Rob - Vel

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Rob - Vel
(Robert Velter) (1909-1991)



1909 yılında doğan Robert Velter ya da çizgiromanlarında kullandığı lakabıyla Rob-Vel, dokuzuncu sanatla ilgili çalışmalara Amerikalı çizer Martin Branner sayesinde başlamıştır. Velter'in ilk çalıştığı başlık Branner'ın asistanı olarak katkı sağladığı Wee Winnie Winkle'dır.

Rob-Vel, 1937 yılında karısı Davine'nin senaryolarını hazırladığı Toto adlı çizgiromanla birlikte aldığı temel teknik bilgilerin sonuçlarını test etme fırsatı yakalamıştır. Bu karakteri, ertesi sene Editions Dupuis adlı yayınevinin getirdiği teklifi üzerine ve haftalık yeni bir çocuk dergisi için geliştirerek okuyucularına tekrar sunmuştur. Böylece çizer Spirou adlı bu yeni dergi için ortaya çıkardığı karaktere de Spirou/Sipru adını uygun bulmuştur. İkinci Dünya Savaşı'nda kendisine senaryo yazan karısı Davine ve ona yardımcı olan Luc Lafnet ile birlikte bir süre Sipru'yu hazırlamayı üstlenmiştir. Ancak savaş yüzünden yaşadıkları Fransa'dan derginin yayınlandığı Belçika' ya orijinal çizimlerin olduğu sayfaları ulaştırmayı her seferinde ve zamanında başaramadıklarından dolayı çok sevdikleri 'çocuklarını' çizer Jijé'ye bırakmak durumunda kalmışlardır.

JournalDeSpirou-01.jpg

Savaş esnasında ayrıca Pierrot adlı dergi için de çalışmalar yapan Rob-Vel, bir yandan da bir animasyon stüdyosuna çizgifilmler hazırlamıştır. Savaşın bitimiyle birlikte Velter, çok sayıda çizgiromanın yaratımını daha gerçekleştirmiş ancak bunlardan hiçbir tanesi okuyucular nezdinde Sipru kadar rağbet görmemiştir. Rob-Vel eski parlak günlerinin arayışı içinde uzun bir ömür geçirdikten sonra 1991 yılında Fransa'da ölmüştür.
 
Üst