bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
RED KİT
(Lucky Luke)



1947 yılında, Belçika'da yayınlanan Spirou dergisinde genç çizer Morris, yıllar boyu büyük yayın başarılarına imza atacak olan bir western parodisi çizgiromanını ortaya koymuştur: Lucky Luke/Red Kit. 1973'e dek bu yayının sayfalarında boy göstermeye devam eden Red Kit, ilk çıkışının üzerinden tam sekiz sene geçtikten sonra, 1955 yılında türe damgasını vuran René Goscinny adlı yeni bir senaristle yoluna devam etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi487a.jpg

Réne Goscinny, bu western parodisinin kendini tekrarlayan konularını yenilemek ve zenginleştirmek için devreye girmiş ve 1957 yılında da dahiyane bir buluşla Vahşi Batı'ya nam salmış ve gerçekten yaşamış haydutları, Dalton Kardeşler'i; hemen ardından da çizgiroman tarihinin en şapşal görünüşlü köpeği Ran Tan Plan/Rin Tin Tin'i başlıktaki vazgeçilmez karakterler haline getirmiştir. Bu atmosfer zenginliği Red Kit'in 1974 yılında önce Pilote'a, daha sonra da Journal de Lucky Luke adı altında sadece iki sayı yayınlanan Dargaud'un portföyüne geçmesine yetmiştir. Bu talep patlamasını takiben de bir albüm dizisi olarak yeniden ortaya çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi487.jpg


1967 yılında Bilge Şakrak tarafından yayınlanan bir Red Kit sayısı.

Siyah fular, gösterişli büyük kovboy şapkası, kemerin iki tarafından sallanan tabancalar, çizmeler ve mavi renkli pantalonu ve sigara karşıtı oluncaya kadar ağzından eksik etmediği sigarası ya da bu kampanyaya verdiği destekten sonra sigaranın yerini alan saman çöpü ile benzerleri arasından hemen sıyrılan Red Kit, her macerasının sonunda batmakta olan güneşe doğru Düldül'le ilerleyen ve, "Ben, evinden uzak yalnız bir kovboyum," nakaratını söyleyen bir çizgi roman kahramanıdır. Bu parodi şeklindeki western, Amerika'nın batısında yaşamış hemen tüm ünlü kişileri öykülerine dahil etmekle de ün kazanmıştır. Bunlardan Jesse James, efsanevi yargıç Roy Bean, Calamity Jane, Billy the Kid, Dalton Kardeşler ve hatta buraları ziyaret eden şarkıcı Sarah Bernhardt dahi Red Kit karelerine misafir, olmuştur. Red Kit, öte yandan tarih sahnesine yeni yeni katılan Birleşik Devletler tarihindeki en belirgin ve önemli olayları da senaryo kurgularının arasına ustaca serpiştirmeyi başarmış bir çizgiroman olarak bilinmektedir. Batıya doğru açılan kervanlar, Pony-Express, Pasifik ve Atlas Okyanusu sahillerini buluşturan demiryolunun inşası, kızılderilerle yaşam, altına hücum, petrolün bulunuşu, Oklohama'nın yerleşime açılması, köprü inşaatları gibi ABD tarihindeki sayısız önemli olayı kendi kurgusu içinde değerlendirmiştir.

img018a-1.jpg
img018b-1.jpg

img018c-1.jpg


Bilge Şakrak'ın yayınladığı 1968,1971 ve 1972 mini boy Red Kit serileri


Red Kit, çizgiromanlar arasında bir anlamda da her biri unutulmaz yan karakterlerin bolluğuyla dikkat çeken bir başlık olmuştur. Gerçek simaların dışında bunlardan bazıları da hayali tiplerdir. Mesela Red Kit'in sevimli ve akıllı atı Jolly Jumper/ Düldül en çok bilinen ve hatırlanan yan karakterlerden biridir. Onu tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum olmasına rağmen batının hızına ayak uyduran ihtiyarlar, kara giysileriyle sevimsiz işlerini yapmaya çalışan cenaze levazımatçıları, kanun adamı kimlikleriyle suçlularla savaşan şerifler, gururlu tavırlarıyla kızılderili şefleri, düşman aileleri, çıkarcılar, senatörler, batının cazibesine kapılıp burayı ziyarete gelen arşidükler, tabii ki haydutlar, Çinliler, sanatçı ruhlarıyla batıyı aydınlatmaya çalışan kumpanyacılar, sahte iksirlerini pazarlamaya çalışan doktorlar, hapishaneler vs. Tüm bunlar ve daha fazlası Red Kit'in unutulmaz tiplemeleri ve Vahşi Batı fonları olmuştur.

