Ranxerox

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
RANXEROX


İlk kez 1978 yılında yazar Stefano Tamburini ve çizer Tanino Liberatore'nin işbirliği sonucu Frigidaire dergisinde yayınlanan Ranxerox, Frankenstein canavarının 'punk' versiyonu bir bilimkurgu çizgiromanıdır.

Ranxerox, şiddetin ve uygulayıcılarının gayet normal sayıldığı bir çağda geçen maceralarında veri tabanını sürekli genişleterek şiddete düşkün insan güruhunun arasında yaşamayı öğrenen bir androittir. Eski Hollywood müzikallerinin yıldızı Fred Astaire'in filmlerini izledikten bir süre sonra onun gibi dans edip, şarkı söylemeyi mükemmelen beceren Rank Xerox, Broadway'in yeni yıldızı haline gelecektir. Ancak sevgilisi pozisyonundaki 11-12 yaşındaki Lubna adlı kıza yönelik saldırıdan sonra kendisini lanse eden ve 'geliştiren' Reniye'yi takip ederek öldürmüştür. Fakat bu nedenle de kafatasının tepesindeki bölüm Reniye'nin ölümüyle açık, devreleri ve hafızası bir mongol düzeyinde kalmıştır. Lubna'nın kılavuzluğuna mahkum olan Ranxerox, sevgilisiyle birlikte sonunda New York'tan Roma'ya geri dönecektir.

Elektrikli testerelerle kesilen kafa ve kolların havada uçtuğu, argo ve küfürün gırla gittiği maceralarında pastel bir renklendirme yapan Liberatore, serinin atmosferine uygun bir form yakalamayı başarmıştır. Arka fonlarda yer alan modern teknolojik görüntüleri gölgede bırakan yetişkin çizgiroman okuyucusuna uygun çarpıcı senaryosu ve benzerleri arasından sıyrılmasını sağlayan çizim tekniğiyle sadece birkaç macera yaşamış olmasına rağmen kalıcı bir başlık olmuştur.

img016-1.jpg


Gazete Pazar'da basılan bir Ranxerox sayfası.
Ranxerox, ülkemizde ilk kez 1997 yılı başından itibaren pazar günleri yayınlanan Gazete Pazar'da iki macerada görülmüştür. 'Ranx 1' ve 'Ranx 2: iyi Seneler Lubna' adlı bu ilk iki serüveniyle birlikte koleksiyonunun büyük çoğunluğu Türk çizgiroman okuruna sunulmuştur.



 
Üst