bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
SILVER SURFER


İlk olarak Marvel Comics tarafından 1966 yılında yayınlanan Fantastic Four/Fantastik Dörtlü'nün 48. sayısında gözüken Silver Surfer, 1968 yılından itibaren kendisine ait yayın başlığını kazanmıştır. Seri, Stan Lee ve John Buscema işbirliğinde hazırlanmıştır. Ancak sadece 18 sayı süren bu ilk ortaya çıkışı müteakiben Gümüş Kayakçı'nın yeniden belirmesi için diğer Marvel Comics dergilerinde misafir kahraman olarak görünmesini beklemek ve 1988 yılında Avrupalı meşhur çizgiroman ressamı Moebius (Jean Giraud)'un kendisine el atmasını beklemek gerekecektir.

1-1-8.jpg


Silver Surfer ilk sayı kapağı.

Silver Surfer'ın hikayesine gelince...
Norrin Radd, Zennl-La gezegeninde çok uzun yıllar yaşayan mükemmelliğe ulaşmış bir ırkın üyesidir. Bu ırk hastalık, açlık, savaş gibi sosyal sorunlardan kuşaklar önce arınmayı başarmıştır. Sevgilisi Shalla Ball ile mutluluk içinde yaşarken dev bir uzay gemisi buna son verir. Marvel evrenindeki devasa bir anti kahraman olan Galactus gelmiştir. Uzayda yaşam olan gezegenlerin aktif enerjisiyle beslenen Galactus'u durdurabilecek yegâne şeyi Norrin Radd gerçekleştirir ve yeni gezegenler bulması karşılığında ona hizmet edebileceğine söz verir.

Teklifi kabul eden Galactus, dış etmenlerden etkilenmeden uzayda rahat dolaşabilmesi için Norrin Radd'ın atomik yapısını değiştirerek onu Silver Surfer'a dönüştürür. Gümüş renkli bir görünüme bürünen Radd'ın uzayda hızlı yol almasını sağlaması için bir de sörfü olacaktır. Sevgilisi Shalla Ball ile buruk bir şekilde vedalaşan Norrin Radd böylece görevine başlar. Ancak üzerinde mümkün mertebe akıllı yaşam olmayan, ölmek üzere olan gezegenleri kendisine getirdiğine inanan efendisiyle ters düşecektir. Nihayet karşısına çıkan insanların yaşadığı Dünya'ya göz koyan Galactus'a kendisine armağan edilen güçleriyle karşı koymaya çalışan Silver Surfer cezalandırılır.

O, artık dışına hiçbir şekilde çıkamayacağı gözle görülmeyen bir engelin içinde, Dünya'da hapis kalmıştır. Bu arada zamanını hapsedildiği Dünya'da geçirmek zorunda kalan Gümüş Kayakçı, yaşamlarını kurtardığı insan ırkının birbirlerine karşı olan kötü davranışlarını üzüntüyle izlemektedir. Oysa onu yaşama bağlayan şey bizzat hayatın kendisidir. Bunun çarçur edilmesi onu kahreder, ve elinden geldiğince buna engel olmaya çabalar. Ancak insanlar ve onları koruma amacıyla hareket eden -Marvel Evreni'nin diğer-süper kahramanlarının istemeden düşmanlığını kazanmıştır. Sahip olduğu gücü ve yaşama bağlılık felsefesini uygulayabilmesi artık insan ırkını dostları olduğuna ikna etme zorluğuna karışmıştır. Pek çok Marvel Comics kahramanı gibi süper güçlerle donatılmış olan Silver Surfer, yüz tonluk ağırlıkları rahatlıkla kaldırabilmekte veya bir maddenin moleküler yapısını yeniden düzenleyerek başka bir maddeye dönüştürebilmektedir. Sahip olduğu kozmik güçler sayesinde dış etkenlerin hemen hepsine karşı dayanıklıdır.