img018d-1.jpg
img018-1.jpg


1961 Bilgi ve 1962 Yurdagül Yayınlarının Red Kit serilerinden iki kapak.

Goscinny'nin 1977 yılındaki ani ölümüyle yalnız kalan Morris, çok sevdiği başlığın devam etmesini sağlamak amacıyla Fransız ve Belçikalı birçok senariste yeni hikayeler yazması için teklif götürmüştür. Sonuçta Vicq, Guy Vidal, La Hartog van Banda, Bob de Groot ile X.Fauche ve J.Léturgie'nin ortak senaryoları sayesinde bazı yeni maceralar çizilmiş ve başlık hayranlarıyla buluşmasını sürdürmüştür. Diğer yandan Morris, yıllardır kendisine asistanlık yapan Januier ve Frederic Garcia'nın da bazı kısa Red Kit serüvenlerine imza atmalarına müsaade etmiştir. Bu deneme 1987 yılında Fauche ve Léturgie'nin kendi yazdıkları senaryolarla Red Kit başlığından sonra kendi özel başlığını kazanan ilk karakter olarak Rin Rin Tin'in albümlerinin yayınlanmasına kadar gitmiştir. Böylece Rin Tin Tin de çizgi roman dünyasında kendi özel albüm ve maceralarıyla boy göstermeye hak kazanmıştır.

img019a-1.jpg


İnkılap Yayınların tarafından çıkarılan büyük boy bir Red Kit albümü.


Red Kit, yayınlandığı hemen her ülkede büyük yayın başarıları elde etmiş ve beğeni kazanmıştır. Ülkemizde belki de en çok tanınan kovboy çizgiromanlarından biri olan olan Lucky Luke, Red Kit adı altında pek çok yayınevi tarafından siyah-beyaz ve renkli formatlarda yayın şansı bulan ender kahramanlardan biri olmuştur. İlk yayınlandığı dergi olan Dolmuş mizah dergisi, Turhan Selçuk tarafından çıkarılmış ve 1956 yılından itibaren gözükmeye başlamıştır. Red Kit serileri yayımlayan yayıncılar ve serilere başlangıç tarihleri şöyle gelişmiştir: Adnan Şakrak'ın Bilge Yayınlarından haftalık fasikülleri 1959 yılı ortaları ve Nisan 1961; Sait Yurdagül'ün sahibi olduğu Yurdagül Yayınları'ndan haftalık fasiküller 'kitap' ibaresiyle 1962 ve 1963; Bilge Şakrak'dan 1963 sonu, 1965 sonu, Ağustos 1967 ile 1969 başında 'özel sayı'larının yanı sıra 1969 sonu (1969 serisinde Lucky Luke başlığı da logoya yerleştirilmiştir) ve 1973; Yaşar Şilliler'in sahibi olduğu Şilliler Yayınevi'nden 1974.

img019b.jpg
img019c.jpg

img019-1.jpg


Üç farklı Milliyet Gazetesi ilavesi Red Kit sayısı.

Tamamı sonradan ciltlenerek yeniden piyasaya sunulan bu fasikül serileri haricinde direkt olarak cilt halinde okuyucuyla buluşan seriler ise şöyledir: Yayın hakkını bu dönemde elinde bulunduran Yaşar Şilliler'den 'yeni seri' ibareli Haziran 1977, Mart 1981, 1983 yılı başı ve 1984 (bunlar en uzun süre yayında kalan Red Kit serileridir). 1962'de Karaca Yayınları tarafından çıkarılan haftalık Arkadaş dergisinde tefrika edilen üç macerası ertesi yıl gayet kaliteli olarak hazırlanmış albümler haline getirilmiştir. Aynca 1965 ve 1971'de Bilge Şakrak tarafından fasiküller halinde iki kez büyük boy, aynca 1966 sonu, Ekim 1967, Haziran 1969, Ekim 1969, Haziran 1970, Eylül 1971 ve Haziran 1972'den itibarense yedi seri küçük boy; 1980'ların ortasında Nil Yayınlarından ciltli ve küçük boy olarak okurU boğarcasına bayiye sunulmuştur. Bunlar arasında Şakrak'ın Ekim 1969 ve Haziran 1972 serileri en uzun ömürlüleri olarak dönemin tarihine geçmiştir.

img020a-1.jpg

izgiromanAnsiklopedisi490.jpg


Red Kit'in Şilliler'den çıkan 1974,1977, 1981, 1983 ve 1984 serilerinden birer kapak.

