlesine sahiptir. Groening, 'Ullman Show'un prodüktörüyle görüşmeyi beklerken Simpsonlar'ın tüm kurgusunu on beş dakika içinde belirlediğini anlatmıştır. Eğer bu doğruysa, maddi başarı açısından bu hayatının en verimli çeyrek saati olmalıdır, zira dünyanın en üretimden kopuk çekirdek ailesini oluşturan karakterler, kamuoyunun gözünde çok önemli bir bam teline dokunmaktadırlar ve Groening'e daha önceki çalışmalarından çok daha büyük bir ün ve servet getirmişlerdir. Buna karşın Homer, Marge, Bart, Lisa ve bebek Maggie ile kendini özdeşleştirebilecek fazla kimse yoktur, ancak neredeyse herkes kendini onlardan 'üstün' hissedebilecektir. The Simpsons'ın karakter listesi oldukça kalabalıktır. Bundan dolayı çok sayıdaki seslendirme sanatçılarının büyük bölümü birden çok rol üstlenmektedir. Bunların başlıcaları şöyledir: Homer'ı Dan Castellaneta, Marge'ı Julie Kavner, Bart'ı Nancy Cartwright ve Lisa'yı Yeardley Smith seslendirmektedir.

izgiromanAnsiklopedisi525.jpg


Bart'ın süper kahraman olarak boy gösterdiği dergisinin 1. sayısı.

Groening'in belirttiğine göre olayların geçtiği Springfield, Amerika'nın her köşesinde bu isimde bir kasabaya rastlanabileceği için seçilmiş bir isimdir. Aynı zamanda The Simpsons'ın tam zıt atmosferini taşıyan, 1950'lerin 'sitcom'u Father Knows Best'in geçtiği kasabanın adıdır. Groening, karakterlerinin telifini lisans bürolarına teslim etmek yerine, 1993'de Bongo Comics adındaki kendi şirketini oluşturarak The Simpsons'ın çizgiroman versiyonlarını yayınlamaya başlamıştır. O zamandan beri şirket, ana başlık olan The Simpsons serisinin yanı sıra, (Bart'ın en sevdiği çizgiroman karakteri olan) Radioattive Man, (Simpson çocuklarının en sevdiği televizyon şovu olan) Krusty the Clown, (en sevdikleri, Tom ve Jerry'den bile daha sert şiddet içeren bir kedi-fare çizgifilmi olan) Itchy and Scratchy, (Bart'ın gizli süper kahraman kişiliği olan) Bartman ve şovun çok sayıda diğer bölümünden esinlenen çeşitli çizgiromanlar gibi başlıkları yayınlamıştır. Beklenebileceği gibi, yayıncıyla yaratıcı aynı kişi olunca tüm yan unsurlar televizyon dizisinin iç ayrıntılarına tamamıyla sadık kalmış ve mizah unsurunu sonuna kadar korumuştur. 1999'da The Simpsons çizgiromanları yayın yelpazesi yalnızca Pazar günleri çıkan bir gazete bantına dek uzanmıştır. The Simpsons'daki karakterler yaşlanmadığından dolayı, artık dizi Bart Simpson'dan daha yaşlı hale gelmiştir.
 
Üst