Robot Archie (Robot Ali)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
ROBOT ALİ
(Robot Archie)



ilk kez ingiliz karma çizgiroman dergisi Lion'un 1. sayısının sayfalarında 23 Şubat 1952 tarihinde boy gösteren Robot Archie/Robot Ali, 1974 yılına değin bu dergi sayfalarında maceralar yaşamıştır. George Cowan'ın çizdiği mekanik adam Robot Archie, 1976 yılında Vulcan adlı dergide yayınlanmış, daha sonraki yıllarda Alman dergisi Kobra'da özel izinle yeni öykülerle gözükmüş; 2000 A.D. ve Action gibi İngiliz dergilerinde kısa süren yeni denemelerin ardından dokuzuncu sanatın aktif bölümüne veda etmiştir.

Robot Archie, dünyanın en güçlü mekanik adamı olarak C.R.Ritchie tararından tasarlanıp üretilmiştir. Archie, daima profesörün yeğeni Ted Ritchie ve en iyi akadaşı Ken Dale ile birlikte hareket etmektedir. Orijinali 'Orman Robotu' olarak bilinen Archie, bütün dünyada maceralar yaşamış, daha sonra arkadaşlarıyla birlikte zamanda yolculukla ilgili serüvenlere de dalmıştır. Başlangıçta konuşamayan kahraman, sonunda kendisine bir ses verildiğinde yetenekleri konusunda bol bol konuşarak şişinen bir karakter sergilemiştir. Robot Archie, ilk kez Lion'un 1. sayısında The Jungle Robot başlığı altında yayınlanmış ve derginin ilk yirmi beş haftası boyunca bu şekilde devam etmiştir. Bu sırada ne sesi ne de ağzı olmayan Archie, zaman içinde hem bunların her ikisine hem de kendi adına sahip bir seriye kavuşmuştur. Yeni serisi uzun bir aradan sonra 19 Ocak 1957'deki 257. sayıda yayına girmiştir. Yine başlangıçta uzaktan kumandayla kontrol edilir ve talimat almadan harekete geçemezken, bu durum daha sonra hızla değişmiştir. Archie, Ted ve Ken dünyanın her yerindeki maceralarına devam etmiş, hazineler aramış, Junior Robot'u yaratmış, gittikçe daha dişli hale gelen hasımlarıyla savaşmış hatta dünya dışı işgalcilerle karşı karşıya gelmişlerdir. 20 Nisan 1968'de başlayan 34. öyküsünde Archie eline büyük bir satranç taşını andıran bir zaman makinesi geçirmiş ve üçlünün zaman ekseni üzerindeki maceraları başlamıştır. Bu sırada karşısına Glob adı verilen bir canavar çıkmıştır. Archie'nin son çizgiromanı 18 Mayıs 1974 tarihli Lion'da yayınlanarak bitmiştir. Ancak karakter yıllıklarda ve özel sayılarda belirmeye devam etmiş ve sonraki birkaç yıl içinde tekrar baskılar halinde Valiant'da çıkmıştır. Robot Archie'nin geri dönüşü özel bir versiyonu halinde gerçekleşmiş, böylece Phase Three of Grant Morrison's Zenith'de Black Flag ile birlikte görev yapmıştır. Aynı zamanda Fury in the Captain Britain çizgiroman serisinin kurbanları arasında Android Andy adıyla kısa bir rolü olmuştur. Zenith'den önce son kez 2000 A.D. dergisinde gözükmüş, ilk sayılardan birinde Tharg'ın karargâhında çalışan robotlardan biri olarak boy göstermiştir.

img025.jpg


Kartal dergisi sayfalarında basılan bir Robot Archie/Ali macerası.

Ülkemizde yayınlanırken Robot Ali şeklinde ismi Türkçeleştirilen kahraman, ilk kez 1961 yılında yayına başlayan Kartal dergisinde belirmiştir. Onu beş yıl sonra, 1966'da Ceylan Yayınları logolu Ceylan dergisi ve aynı derginin 1969 tarihli üçüncü versiyonundaki maceraları izlemiştir.
 
Üst