Bu arada 1967'de Alptekin, 1971'de Amatör gibi periyodik yayınlarda da dolgu çizgiromanı olarak bazı maceraları yayınlanmış, 1972'den itibaren Milliyet Çocuk dergisine taşınmıştır. Haziran 1980' den sonraki sayılarında Milliyet Çocuk dergisiyle birlikte ilave olarak verilen Milliyet Çizgi-Roman dergisinde birkaç macerası ve 1982'de okuyuculara sunulan 'özel sayı'larda da dört macerası yayınlanmıştır. Ayrıca derginin 1987 yılında verdiği Çizgi-Roman Albümü ilavesinde ve 1988 yılında Milliyet Gazetesi tarafından verilen Milliyet Çizgi-Romanhn ilavesi olmuş ve burada Red Kit'in bazı maceraları yayınlanmıştır. Ancak en kaliteli Red Kit baskıları Temmuz 1984 yılından itibaren tüm maceralarını büyük boy ve ciltli albümler halinde basan Milliyet Yayınları gerçekleştirmiştir. 1990'da yeniden yayına giren Milliyet Çocuk dergisinde ve Aralık 1992'de başlayan Milliyet Gazetesi ilavesi Galaksi'de maceraları basılmıştır. Yine 1990'lar boyunca ve değişik formatlarda bu sevimli kovboyun çok sayıda macerasını da Milliyet tarafından defalarca gazete ilavesi olarak verilmiştir. 1990'ların ortalarında Gelişim Yayınlarınca 'çocuk eğitim kitapları dizisi' olarak sunulan Red Kit fasikülleri ise okumayı öğrenme tekniğine göre alt yazılı olarak düzenlenmişlerdir. Son olarak 1996 yılından itibaren İnkılâp Kitabevi tarafından büyük boy renkli albümleri orijinaline uygun formatta yayınlanmıştır.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
redkit59_4.jpg
redkit59_4arka.jpg


Adnan Şakrak'ın Bilgi Yayınları tarafından 1959 yılında basılan
haftalık Red Kit'in 4. sayısının ön ve arka kapağı.
Arka kapakta Red Kit'in maceralarının 3. sayısı anons edilmiş.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
redkit61_32.jpg


Bilgi Yayınları'ndan çıkan haftalık Red Kit'in 32. sayısı.

redkit1965.jpg


Bilgi Yayınları'ndan 1965 yılında çıkan Red Kit'in 4. sayısı.
Dolgu sayfası olarak Mandrake yer almış.
 

akrep069

Süper Üye
14 Ara 2009
527
648
sevgili dostum açıklamam gayet ghüzel ama bugune kadar dunyada çıkan tum album sayısı ve bizde kı tam sayı nedır eksık olan yayınlanmayan sayıları varmı? acaba tarih itiabarı ile kronolojik bir sıralama varmı?
teşekkürler
 

stoktan

Guest
27 Nis 2010
613
969
Acıbadem - İstanbul
Red Kit'in Türkiye'de yayın macerası

(Üstat Bakunin'in bilgilendirmesine ek olarak, "tr.wikipedia.org" üzerinde rastladığım "Red kit" başlığından alıntıdır. Başlık altında biz de "dış bağlantı" olarak gösterilmişiz. Yazarını tespit edememekle birlikte -işin mutfağından olabilir-, bazı sorularımıza ışık tutucu ve ilgi çekici bulduğum için aktarıyorum.)

