bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
II PICCOLO SCERIFFO
(Küçük Şerif)


İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra on Lirete satılan çeşit çeşit küçük boy haftalık çizgiroman dergicikleri İtalya'da yeniden boy göstermeye başlamıştır. Gerçi sonradan enflasyon karşısında önce 12, ardından 15 ve 20 Lirete yükselen bu dergicikler, 1960'larda 50 Lirete tırmanmadan önce ucuzca kalan fiyatları sayesinde yüksek tirajlar yakalamışlardır. Ayrıca her nasılsa on beş yıllık piyasa hayatı boyunca bu bant kitaplar çok sayıda yayıncıyı servet sahibi yapmıştır. Özellikle Tristano Torelli bunlar arasında hemen akla gelen ilk isim olmuştur. Yayıncı, Sciuscia adlı kahramanın başarısından sonra 1948'de Dino Zuffi'nin çizimleriyle II Piccolo Sceriffo'yu yayınlamaya başlamıştır.

Şerif Hodgkin'in oğlu Kit'in, kanunsuzlar tarafından öldürülen babasının yerini almasını konu edinen II Piccolo Sceriffo, Vahşi Batı atmosferini kendisine fon olarak kullanmaktadır. İlerleyen maceralarda ise Kit ve kız kardeşi Lizzie, şişman arkadaşı Piggie ile kız arkadaşı güzel Flossie'yle birlikte yirmi yıldan uzun bir süre boyunca Vahşi Batı'ya kanun ve düzen getirmek için mücadele etmiştir. Bu esnada karşılaştığı düşmanlarıysa bazen haydutlar bazen de isyankar kızılderililerdir. Kit'in gençliği, on altı yaşında olması kendini onunla özdeşleştirebilen genç okurların sadakatini kazanmıştır. Kahramanın canlı ve hareketli karakteri kurgudaki bol miktardaki açığı örtmüş, hatta Zuffi'nin vasat çizimini bile hoş göstermiştir. Yatay formatlı haftalık dergiciği kapandığında ve artık kahraman da büyüdüğünden dolayı Nuovo Sceriffo olarak adlandırılan maceraları önce cep kitabı formatında, sonra da Dardo Yayınevi tarafından büyük boy, aylık bir çizgiroman dergi serisi olarak yayınlanmaya başlamıştır. Serinin yazarı Giana Angissola, II Piccolo Sceriffo'nun maceralarını temel alan bir roman da yazmış, ayrıca bir yıl sonra da İtalyan sineması bu genç karaktere el atarak onu beyaz perdeye aktarmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi468.jpg


II Piccolo Sceriffo macerası barındıran Şiko Kit (Cisco Kid) albümü.

Ülkemizde ilk defa 1955 yılında Ceylan Yayınları tarafından basılan Ceylan dergisinde Küçük Şerif başlığıyla boy göstermiştir. Bu dergiden sonraki durağı ise, 1956 tarihinde yayına başlayan Roket adlı dergi olmuş ve burada da yine Küçük Şerif adıyla yayınlanmıştır. Ayrıca 1966 tarihli bazı Bahadır sayılarında ve büyük boy Red Kit'de -daha popüler bir isim olduğundan dolayı- Şiko Kit/Cisco Kid başlığıyla birkaç macera yaşamıştır. Hatta bu maceralar ertesi yıl Bilgi Yayınları tarafından kendi başlığını taşıyan albümlere dönüşmüştür.
 

alialince

Kıdemli Üye
1 Ağu 2017
424
1,471
Sayın bakunin detaylı bilgilendirme yazılarınız için çok teşekkür ederim.

Yazınızda paylaştığınız Şiko Kit/Cisco Kid başlığıyla hem Bahadır sayılarında hem de Bilgi yayınları tarafından "renkli resimli arkadaş " dergisi içerisinde ve kendi başlığı altında da iki sayı
olarak yayınlanan kahraman anlayabildiğim kadarıyla İtalyan yapımı II PICCOLO SCERIFFO değil Fransız yapımı "CHICO JUAREZ"'dir.
Saygılarımla
 
Üst