Red Ryder

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
RED RYDER


Fred Harman'ın eseri Red Ryder, NEA Service tarafından ilk kez bir Pazar eki olarak 6 Kasım 1938'de yayımlanmıştır. Daha sonra 27 Mart 1939'da günlük versiyonuna geçilmiştir. Red Ryder'ın 1934 yapımı bir Buck Jones westerni olan 'The Red Rider' filminden esinlenildiği de rivayet edilmiştir.

Red Ryder'ın maceraları 1890'larda, son kızılderili savaşlarından hemen sonra, fakat otomobilin henüz ortaya çıkmadığı devirlerde geçmektedir. Colorado'da Rimrock yakınlarındaki ufak bir çiftliğin sahibi olan Red Ryder, burayı Düşes lakaplı teyzesinin yardımıyla çekip çevirmektedir. Kendisi de bir çiftlik sahibi olan Harman, çiftlik yaşamını çok dikkatli ve çok hoş bir şekilde betimlemiştir. Çiftlikteki uğraşların yanı sıra sık sık eski bir şerif olan Newt'ün yardımına koşan Red Ryder, böyle zamanlarda ayağına çizmelerini geçirip başına da eski püskü Stetson şapkasını taktığı gibi, evlat edindiği bir Novajo yetimi olan Little Beaver'ın da yardımıyla kuzeydeki Rockies'dan güneydeki Old Mexico'ya değin posta arabası soyguncuları ve sığır hırsızlarının peşinde at koşturmuştur.

Çeşitli maceralarda Red Ryder'ın karşılaştığı belli başlı düşmanları şunlardır: Sinsi bir kumarbaz olan ve kiralık katil Ace Hanlon; silahını müzik aletlerinin içinde saklayan müziksever katil Banjo Bill; tren soyguncularının elebaşısı olan baştan çıkarıcı Donna Ringo ve gezgin bir çadır kumpanyasından eylemlerini gerçekleştiren bir grup sirk cambazı. Diğer işlerinin yanı sıra Red, çiftlik sahipleri ve çiftçiler arasında barışı sağlamıştır. Beyazlarla kızılderililer arasında arabuluculuk yapmış, posta arabalarında silahlı muhafızlığına soyunmuş ve çölde altın aramıştır.

Fred Harman'ın 1960'da kendini tamamen ressamlığa adayarak çizgiroman sahasından çekilmesiyle Red Ryder, onun yerini alan Bob McLeod'un yavan fırçası altında bir müddet daha idare ettiyse de 1960'ların sonuna doğru piyasadan büsbütün silinmiştir. 'Western çizgiromanları'nın en popüleri olan Red Ryder roman formatında da yayınlanmıştır. Senaryo yazarlarından biri de Buck Rogers'la ünlenen Dick Calkins'dir. Ayrıca Boys Club of America tarafından da 'En İyi Western Çizgiromanı' seçilmiştir. 'Les Aventures de Red Ryder' adlı bir oyunun 1947 yılında Brüksel'de bir tiyatroda sergilenmesi dolayısıyla Red Ryder'ın Atlantik ötesi medyada üne kavuşan ilk çizgiroman olduğu söylenebilir.

izgiromanAnsiklopedisi491.jpg


6 Ekim 1964'de Son Havadis Gazetesinde yayınlanan Red Ryder bantı.

Red Ryder başlığı, ülkemiz çizgiroman tarihine 1960'ların başında Son Havadis Gazetesi sayfalarında kendi orijinal adı altında yayınlanan maceralarıyla geçmiştir. Ayrıca 1964 yılında Hayrettin Önder'in Önder Yayınları logosuyla ve Max başlığıyla yayına sunduğu dergi, bu Vahşi Batı kahramanının maceralarını içermektedir.
 
Üst