Türkçe adlandırma

Lucky Luke, Türkiye'de Red Kit isminin verilmesinin hikâyesi şöyle; Ferdi Sayışman'ın, daha sonra isim babası olacağı Red Kit ile tanışması 1954-56 arasında rastlıyor. "O zaman Lucky Luke'un maceraları Fransız Spirou dergisinde çıkıyordu. Burada da yayınlamaya karar verince, Türkçe ne isim koyalım, diye düşünmeye başladık. Bir arkadaşın çıkarmak istediği Red Rider (Kızıl Sürücü) diye bir dergi vardı. Ben de Bil Kit diye başka bir derginin kopyasını yapıyordum. Red kısmını Red Rider'dan Kit kısmını da Bil Kit'ten aldık, Red Kit oldu."
(Tırnak içindeki bu anlatı Ferdi Sayışman'dan olsa gerek. /stoktan)

Türkiye'deki yayın öyküsü

İlk defa 1956 yılında Turhan Selçuk'un çıkarttığı Dolmuş adlı mizah dergisinde gözüktü. Orijinali renkli olan Red Kit (Lucky Luke) telif hakkı ödenmediği için ancak kopyalanarak ve siyah beyaz çizgilerle, aslına sadık olmayan bir biçimde yayımlanabiliyordu. Kopyalama orijinal baskının üzerine aydınger kağıdı koyularak yapılıyordu.

1959 yılı ortalarında Adnan Şakrak'ın Bilge Yayınları'ndan haftalık fasiküller olarak çıktı. 32'şer sayfa olan fasiküller küçük boy ve siyah beyaz basılıyordu. Dolgu malzemesi olarak kullanılan başka çizgi romanlarla birlikte 1961 yılına kadar çıkmaya devam etti. ilk zamanlar çevirmen Ali Öndeş'ti. Çizgileri ise Hayri Önder, Erol Kandiyar, Fuat Yılmaz, "Bora" ve Erdoğan Bozok kopyalayıp çiziyorlardı. Bunlar Şilliler'in de kopya çizerleriydiler.

1962'de Karaca Yayınları tarafından çıkarılan haftalık Arkadaş dergisinde ilk kez özgün haliyle tefrika edildi. Dergide çıkan üç macera ertesi yıl oldukça kaliteli olarak hazırlanmış albümler haline getirildi. Bunlar Avrupa'daki özgün albümlere tıpatıp benzeyen renkli ve büyük boy albümlerdi.

1962 ve 1963 yılları arasında Sait Yurdagül'ün sahibi olduğu Yurdagül Yayınları'ndan haftalık fasiküller halinde çıktı.

1965-1971 tarihleri arasında Red Kit Bilge Şakrak tarafından da yayımlanıyordu. Büyük ve küçük boy seriler halinde basıldı.

1965'ten itibaren kardeşi Asım Şakrak'ın sahibi olduğu Kardeş Yayınevi de başka bir Red Kit serisi çıkarmaya başladı. İki kardeş yayınevi birbirlerine rakip olmuşlardı. Arada özel albümler de bastılar. 1969 serisinde "Lucky Luke" ismi logoya eklendi.

1972'de Milliyet Çocuk Dergisi'nde özgün renk ve çizgileriyle yayımlanmaya başladı. Red Kit, Milliyet Yayınları'nca yayın hakları alındıktan sonra aslına sadık olarak yayınlanabildi.

1974'te Yaşar Şilliler'in sahibi olduğu Şilliler Yayınevi tarafından çıkartılmaya başlandı. Tekrar edilen baskılarla 1980'lerin sonuna kadar aralıklarla çıkmaya devam etti. Tekrar sürümler ciltler halinde de yapıldı.

1984, Milliyet Yayınları, Milliyet Çocuk Dergisi'nde çıkan maceraları ayrıca seri albümler halinde de yayımladı.

1980'lerin ortasında Nil Yayınları'ndan ciltli ve küçük boy olarak bol miktarda basılarak piyasaya verildi.

1994'te Milliyet Yayınları'ndan çıkan albümler, Milliyet Gazetesi'nin ekleri olarak da okuyucusuna verildi. Değişik zamanlarda bu ekler tekrar tekrar verildi.

1996, Milliyet'in yan kuruluşu AD Yayıncılık tarafından yayımlandı. Bunlar Avrupa'daki orijinallerini aratmayacak üstün kaliteli baskılardı. İlk beş macera sert mukavva kapaklıydı. Sonrakiler karton kapaklı çıktı.

