Red Sonja

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
RED SONJA


"...Şunu bilin ki Prensim, Kimmeryalı Conan'ın Hiborya Krallıklarını kasıp kavurduğu günlerde, onunkine karşı koyabilen çok az sayıda kılınçtan biri Hirkanyalı kadın savaşçı Red Sonya'nınkiydi. Çektiği acılar onun doğa üstü gücünü doğurdu. Dürüstçe bir vuruşmada kılıç gücüyle kendisini yenmeyen hipbir erkeğin olmamaya and içmişti... Ve Conan'dan başka hiçbir erkek dövüşte onu kolay kolay yenemeyecekti..."


Ateş saçlı bir tek kadın için Hiborya çağında 'Elinde kılıç taşıdığı zaman şeytanın ta kendisi olur' denilmiştir. Onun babası eski bir askerdir ve annesi de çok ağır işlerde çalışmaktan çekinmeyecek kadar cevvaldir. İki ağabeyinin silah kullanmasındaki başarısını kıskanan Sonja, küçük yaşlarda eline kılıç alıp kendisini eğitmeye başlamıştır. Daha o zamanlardan beri kız çocuklarının önlerine yığılan işlerle değil, erkekler gibi gerektiğinde savaşmak için kendisini yetiştirmiştir. On sekiz yaşına geldiği zaman bir grup paralı askerin saldırısına uğrayan köyünde tüm ailesi kılıçtan geçirilince, Sonja güç bela kaçmayı başarmış ve hepsinin intikamını alacağına yemin etmiştir. Kaçtığı zaman ormanda bir siluet görmüş ve bu siluet, onun varolan savaşçı gücünü artırabileceğini söylemiştir. Bunun karşılığındaysa sadece kendisini kılıçta yenebilecek bir erkeğe cinsel yönden teslim olması gerektiğini, başka kimseyle ilişki kuramayacağını belirtmiştir. Sonja bu şartı kabul etmiştir. O günden sonra kızıl saçlı Sonja bir gezgin olmuş ve 'Hirkanya Steplerinin Şeytanı' lakabıyla anılmaya başlamıştır. Ayrıca kızıl saçlarından dolayı ona Red Sonja denilmektedir. Kendisini kılçla yenen nadir erkeklerden biri olan Conan ile ilk kez Makkalet şehrinde tanışmıştır. Daha sonra ikili Shem'de ve Akilonya'da yeniden karşı karşıya gelmişlerdir.

300px-Red_Sonja_1.jpg


Red Sonja'nın 1. sayı kapağı.

Red Sonja da tıpkı Conan ve Kull gibi Robert Erwin Howard'ın yarattığı bir roman kahramanı olarak 1930'larda ortaya çıkmıştır. Gerek öykülerini, gerekse yazdığı maceralarına konu edindiği karakterleri birbirine örgülemekten ekten zevk alan Howard, bu sayede özel bir tarza da imza atmıştır. Bu tarz daha sonraki yıllarda Red Sonja ve diğer kahramanlarını çizgiromana uyarlayacak olan Marvel Comics ve benzeri yayın şirketlerinin kendi çizgi kahramanları için uygulayacağı bir sistem olmuştur. Sonuçta Conan the Barbarian dergi serisi içinde ve 24. sayıda ilk kez çizgiroman kahramanı olarak ortaya çıkan Red Sonja, kısa bir süre sonra kendi serisine kavuşmuş, ancak çok fazla bir beğeni kazanamamıştır. Ayrıca kendi başlığı altında da 1977-1979 yıllan arasında Marvel etiketiyle çıkan 15 sayının yanısıra 1983'de 2 ve 1983-1986 arasında da 13 Red Sonja dergisi Amerikalı okuyucularla buluşmuştur. Roy Thomas'ın kaleme aldığı öyküleri Dick Giordano, Terry Austin, Frank Thorne, John Buscema, Al Milgrom, Tony DeZuniga ve Vince Colletta gibi çizerler firçalarıyla hayat vermiştir. Serinin editörlüğünü ise Archie Goodwin üstlenmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi491a.jpg


Alfa logolu Red Sonja'nın 1. sayısı.

Ülkemizde ilk kez 1 Nisan 1983 tarihinde Alfa Yayınları tarafından on beş günlük bir seride beliren Red Sonja, sınırlı sayıdaki orijinal macerasından dolayı, sonraki yıllarda da aynı yayınevinden çıkan tekrar maceralarla Türkçeleştirilmiştir. Ekim 1988'den itibaren ciltli bir versiyonundaki birkaç yeni öyküsüyle okuruyla yeniden buluşan başlık, Ekim 1993'den sonra çıkan birkaç Conan ve Barbarlar sayısında yine Alfa logosuyla boy göstermiştir. Ayrıca 1985 yılında Hollywood'da çekilen filminin öyküsünü anlatan bir özel sayısı da yayınlanmıştır.
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
Kızıl Sonya Robert E Howard'ın imitasyon yazarları tarafından Hiborya çağına taşınmış kahramanlardandır. Howard tek hikayede Kızıl Sonya'dan bahseder. Orijinal hikayede Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana kuşatması sırasında şehri savunan karakterlerden biridir ve Conan'ın yaşadığı Hiborya çağı ile ilgisi yoktur.
 
Üst