bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Les PIEDS-NICKELÉS


La bande des Pieds-Nickelés veya daha sonraki basit adıyla Les Pieds-Nickelés, 4 Haziran 1908 tarihinde Louis Forton tarafından haftalık çizgiroman dergisi L'Epatant için yaratılmıştır. Çizimleri gerçek hayattaki tiplemelere dayanan, uzun burunlu Croquigno, tekgöz Filochard ve sakallı Riboldingue'den (ki bu kişiler kendilerini Pieds-Nickeles/Nikelajlı Ayaklar Çetesi olarak adlandırmaktadır) oluşan dolandırıcı, sahtekar ve vurguncu üçlüsünün vukuatları basitten başlayarak evrensel boyutlara ulaşmıştır.

pieds-nickeles1212786130.jpg

Forton, yarattığı karakterleri merhametsiz mizah ve iğneleyici nüktesini tanınmış kişilere (bunlar seride gerçek adlarıyla belirmiştir) ve köklü kurumlara saldırmak için kullanmıştır. Mesela 1911'de, Croquigno, Filochard ve Ribouldingue ne yapıp edip önce vekil, sonra kabine üyesi olmuşlardır. Ve sonra da Fransa Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Armond Fallieres'e tekmeyi (kelimenin tam anlamıyla) koydukları gibi hükümeti ellerine geçirmişlerdir... Salt arsızlık açısından bile bu macera çizgiroman tarihinde bir dönüm noktası teşkil etmektedir.

izgiromanAnsiklopedisi469.jpg


Les Pieds-Nickelés kadrosu.

1921 yılında Pieds-Nickelés'in Amerika'ya açılmasıyla Forton, bu kez de alkol yasağı, ırk ayrımı, seçim süreçleri, Hollywood ve Başkan Harding'le dalgasını geçmiştir. 1924-1927 yılları arası bir suskunluk dönemi yaşadıktan sonra tekrar Fransa'da ortaya çıkan Pieds-Nickelés, yine o bildik üçkağıtçılıklarına devam etmekle beraber, bu sefer biraz daha uslanmış ve ayakları biraz daha yere basar hale gelmiştir. Forton'un 1934' deki ölümünden sonra çizim işini, Aristide Perre ve 1938'den savaşın müdahale ettiği 1940'a kadar A.G.Badert üstlenmiştir. Les Pieds-Nickelés, beklenmedik bir anda, 1948 yılında tekrar geri dönmüştür. Bu kez çizimleri Réne Pellos gerçekleştirmiştir. Pellos, altyazı yerine tamamen yazı balonları kullanmaya başlayarak bir değişime öncülük etmiş, fakat bunun dışında konu ve tiplemeler günümüze ulaşana kadar çok az değişmiştir.

9782749304496.jpg


100. yıl özel sayısı.

Les Pieds-Nickelés, ülkemizde ilk kez 1966 yılında Ağustos ayında Sait Yurdagül'ün Yurdagül Yayınları'ndan çıkan Yuki dergisi sayfalarında ve 1968 yılı ortalarına doğru Şarika Şilliler'in çıkardığı Bücür dergisinde Komikler başlıklarıyla yayınlanmıştır. Burada Kerkenez, Köstebek ve Kirpi adlarını alan Nikelajlı Ayaklar Çetesi elemanları ertesi yıla da uzanan haftalık yayın temposunda birkaç macera yaşamışlardır.
 

surucu32surucu

Yeni Üye
29 Mar 2010
4
5
Les Pides

Jean-Luc Godard'ın, Pierrot le fou (1965) adlı filminde, çocuk bakıcısı Marianne Renoir koltuğun üzerinde uyuyakalmıştır. Dizlerinin üzerinde yarısına kadar okunmuş bir çizgi roman vardır. Les Pieds Nickelés - Nikelajlı Ayaklar Çetesi 'nin bir çizgi romanıdır bu. Filmi izlerken dikkatimi çekti. Araştırdım. Buralara kadar geldim. teşekkürler bu müstesna bilgiler için.
 

Baykuş

Yeni Üye
2 Mar 2010
52
26
Yukarıdaki ayrıntılı bilgilere bir ekleme de ben yapayım.

Aslında "Nikelajlı Ayaklar Çetesi" Türkçe'ye pek uygun bir tercüme olmuyor. Neticede "pieds nickelés" deyimi Fransızca'da genelde tembel, beceriksiz, işe yaramaz ama sempatik tipler için kullanılıyor. Aynen Türkçe'ye aktarılması uyumsuzluk yaratıyor ve deyimin anlamı kayboluyor.

Geniş Aİle'de aynı anlamda "yetersiz" lafı sık kullanılır mesela. Bu da onun gibi bir şey.
 
Üst