bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Şahap AYHAN, (1926- 2005)


1926 yılında Üsküdar, İstanbul'da doğan Ali Şahabettin Ayhan ya da çizgiroman dünyasındaki çalışmalarında kullandığı isimle Şahap Ayhan, İstanbul Edebiyat Fakültesi'nde Tarih ve Felsefe bölümlerinde birer ikişer yıl okuyarak okulu terk etmiştir. İlk çizgiromanı henüz onsekiz yaşındayken, 1944 yılında senaryosunu Mahmut Şevket Beşinci'nin kaleme aldığı ve Çocuk Sesi-Afacan dergisinde yayınlanan Pire Nuri Cumhuriyet Bayramında'dır. Bu kahramanını 1945-1946 yıllarında M.Faruk Gürtunca'nın Afacan Çocuk Gözü dergisine Pire Nuri'nin Yaramazlıkları başlığıyla taşımıştır.


izgiromanAnsiklopedisi047a.jpg


Şahap Ayhan çalışma masasında.​


Şahap Ayhan'ın çizgiromanla tanışmasını sağlayan kişi ise sonraki yıllarda kendisine daha geniş imkanlar verecek olan Rakım Çalapala olmuştur. Tahsin Demiray'ın sahibi olduğu Çocuk Haftası'nı 1945'de hazırlanan ve Abdullah Ziya Kozanoğlu senaryosunu Ayhan Erer ile birlikte çizdiği Gültekin-Orhun Barkı Kahramanı'ndan sonra, Atilla Geliyor ve 1948'de Atilla'nın Ölümü adlı tarihi çizgiromanları hazırlamıştır. Hemen ardından çizdiği Barbaros ve Gültekin başlıklarına ertesi yıl Yavrutürk dergisinde Kervan, Hortlaklar Gemisi ve Kralın Hilesi adlı çizgiromanları gerçekleştirmiştir. Vatan, Yeni Sabah, Tercüman, Son Havadis, Türkiye gazetelerinde sayısız illüstrasyon çizmiş olan Ayhan; 1951'de biten askerliğinin ardından kısa bir süre 101 Roman dergisine bir bilimkurgu çizgiromanı olan Zi-u'nun Maceraları ile Kara Kamçı adlı kahramanın yarım kalan bir macerasını çizdikten bir yıl sonra, Yeni Sabah Gazetesinin pazar günleri verilen renkli kapaklı çizgiroman ekine senaryosunu Kadircan Kaflı'nın yazdığı Resimlerle İstiklal Savaşı ile kendi yazıp çizdiği Baltacı ve Katerina, Safiye Sultan, Kleopatra ve Çiçi çizgiromanlarını hazırlamıştır. Bu arada gazeteyle anlaşmazlığa düşerek ayrılan Ratip Tahir Burak'ın çalışması olan Bir Yemin Uğruna başlığını yarım kalmaktan kurtararak tamamlamıştır. 1953 yılında Yeni Sabah Gazetesine gerçek bir cinayeti dramatize ettiği Beykoz Güzeli Nasıl Öldürüldü? başlıklı bir resimli roman hazırlamış, yine aynı yıl Alaeddin Kıral'ın çıkardığı ve kahramanı Türk olan haftalık ilk çizgiroman dergisi olan Köroğlu'nun çizim ekibine dahil olmuştur. Burada Galip Bülkat ile birlikte tarihi kahramana hayat vermiş olan Ayhan, ardından Ceylan Yayınları'na geçmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi047.jpg


Şahap Ayhan'ın albümleşen Don Juan çalışmasının kapağı.​

1955 yılında Erdoğan Egeli'nin kurduğu Ceylan Yayınları tarafından yayınlanan Ceylan adlı haftalık çocuk dergisi için yarattığı Karabulut adlı kahramana iki macerasını Flash Gordon'dan yoğun şekilde etkilenerek yaratmış ve burada onun 'Ateşten Ülke' adlı macerasıyla başlayan üç öyküsünü çizmiştir. Ayhan, ayrıca derginin 1956'da başlayan ikinci serisinde de Bram Stoker'ın Dracula'sından esinlenerek Hortlak başlıklı bir çalışmaya imza atmıştır. 1957'de Tercüman Gazetesinde Bilinmeyen Dünyalarda başlığını, bir yıl sonra da erotik çizgilerle bezeli Don Juan'ı çizen Şahap Ayhan; Mete Han, Büyük iskender ve Eloiz ve Abelar gibi yine tarihi iki çizgiromanı daha kreasyonuna katmıştır. Bunlara sonraki sene eklenen Kazanova'yı 1960'ların başından itibaren Karpatlar Bakiresi izlemiştir. Bu arada Don Juan 1961 yılında sayfaları bir araya getirilerek albümleştirilmiştir. Don Juan ayrıca 1960'ların ortasında Magazin Albümü adlı erotik kadın fotoğraflarının bulunduğu bir dergide bölümler halinde yeniden basılmıştır. 1969 yılında sinemaya da uyarlanan Kara Orkun adlı tarihi kılıçlı kahramanını Tercüman Gazetesi sayfaları aracılığıyla okurlarla buluşturmuş, 1975'de onu Aydos takip etmiş ve 1982'de çizdiği Kara Pelerin ile gazetelerdeki çalışmalarına ara vermiştir. Bu arada 1977'de Tercüman Çocuk için daha önceki senelerde Hunlar Geliyor adıyla yayınlanan çizgiromanı Borahan başlığıyla çıkmıştır. Ayrıca 1978 yılı ortalarından itibaren Tercüman Çocuk dergisine çizmeye başladığı kahramanı Orta Asyalı genç bir karakter olan Tengiz Han çizgiroman serisi (üçüncü maceradan sonra sadece Tengiz), daha sonradan dergi kapanıncaya değin lokomotif çizgiroman haline gelmiştir. Toplam olarak yaklaşık 1.500 sayfalık bir koleksiyona sahip olan Tengiz, Türk çizgiroman tarihinin önemli üretimlerinden birini teşkil etmektedir. Bu arada 1981 yılında yayına başlayan Türkiye Çocuk dergisi için de çok sayıda kapak illüstrasyonu ve vinyet çizmiştir. 1980'lerin sonunda Tercüman'da Köroğlu ile Oğlu Karşı Karşıya türünden resim destekli metin öyküler kaleme almış ve 1990'ların yarısından sonra da profesyonel kariyerine, Türkiye Gazetesine yaptığı resimlemeleri ile devam etmiş, emekli olmasının ardından da Vatan Gazetesinde yazdığı öyküleri çizmiş ve 2 Haziran 2005'de İstanbul'da ölmüştür.
 

yolbulduran

Onursal Üye
16 Nis 2011
255
699
8YRoqk.jpg

QVOGDG.jpg


Şahap Ayhan ustanın, Tercüman Çocuk Dergisi: 16 Haziran, 1978 yılının 24. sayısı, sayfa 13
 
Son düzenleme:
Üst