Red Barry

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
RED BARRY


Red Barry, o yılların Amerikasındaki en büyük ürün dağıtım şirketi ve sayıca en çok çizgiroman karakterinin yayın haklarını elinde bulunduran King Features Syndicate tarafından, dönemin popüler 'polisiye çizgiromanı' Dick Tracy'ye rakip olması için 1934 yılında ortaya sürülmüştür. Yazım, çizim ve senaryosu Will Gould'un (Dick Tracy'nin yaratıcısı ressam Chester Gould'la herhangi bir akrabalığı yoktur) elinden çıkmıştır. İlk günlük bantı 19 Mart'ta gazetelerde gözükmüş, bunu bir yıl kadar sonra renkli Pazar versiyonu ve öyküleri izlemiştir.

izgiromanAnsiklopedisi486.jpg

Will Gould, istenilen başarıyı elde edebilmek amacıyla Red Barry'yi kısa sürede zamanının bilhassa Warner Bros. film şirketince çevrilen gangaster filmlerinin rahatsız edecek derecedeki tıpkı kopyasına dönüştürmüştür. Hazırladığı çizgiromanın karelerinde karanlık, kasvetli bir atmosferle birlikte, şiddet yansıtan görüntüler, kontrast ışık-gölge geçişleri ve hızlı, sert diyaloglar hakimdir. Tabii hâl böyle olunca Red Barry'nin kendisinin de, kızıl saçları ve ciddi yüz ifadesiyle dönemin vazgeçilmez gangaster filmleri aktörü James Cagney'e benzemesi kaçınılmaz olmuştur.

Red Barry, Amerika'nın büyük bir şehrindeki polis gücünün 'iş bitiren gizli adamı'dır. Şehrin adı çizgiromanın yayınlandığı yıllar içinde hiç geçmemiş olmasına rağmen, çizilen arka planların verdiği his, hataya meydan bırakmayacak şekilde New York kokmaktadır. Bu cesur kahramanın neredeyse tek hedefi de suç merkezi halindeki Chinatown'dur. Öyküler boyunca kendisini seven amiri Detektif Scott tarafından Red Barry'ye devamlı babacan öğütler verilmiş, bazen tatlı sözlerle kandırılmış ya da zaman zaman ciddi bir şekilde azarlanmıştır.

'Polisiye çizgiromanları'nın vazgeçilmez kalıplarından birisi de güzel, iyi kalpli ve yiğit sevgili olayıdır. Red Barry de, kendisine aşık ve mesleği muhabirlik olan sarışın sevgilisi Missisipi sayesinde yaşadığı olaylardaki bilgi kanallarını genişletme şansına sahiptir. Ona bazen kimsesiz bir sokak çocuğu olan Ouacy Mugouchy ile üç becerikli arkadaşı katılmıştır. Bu klişe ise, Dick Tracy'deki Kid örneğinde olduğu gibi, bu türden diğer çizgiromanlarda kullanılan ve maceraya dinamizm kazandırma amaçlı sokak çocukları çetesi fikridir. Red Barry'nin hızlı, tempolu, esrarengiz ve gerilim dolu maceralarında karşılaşmak zorunda kaldığı bir grup kötü karakter arasında bahsi geçebilecekler şunlardır: Esrarengiz 'Monk', katil hırsızlar çetesinin başı, Avrasyalı acımasız kadın 'Flame' ve görevini bıraktıktan sonra bir katile dönüşen kanun adamı Judge Jekyll. Bu son karakter, seriye bir dönem Amerika medya gündemini meşgul eden bir yargıç olan Crater'in ortadan kayboluşunun yarattığı popülariteden esinlenilmesinden dolayı eklenmiştir. İlerleyen birkaç yıl içinde Red Barry çizgiromanı senaryolarının ve çizimlerinin şiddet yüklü olmasından dolayı tepki almış olsa da, beğeniyle takip edilen bir gazete bantı haline gelmiştir. 1939 yılına gelindiğinde ise, yani bir gazete bantı oluşunun beşinci doğum yılında dağıtımını yapan King Features Syndicate, Red Barry'nin karanlık atmosferini ve şiddetini artık daha sık ve ciddi protesto eden okuyucu mektupları ve kamuoyu tepkileri yüzünden serinin içeriği üzerinde oynamalar yapma yoluna gitmiştir. Bu da bantın kendi özel ruhunu yitirmesine yetmiştir.
 
Üst