Robin Dubois

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
ROBIN DUBOIS


Sarı saçlı ve üzerine oturan yeşil kıyafetiyle muzip olduğu kadar sessiz bir karakter olan Robin Dubois, Bob de Groot ve çizer Turk tarafından hazırlanarak ilk kez 1968 yılında Tintin dergisinde yayınlanmıştır. Robin Dubois, aslında adını aldığı kanun dışı vatansever Sherwood'lu Robin Hood'un çok başarılı bir parodisidir.

Yaratıcıları olan Bob de Groot ve Turk, Robin Dubois dışındaki yan karakterler, birbirinden sempatik ve eğlence düşkünü tiplemelerle seriyi karakterizasyon açısından zenginleştirmişlerdir. Bu tiplemelerden ormandaki vergi tahsildarı ve dönemin havasına bürünerek zırhlarla donanmış Cermen şövalyeleri önemli yer tutmaktadır. Kötü bakışlı, sinirli, kırmızı bir elbise üzerinde sallanan kocaman bir yıldız taşıyan Nottingham Şerifi Lord Fritz Alwill ve adeta evde terör havası estiren despot ve cadaloz karısı Leydi Cunégonde maceralarında sık sık Robin'in karşısına çıkmaktadır.

Esinlendiği efsanevi edebiyat klasiğine sadık kalan Robin Dubois, halka zalimce davranan Nottingham Şerifi'ne bağlı asker ve tahsildarların gasp ettiği altınları sürekli olarak ondan geri (ç)alarak zamanını geçirmektedir. Şerifin kendinden de despot karısı Cunégonde ise elindeki oklavayla kocasına evde yeni ve klasik hale gelen sürprizler hazırlamaktadır. Tüm bunlar olurken Robin ve Alwill, aralarındaki husumeti unutarak ara sıra da olsa bir barda bira içerek dertleşmekten de geri kalmazlar.

robinxerifbqb5.jpg


Robin ve Nottingham Şerifi.

Bob de Groot'un senaryoları, seri için durmaksızın yeni karakterler yaratılmasına ihtiyaç duyulmayacak kadar başarılıdır. Bazen Robin ve arkadaşları Nottingham sınırları dışında da uzun maceralar yaşamışlardır. Ancak başlığın sürekli yazarı Bob de Groot'un ölümü üzerine Robin Dubos'i tek başına hazırlamak zorunda kalan Turk, eski havayı korumakta zaman zaman zorlanmıştır. Gayet net ve sade olan Turk'ün çizgisi daha ilk bakışta anlaşılır tarzdadır. Mizahi yapıyı hiç gözden kaçırmadan kotarılan sayfalardaki oldukça gülünç hareket ve senaryolar özenle çizilmiş arka fonlarda yer almaktadır.

img023.jpg


Milliyet Çocuk'da yayınlanan bir Robin Dubois öyküsü.

Robin Dubois, ülkemizde ilk kez 1981'de Ses dergisinin mizah ilavesi Atmaca'da Gıcık Robin ve İcabında Senyör Bobin başlığıyla yayınlanmıştır. Bu ilk görünümü Milliyet Çocuk'ta 1984 yılında Ormanlar Kralı Robin adıyla yayınlanmış maceraları izlemiş, ayrıca Milliyet Çocuk dergisinin 1987 yılında verdiği Çizgi-Roman Albümü ilavesinde de bazı maceraları okuyucuya yine aynı başlıkla sunulmuştur.
 
Üst