1990'ların ortalarında Gelişim Yayınları'nca 'çocuk eğitim kitapları dizisi' olarak sunulan Red Kit fasikülleri ise okumayı öğrenme tekniğine göre alt yazılı olarak düzenlenmişlerdir.

1996 yılından itibaren İnkılâp Kitabevi tarafından büyük boy renkli albümleri orijinaline uygun formatta yayınlanmıştır. Bu serinin Türkçe adları da orijinal adlarına daha uygun seçilmişlerdir. Milliyet Yayınları da dahil önceki Red Kit'lerin adları, özgün adlarının anlamlarından farklılıklar gösteriyordu.

2007'den itibaren de Yapı Kredi Yayınları'ndan Eray Canberk'in çevirisiyle büyük boy ve renkli olarak çıkmaya başladı. 70 albümlük serinin tamamını basmayı planlayan yayınevi Nisan 2010 itibariyle serinin 31. albümü olan "Joss Jamon’a Karşı" yı çıkartmıştır.

Not 1: Türkiye'de başlarda birçok çizgi romanda yapılmış olduğu gibi Red Kit'de de kopya çizgilere yer verilmiş olmakla birlikte, hiçbir zaman yerli üretim bir Red Kit çizilmemiştir. Oysa aynı dönemlerde 9 adet yerli yapım Tenten macerası üretilmişti. Red Kit'in ilk birkaç macerasında çizer Morris'in farklı çizgi tekniğinden ötürü bu maceralar yanlış olarak 'yerli yapım Red Kitler' olarak tanımlanmıştır.

Not 2: Red Kit'in maceralarının tamamı henüz Türkiye'de eksiksiz olarak yayımlanamadı.


(Yazının devamında Red Kit kitaplarının kapsamlı kronolojik orijinal-yerli yayın bilgisi mevcut. Meraklısına duyurulur.)

Kaynak;
 
Son düzenleme:

proq_12

Yeni Üye
1 Ağu 2012
2
0
ellerine.saqlik. yalnız.linkleri bi türlü qoremedim..yardımcı olursanız sevinirim
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
öderken de gölgesinden hızlı !!

(ayrı konu açacacaktım, ama tek sayfa oldugu için ÇR sayılmaz herhalde...)


Bir alman bankası, Red Kit'le kredi kartıyla nasıl kendi gölgenden daha hızlı ödeme yapılacağını gösteriyor



bu dergi reklamı:

aB3Vm7.jpg




bu da sinemalarda gösterilen reklam filmi:

 
Son düzenleme:

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
995
3,267
Tespit edilemedi
Kesinlikle çok güzel... Harika.. ineğin benekleri, kırmızı ışıkta herşeyin durması, gölgesinden hızlı olması, ölçü alınması, hepsi güzel.. Beğendim.
 

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
995
3,267
Tespit edilemedi
Şu an itibariyle tekli ve 3'lü albümler halinde bulunan Red Kit albümlerini çeşitli kitapevlerinden edinebilirsin. Sahaflarda indirimli bulunabilir belki.
Sana tavsiyem çeşitli aylarda %30-%40 indirimler oluyor. Ben indirimlerde alıyorum.

Esasen baskısı kolay bulunabilen veya hala piyasada bulunan çizgi romanların paylaşılmaması gerekir. Ancak, daha önceden paylaşılıp sonradan linki kaldırılanlar içinde üzülmüyor değilim. Çünkü, kitaplar ancak paylaşılınca muhafaza edilir.

Yukarıdaki yazıya biraz ters olacak belki birde videosu:

 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
Red Kit'in ilk canlı filim uyarlamasını biz yapmışız, hem de telif melif pek fazla umursamadan, ve daha ilk çizgi filmi bile resmi olarak çekilmemis iken. Daha sonra çesitli Avrupa ülkelerinde bir düzine uyarlaması çekildi, hem sinema filmi, hem de televizyon dizisi olarak. Bu listeye en son eklenen ülke ise, inanması zor ama 2013'de İran (!) olmuştur, ve bir ihtimal onlar da "kopürayt" konusunu geniş tutmuştur :D


WVL0a4.jpg


"Bazgeşt-i Luk-i Ḫoşşans" yani "Şanslı Luk'un dönüşü"
 
Son düzenleme:
Üst