bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
PILOTE


İlk kez Ekim 1959 tarihinde yayınlanmaya başlayan Fransız karma çizgiroman dergisi Pilote, René Goscinny-Albert Uderzo ikilisinin Asterix/Asteriks'i, Jean-Michel Charlier-Victor Hubinon ikilisinin Barbe-Rogue'u, Charlier-Uderzo'nun Tanguy et Laverdure'ü gibi çok şöhretli Avrupa macera çizgiromanlarına ilk ev sahipliği yapan dergidir.

izgiromanAnsiklopedisi470.jpg


30. Yayın yılı dolayısıyla çıkan 'özel' Pilote sayısı.

Pilote, ünlü Dargaud yayınevinin sahibi Georges Dargaud'nun önderliği ve finansında yayınlanmaya başladıktan sonra, ülkedeki sayılı yazar ve çizerlerden oluşturduğu seçme bir kadroyla Fransız çizgiromancılığının gelişmesine öncülük yapmıştır. Sonraki yıllarda dergiye eklenen Lieutenant Blueberry, Achille Talon, Lucky Luke/Red Kit, Valerian ve Hypocrite gibi sanatsal ve popülerlik açısından ünlü pek çok çizgiromanla koleksiyonunu zenginleştirmiştir. Başlangıçta haftalık periyotta çıkan dergi, 1974 yılında itibaren aylık olarak yayınlanmaya başlamış ve çizgiromancı kadrosuna Bretecher, Marcel Gotlib, Mandryka, Jean Giraud, Philippe Druillet, Morris, Tardi gibi yeni isimler katmıştır. Bilhassa fantastik ve bilimkurgu temalı çizgiromanların sıkça rastlandığı dergi, dokuzuncu sanatın deneysel çalışmalarına da sayfalarını açmıştır. Aylık olarak yayınlanırken Pilote Mensuel adını alan dergi, 1986 yılından itibaren diğer önemli çizgiroman dergisi Charlie ile birleşerek Pilote et Charlie adıyla çıkmaya başlamıştır.
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,016
Bastiani Kalesi
Ben 80'li yıllarda tanıştım Pilote'la, Türkiye'de bulabildiğim sayılarını aldığım hatırlıyorum,ekteki linkteki tüm kapaklarından anladığım kadarıyla daha önceleri ergenlere yönelik yayın yaparken, daha sonraki zamanlarda çizgisi daha çok büyüklere yönelik olarak değişmiş ve politik içerikli çizgi romanlar da ağırlık kazanmıştı.

Kapaklara sizler de bir göz atın baştan sona,sizce de bir tarih yatmıyor mu burada?

 
Üst