Silly Symphony

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
SILLY SYMPHONY


1932 yılında United Artist Picture tarafından finanse edilen ve müzik dalında Oscar'a aday olan Silly Symphony, Flowers and Trees; Walt Disney tarafından gerçekleştirilmiştir. Walt Disney Stüdyosu ressamlarının yarattığı bir pazar sayfası bantı olan eser aynı tarihlerde hazırlanan müzikal çizgifilminin devamlı reklamasyonu için yayınlanmaya başlamıştır. Bantta ressam olarak en çok Al Taliaferro'nun adı geçmektedir. Gazetelerde ilk örneği 10 Ocak 1932'deki Mickey Mouse/Miki Fare'nin pazar sayfasıyla birlikte görülmüştür.

Silly Symphonies bantı, birbiriyle ilgisi olmayan karakterlerin tiplemesini ortaya koyan birçok değişik öyküden oluşmuştur. İlk ve en uzun Silly Symphonies öyküsünün alt başlığı yoktur. Ve bu öykülerde Ladybug'ın epik hale gelen maceraları anlatılmıştır. Bu bayan böceğin kanatları bazen şık ve süslü, noktalı bir ceket şeklinde stilize edilmiştir, ismi de Bucky Bug'dır. Açılışı sağlayan Bucky Bug sagası, Bucky'nin 4 Mart 1934'de June'la evlenmesiyle sona ermiştir. Birds Of A Feather, bir haftalık ful bir Mickey Mouse sayfası ile geçen bir aralıktan sonra, 1 Temmuz 1934'de Peculiar Penguins'le yeniden başlamıştır. Onu izleyenler ise; The Little Red Hen 16 Eylülde, aynı tarihte Donald Duck bir bantta ilk kez görünmüştür. Ondan sonra ise The Boarding School Mystery, Max Hare ve Toby Tortoise ile birlikte (Max Hare, ünlü tavşan Bugs Bunny'nin prototipidir ve ilk kez burada ortaya çıkmıştır) 23 Aralıkta yayımlanmıştır. 24 Şubat 1935'de Ambrose the Robber Kitten, sonra 28 Nisan'da Cookieland, 28 Temmuz'da Three Little Kittens, 27 Ekimde The Life and Adventures Of Elmer Elephant, 19 Ocak 1936'da The Further Adventures of the Three Little Pigs ve aynı yılın 30 Ağustos'unda da Donald Duck bunları izlemiştir.

1937 Temmuz ayında Mickey Mouse'un pazar arkadaşı sadece Donald Duck haline gelmiş ve Silly Symphonies bırakılmıştır. 1939'un sonlarında kısa bir süre için başlığın bir kısmı olarak bir Pluto yarım sayfasında tekrar kullanılmıştır, ki bu da daha önce Mother Pluto adıyla yayımlanmıştır. Bu başlık daha sonradan Pluto the Pup haline ve uzun başlık da Silly Symphonies Featuring Pluto the Pup haline gelmiştir. Bu başlık 3 Eylül 1939'dan 10 Kasım 1940'a kadar devam ettirilmiştir.

Bu son tarihte Little Hiawata a Silly Symphonies adında yeni bir bant başlamış ve 16 Kasım 1941'e kadar devam etmiştir. 1937'den itibaren Donald Duck'ın kendisine özel başlık almasından sonra ise, tek parça Disney sayfasına eklenen haftalık yarım sayfalarla birlikte artık bir buçuk sayfalık bir Walt Disney Pazar bölümü vardır Üstelik beş altı değişik Walt Disney başlıklı yarım sayfalar aynı anda yayımlanır olmuştur: Örneğin; Mickey Mouse'u Donald Duck, Pluto, Jose Carioca ve bir çizgifilm tiplemesi serisi, (örn. Snow White ve Pinoccio vs.) Bir bant başlığı olarak Silly Symphonies tanımlaması bu karmaşada Little Hiawata'dan sonra ortadan kaybolmuştur. The Three Little Pigs, The Practical Pig adı altında 1 Mayıs 1938'de bant karakteri olarak hayata dönmüştür. Ayrıca Elmer the Elephant 4 Aralık 1938'de Timit Elmer adı altında geri dönmüştür, ama ikisinin başlığında da Silly Symphonies ismi yoktur. Bu serinin çizgifilminde ve bantlarında yakalanan üstün başarı sayesinde Walt Disney daha sonraki senelerde yüksek maliyetli fakat her zaman kâr getiren prodüksiyonlara tereddütsüz yönelebilmiştir.

Ülkemizde Silly Symphonies'den alıntılı ilk çizgiroman 1935 yılında Haber Gazetesi'nin verdiği Baytekin adıyla sunulan X-Fun maceralarını yayınlayan formalarda dolgu malzemesi olarak kullanılan Kara Boncuğun Serüvenleri'dir. Onu Ağustos 1935'de Çocuk Sesi dergisindeki Silli Semfoni başlıklı bantlar izlemiştir.

izgiromanAnsiklopedisi522.jpg


Türkiye'de orijinal başlığıyla çok az gözüken Silly Symphony öykülerinden Çocuk Sesi dergisinin 297. sayısındaki bir bant.
 
Üst