bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
PEMBE PANTER
(The Pink Panther)



1963 yılında, yeni filminin hazırlıklarını yapan yönetmen Blake Edwards, bir mücevher hırsızıyla, saf bir polis müfettişinin çatışmalarını konu edinen yapımın jeneriğinde bir animasyon kullanmak isteyince ortaya kısa sürede popüler olacak yeni bir çizgi karakter çıkmıştır: The Pink Panther/Pembe Panter.

Filmin merkezindeki konu olan ve çok değerli bir elması simgeleyen bu isim, jenerikte rol alan adıyla müsemma sevimli bir pembe pantere ilham kaynağı olmuştur. Bu nedenle yönetmen Edwards bu amaçla iki başarılı animatöre, Fritz Freleng ve David H.DePatie'ye güvenmektedir. Yaşlı kurt Fritz Freleng, 1924'den beri çizgifilm sektöründedir ve 1963 yılında DePatie ile yeni bir animasyon şirketi kurmuştur. Bu istekli ikiliye jenerikte yer alması istenen tüm yazıların teslim edilmesini takibeden süre sonunda, üç farklı projeyle Blake Edwards'la toplantı yapılmıştır. Üç teklifi de reddeden Edwards, üstelik DePatie'nin sıkıntıdan toplantıda birşeyler karalamasından dolayı oldukça sinirlenmiştir. Tam çizerleri azarlamak üzereyken genç animatör, "Bir teklifimiz daha vardı... şöyle birşey düşünmüştük. Şuna da bir baksanız," demiş ve kararsızca oracıkta çiziktirdiği pembe bir panter figürünü Edwards'a uzatmıştır. Derken toplantıya o sırada katılan kompazitör Henry Mancini bu karakteri çok beğenip, üzerine atlamış, "Harika.. Çok sevimli.. Bu tiple, benim müziğim olay yaratır," demiştir. Böylelikle konu kapanmış ve jenerikte kullanılacak çizgi karakter bulunmuştur: Pembe Panter.

Sonuçta aradan geçen yıllar Pembe Panter'i en tanınan ve sevilen on çizgi karakter arasına sokmuştur. Televizyon şirketlerinin talebiyle Pembe Panter'in yeni çizgifilmlerini hazırlamaya başlayan Freleng-DePatie ikilisi ve dahi Blake Edwards maddi anlamda ihya olmuştur. Başarılı animatörler ard arda tırmandıkları şöhret basamaklarını müteakip, "Pembe Panter'i biz yarattık. Onu doğuran ise, 'Pembe Panter' filmidir. Şimdi ise Pembe Panter hem bizi hem de yapımcı şirketi sırtında taşıyor. Ona minnettarız," diye samimi bir açıklama yapmaktan kendilerini alıkoyamamışlardır.

izgiromanAnsiklopedisi466.jpg


Bulvar Gazetesi'nin ilavesi olan Pembe Panter albümü.

The Pink Panther, ülkemizde ilk kez 1974 yılında Pembe Panter adı altında boy göstermiştir. Onu 28 Ocak 1980 tarihinde yine Milliyet Çocuk dergisiyle birlikte ilave olarak verilen Milliyet Çizgi-Roman dergisindeki maceraları izlemiştir. Sonraki durağı bir başka benzeri dergi olan Tercüman Çocuk olmuş ve Kasım 1982 tarihinden itibaren bu dergide son kez gözüktüğü Mart 1983'deki sayılarına değin pek çok macerası yayınlanmıştır. Ayrıca 1986 yılında Bulvar Gazetesi'nin Ponpon ve Bonbon adlı mizah ilavelerinde bazı bant versiyonları ve bir de saman kağıda basılı albümü yayınlanmıştır. Yine aynı yılın başında yayınlanmaya başlayan ve ücretsiz ilave olan Güneş Çocuk dergisinde bazı renkli maceraları okuyucuyla buluşmuştur. Bu arada Pembe Panter çizgiroman ve çizgifilm serisindeki ünlü müfettiş de 1970'lerin ortalarında Tercüman Gazetesi'nde Bay Müfettiş başlığıyla tam sayfalı ve devamlı maceralar yaşamıştır.
 
Üst