Ülkemizde Marvel Yayınları tarafindan 1987 yılında ilk kez 14 sayılık bir seri olarak yayınlanan Silver Surfer, daha sonra bu maceraların yer aldığı 7 sayılık bir cilt koleksiyonuyla okurla yeniden buluşmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi523.jpg


Marvel Yayınları tarafindan basılan ilk Silver Surfer sayısı.
 

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
455
3,768
Hiçbir Şey Ülkesi
Bu muhteşem Marvel kahramanıyla ilgili olarak verdiğiniz bilgilir için çok teşekkürler Sayın bakunin. Ellerinize sağlık.

Ben de "Silver Surfer"la ilgili olarak, hem sinema hem de çizgi dizisi açısından yaptığım araştırmaların sonuçlarından kısaca bahsetmek istiyorum:

Benim de en sevdiğim Marvel kahramanlarından biridir "Silver Surfer / Gümüş Kayakçı / Gümüş Sörfçü". Ancak ne yazık ki; ruhunda fırtınalar kopan, düşünceler içinde boğuşan, zaman zaman kendisiyle savaşan ve maceralarında başkaları tarafından genellikle yanlış anlaşılan bu kahraman hak ettiği ilgiyi pek görmemiştir. Marvel'in en güçlü kahramanlarından biri olan Gümüş Sörfçü ilk defa Fantastik Dörtlü'nün 1966 yılında yayınlanan 48. sayısında görünmüş, bir dönem ülkemizde de "Gümüş Kayakçı" adı altında çizgi romanı yayınlanmıştır. Ancak (hem toplumumuzda hem de diğer ülkelerde) gereken ilgiyi gördüğünü pek sanmıyorum. Zira neredeyse her kahramanın kendi adına filmleri, dizileri yapılmasına rağmen Gümüş Sörfçü'nün ("Fantastik Dörtlü: Gümüş Sörfçü'nün Yükselişi" isimli filmdeki rolü dışında) başlı başına kendi adına çekilmiş bir filmi yok. Bunun sebebi belki de; bu kahramanın felsefik bir yapıya sahip olması, kendini ve evreni sürekli sorgulaması, maceralarında kolaylıkla kabul görmeyen biri olması, esprili olmaktan ziyade soğuk ve düşünceli bir yapıya sahip olması ve bir karakterde felsefe ve anlamın bulunmasını beğenmeyen, hoş karşılamayan, arka plana iten çoğu izleyici / okuyucunun da maceraları takip etmeyi zorlaştıran bu özelliklerden uzak durmasıdır. Belki de bu yüzden, 1998-1999 yıllarında çekilen ABD yapımı çizgi dizisi de sadece bir sezon ve 13 bölüm olarak yayınlanmıştır.

Ne yazık ki; 1998 yılında çekilen bu güzel çizgi serinin ikinci sezonu yok! Aslında (Wikipedia'dan aldığım bilgiye göre) ikinci sezon için sekiz bölüm yazılmış bulunuyor. Ancak birinci sezonun sonrasında iptal edilen serinin ikinci sezonu için hiçbir bölüm çekilmemiş. Dizinin senaristi Larry Brody'ye göre bunun sebebi Marvel ile Saban Entertainment Şirketi arasındaki bir hukuki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. (Belki de -yukarıda da değindiğim gibi- gerçek bu değil de, yapımın hak ettiği ilgiyi görmemesidir.) Nedeni ne olursa olsun, birinci sezonun son bölümü olan 13. bölüm ne yazık ki yarım kalıyor. Gönlüm isterdi ki; bu güzel serinin devamı çekilsin, en azından birkaç sezon sürsün. Ama elden bir şey gelmiyor. Yıllar öncesinde kalmış ve Jack Kirby'nin tasarımlarının şık ve girift karışımıyla çoğu izleyicinin takdirini kazanmış bu dizi artık geçmişte kaldı. Bundan sonra yeniden çekilse bile aynı tasarımı görebilir ya da aynı tadı alabilir miyiz, bilmiyorum. Yine de bundan sonraki umudum, bu kendine has kahramanın başlı başına kendine ait bir filminin çekilmesi. Umarım bir gün o da olur.
 
Üst