Protéo

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
PROTÉO


Fransa'daki Tourpiron Şatosu'nda başlayan ve bir siborg olan Protéo'nun macerası, yaratıcısı konumundaki Profesör Hubertus'un, "Sana herşeyi öğrettim," gibi olanaksız ifadesiyle başlamıştır. Astronomiden itiş gücüne kadar insanoğlunun o tarihe dek sahip olduğu bütün bilgi birikimi veri tabanlarına yüklenmiş olan Protéo'nun çok önemli ve değerli bir özelliği daha vardır: Canlı veya cansız gördüğü herşeyin kılığına bürünebilme yeteneği.

Protéo, 'Uzay 1999' dizisindeki Maya gibi şekil değiştirebilmenin ve gücünün zevkini çıkartamadan, şatoda profesörle birlikte yaşayan Suzy adlı Uzakdoğulu bir kız ve biri siyahi iki erkekle birlikte Valeksiya gezegenindeki zalim diktatör Birabanor'a karşı mücadele veren gruptan bilim-adamı Cyber tarafından Xurion adlı uzay gemisiyle kaçırılmıştır. Valeksiya'nın üstün teknolojisi de Protéo'nun gelişimi için devreye girdikten sonra, arkadaşlarıyla beraber Komutan Samavor emrindeki kuvvetlere diktatörü devirmeleri için yardım edeceklerdir...

Bu girizgahla açılan Protéo'nun ilk macerasını takibeden bir diğer macerasında kahraman, sönmüş bir yanardağın yeniden harekete geçip, dehşet saçmasına karşı verilecek bilimsel mücadele için lavların arasından yanardağın içine girmiştir. Bu kez de zalim bir başka uzaylı Gazor'a karşı verilecek bir savaş vardır. Gazor'un perde arkasından dünyaya zarar vermeye çalışan Birabanor'un adamı çıkmasından sonraki macera da Proteo, yine Gavarlıların yıkım amacıyla King Kong'un benzeri dev bir gorili ortalığa salıvermesi sonucu oluşan zarara engel olmaya çalışacaktır. 'Süper Goril' adlı dördüncü macerasında ise Gavarlılarla güçlerini birleştiren Birabanor'la yeniden amansız bir savaşa girişecektir.

izgiromanAnsiklopedisi475.jpg


Bir Protéo macerasının giriş sayfası.

Aksiyon ve temponun hiç azalmadığı Protéo serüvenleri karelere aktarılırken çizgiromanların eğitim amaçlı kullanımına önemli bir örnek teşkil edecek bir şekilde hazırlanmıştır. Uzay biliminden mikroorganizmalar dünyasına değin senaryoda bahsi geçen hemen tüm bilimsel veriler dipnotlarla sıralanarak albümleşen maceranın sonunda detaylı olarak açıklanmaktadır. Bir nevi 'çizgiromanlı ansiklopedi' olan Protéo maceraları, ülkemizde ilk olarak 1982 yılında Bulvar Gazetesi tarafından Uzay Çizgiromanlı Ansiklopedi başlığı altında ve sekizer sayfalık ilavelerle yayınlanmıştır. Toplam dört albüm/maceradan oluşan koleksiyonun orijini Fransız kaynaklıdır ve 1980'de Editions Philippe Auzo yayınevince basılan ilk iki macerayı Jean Louis, sonrakileri de sırasıyla Pedupuis ile Rahan maceraları da çizmiş olan André Chéret adlı ressamlar çizmiştir.

Proteo03.jpg
 

medicus

Yeni Üye
18 Eyl 2009
34
16
Merhaba,acaba proteonun türkçe çevirileri satılıyormudur? Bir dönem bulvar gazetesi eki olarak çıkmıştı,malesef bendekiler kaybolmuştu.Tekrar bulabilmek güzel olurdu,aslında..
 
Üst