bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
SALATA


Logosunun altındaki 'Sinirleri dinlendiren, sovanlı, neş'eli, pansumanlı, detarjanlı tek dergidir' ibaresiyle 5 Haziran 1972 tarihinden itibaren büyük boy olarak yayınlanmaya başlayan Salata, Hayrettin Önder'in sahibi olduğu Süper Yayınevi tarafından yayınlanan ve Suavi Süalp'in hazırladığı mizah dozu yüksek öykülere sahne olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi505.jpg


1971'de Çapkın Hırsız maceralarına yer veren bir Salata cildi.
Salata, hafif seksapaliteli isterik kadınların, çıkarcı yeniyetmelerin, zampara yaşlıların, hâlâ aşne fişne peşindeki kokanaların gırla gittiği sayısız öyküsüyle, toplumun içinden çıkan absürd mizahın bir yansıması konumundadır. Kendi mizah ekolünü yaratmış ender karikatürist ve mizah ustalarından biri olan Suavi Süalp'in biçimlendirdiği dergi, sunduğu yeni anlayışla yayınlandığı döneme alternatif ve naif yaklaşımlar sergilemiştir. Hafif argoyla karışık, halk ağzıyla konuşan karakterlerle dolu kareler ve öykülerden bağımsız olarak düzenlenen minik espri patlangaçları gibi dergi sayfalarının sağına soluna sıkıştırılmış bölümlerden oluşan Salata sayıları, farklı sunumlarından dolayı kısa sürede beklenen popülariteyi yakalamışlardır.

izgiromanAnsiklopedisi505b.jpg


Alfa Yayınevi'nden çıkan bir Salata sayısı.

Okunduğunda şapka çıkarılacak bir espri kalitesini tercih etmek yerine, bu öyküler ve tiplemeleri alabildiğince aleladelik seviyesinde tutulmuşlardır, kimi zaman şöhretli şarkıcı, türkücü ve sinema artistlerinin isimlerinden devşirilen bu karakterlerin isimleri de bir acaiptir: Mukaddes Serbest, Meral Koltukaltı, Ali Bitik, Cemalettin Küsbe, Sakalet Dökülen vs.

izgiromanAnsiklopedisi505a.jpg


Bir Şamata cilt kapağı.

1970'lerin L-Manyak ve Lombak'ın adeta öncü bir versiyonu konumunda seyreden Salata öyküleri, Seyyar Hovardalık Öyküleri, Çapkın Hırsız, Kart Zampara Zekai, Jön Kemal gibi karakter ve başlıklarından oluşmuştur. Sonraki yıllarda Kandemir Konduk'un yazdığı senaryoları Sinan Gürdağcık, Mete Sayışman ve Mehmet Özkendirci gibi çizerler mürekkeplendirmiştir. Salata'nın, bu ilk serisi dışında küçük boy bir diğer serisi de 1974 yılı ortalarına dek yayında kalmıştır. 1979'da bazı Salata öyküleri 1001 Özel sayfalarına taşınmış, ayrıca Süper Yayınevinin sahibi Önder'in 1980'lerden sonra Alfa Yayınevine geçmesiyle beraber, önce eski maceraları küçük boy aylık periyotta ve yeni bir yazar çizer kadrosuyla büyük boy ve haftalık olarak tekrar çıkmaya başlamıştır. Zira derginin bu yeni versiyonunda her çizerin kendi bant veya çizgiromanını hazırladığı bir formata dönüşmüştür. Yine haftalık periyotta yayınlanan dergide bu kez Eşref Akyıldız, Oktay Gençer (Oky), Selim Şahin, Reis, Hürrem Gigin, Tuncay Batıbeki gibi çizerlerin çalışmaları yer almıştır. Yaklaşık sekiz ay devam eden bu Salata, 1987 yılı başında yayınını noktalamış, 1989'da yeniden gündeme gelse de fazla tutunamamıştır. Ayrıca 1983 yılında Fil Neşriyat tarafindan Salata dergisinde yayınlanan bazı öyküler kısa ömürlü Şamata ve yine Önder'in çıkardığı Resimli Güldürü Romanları ile Baştanbaşa Resimli Salata türü uyarlama dergilerde yeniden basılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi506.jpg


1974'de yayınlanmış bir Salata cildi.
 
Üst