bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
PEANUTS


Charles Monroe Schulz, 2 Ekim 1950'de son çalışması Peanuts'ın ilk bantının United Feature Syndicate tarafından pazarlanmasına ve yayınlanmasına izin verdikten sonra, bu başlığın tüm dünyada en popüler sıfatını kazanacağını ve kendisinin ölümüne değin aynı başlığı tam 50 yıl boyunca çizmeyi sürdüreceğini asla tahmin etmemiştir.

Peanuts, kelimesi İngilizce'de 'yerfıstığı' anlamına gelmekteydi ve bantın yaratıcısı Schulz, bu ismi ana karakterlerin tıpkı bu yemişe benzemesinden esinlenmişti. Aslında bantın baş aktörü Charlie Brown isimli bilgiç çocuktur. Ancak yine de Peanuts başlığı yıllar içinde, bünyesinde en ön plana çıkan karakter olan Snoopy'nin adıyla kullanılmaya ve yayınlanmaya başlamıştır. Snoopy, bahçeye yapılmış kendince lüks kulübesinde -genelde de çatısında- hayata ve yaşama dair ne varsa çözmek ve çevresindekilere aktarmak için hazır olan sevimli bir köpeciktir. Ona maceralarında bir nevi ekürisi olan ve bahçedeki ağaçlarda yaşayan minik bir kuş olan Woodstock eşlik etmiştir. Onun dışında, Beethoven hayranı piyanist virtüözü Schroeder; tuttuğunu koparan Lucy Van Pelt ve tabii banttaki en mini minnacık canlı olan Linus da seride sık sık boy göstermiştir. Ayrıca engelli bir çocuk olan Patty ve Charlie Brown'un küçük kız kardeşi Sally de bu başlıktaki zengin karakterizasyona katkı sağlamıştır. Bütün karakterler çocuk olmasına karşın aslında tamamı sembolik olarak farklı yaratılıştadırlar. Bu sayede de stribin başarılı çizeri Schulz, yaşadığımız dünyadaki farklılıkları ve tezatları aralıksız olarak yakalamayı başarmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi462a.jpg


Peanuts'ın en şöhretli elemanları birlikte.

Amerika'nın milli sporu olan beyzbolun yanı sıra, Kurtuluş Günü, dini bayramlar, aşk, vatanseverlik, felsefe paralamak, bilim gibi sayısız konu, akla gelen her tema, bantlara eklenmiştir hatta savaş bile... Zira sık sık rüya gören ve hayal alemlerine dalıp duran Snoopy, bir keresinde kendini Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan dehşetli hava savaşları esnasında dahi görmüştür Çoğu meslektaşının aksine Charles Schulz, çizgiroman balonlarının içindeki kaligrafileri dahi kendisi yapmayı tercih etmiştir. Peanuts, belki de dünyada çizgiyi en ekonomik kullanan, rahat anlaşılır ve sade çizgiroman bantıdır. Entelektüel yapısıyla dikkat çeken başlık, 1952 yılından itibaren renkli Pazar sayfasına da kavuşmuştur. Sayısız özelliğinden dolayı pek çok özel araştırma makale ve akademik çalışmaya kaynak teşkil eden seri, yakaladığı dünya çapındaki popülarite sayesinde sayısız kısa ve uzun metrajlı çizgifilme, plağa, radyo piyesine ve sinema animasyonuna uyarlanmıştır. Hatta Peanuts başlığından açıkça etkilenen bir Brodway müzikali dahi yapılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi462.jpg


Can Yücel'in çevirisiyle yayınlanan Snoopy albümü.

Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de Snoopy adıyla günlük gazetelerde boy göstermiştir. İlk olarak 1965 yılında orijinal başlığının Türkçe karşılığı olan Fındık Kurtları adı altında Doğan Kardeş sayfalarına yansımıştır. Ayrıca Nisan 1982 tarihinden itibaren Türk çocuklarına İngilizceyi kolay bir yöntemle öğretme programı çerçevesinde çıkan Hello adlı dergide Peanuts adıyla renkli bantları yayınlanmıştır. Türkiye'de çıkan ilk Peanuts albümü ise, 1983 yılında şair Can Yücel'in çevirisiyle Kaktüs Yayınları tarafından Snoopy adı altında çıkmıştır. 1988 yılında ise Milliyet Gazetesi tarafından verilen Milliyet Çizgi-Roman ilavesi olmuş ve burada Snoopy başlığıyla bantları yayınlanmıştır. 1990'ların ikinci yarısında tabloid Bugün Gazetesinde Snoopy başlıklı bantlar halinde ve 1994'ün sonundan itibaren de Milliyet Gazetesinde ve Milliyet Çocuk'da Snoopy'nin Günlüğü adıyla renkli olarak yayınlanmıştır.



 
Üst