bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
RESİMLİ PERŞEMBE


1925 yılında, Harf Devrimi'nden üç yıl önce Osmanlıca olarak yayınlanmaya başlayan Resimli Perşembe, magazinel konulara olduğu kadar çizgiroman ve çizgili anlatılara da bolca yer veren bir dergidir.

Resimli Perşembe, Nebizade Hamdi Behçet, Zeki Cemal, Hakkı Süha, M.Zekeriya Sertel ve Sabiha Sertel gibi yazarların da öykü ve yazılarıyla destek verdiği dönemin önde gelen popüler yayınlarından biri olmuştur. Ancak 1928 yılı sonunda Latin harflerinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte -diğer pek çok dönem yayını gibi- önemli bir tiraj ve okuyucu kaybedip birkaç sayı daha yayınlanarak koleksiyonunu 213. sayısında tamamlamıştır. Resimli Perşembe dergisinde yayınlanan en önemli çizgiroman, Bican Efendi adı altında okuyucuya sunulan Bringing Up Father'dır. Bu başlık sonraki yıllarda Güngörmüşler adıyla Hürriyet Gazetesi sayfalarında gerçek yerini bulmuştur.

img022a.jpg


Resimli Perşembe dergisinde yayınlanan Bican Efendi başlıklı çizgiromanlardan bir sayfalık öykü.

O yıllarda henüz çizgiroman adı konulmadığı, hatta bilinmediği için 'Karikatürlü Hikaye' sunumuyla verilen Bican Efendi, konuşma balonlan ve renkli baskısıyla Batılı versiyonundan pek farklı değildir. Bazı tiplemelerin şeklen de olsa Osmanlılaştırılabilmesi amacıyla orijinal çizimlerinin üzerinden kopyalama yapılırken sakal ve bıyık eklenmiştir. George McManus'un imzası hiçbir sayfada gözükmezken bazı karelerde -büyük ihtimalle eseri basılacak şekilde yeniden çizen ressama ait- Osmanlıca atılmış bir isim mevcuttur.

img021-1.jpg


Resimli Perşembe'de basılan Meşhedi üst başlıklı öykülerden biri.

Resimli Perşembe'nin ilk kez 26 Mayıs 1341/1925 tarihli sayısında gözüken Bican Efendi'nin yanı sıra birkaç yabancı uyarlaması bant ve Meşhedi üst başlığıyla renkli olarak basılan tam sayfa bir seri ile derginin son sayılarında Bican Efendi'nin bu kez Ömer N. adlı bir Türk çizerin elinden çıkan özgün çizgiroman sayfalan yayınlanmıştır.

Resimli Perşembe'de görülen bir diğer ABD çizgiromanı da Mutt and Jeff olmuştur.


tayyare013b.jpg


11 Mart 1926 tarihli Resimli Perşembe'nin kapağı.


Orta Kuşak:

"Bu nüshamızı alanlar Tayyare Piyangosuna iştirak edecektir. Resimli Perşembe her hafta Tayyare Piyango Biletleri üzerinden ayrıca piyango çekecek, karilerine her hafta 15 lira verecektir".

Resim altı:

"Tayyare piyangosuna vereceğiniz paralarla hem kendinizin, hem çocuklarınızın, hem memleketin hayatını sigorta edebilirsiniz. Resimli Perşembe biletlere vereceğimiz parayı da size iade etmeyle, biletlerinizi de ayrıca sigorta ediyor demektir.
Her hafta Perşembeyi takip ederek kazanıp kazanmadığınızı takip ediniz".
 
Üst