Pazar

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
PAZAR


Eylül 1957'de yayınlanmaya başlayan Pazar, ilk çıktığı andan itibaren okurları tarafından rağbet görmüş ve her sayısında verdiği çok sayıda Türk ve yabancı, üstelik tamamı renkli olarak yayınlanan çizgiromanla on binlerce kişiye ulaşmıştır.

Pazar, haftalık magazinel bir dergi olarak dönemin genç ve yeni şeyler deneyen çizerlerine kapılarını açmış, onların halkın nabzını iyi tutacağına güvenmiştir. Bu ambiyansı iyi değerlendiren derginin sahibi Safa Kılıçlıoğlu, yayının formatını tamamen seks içerikli ve kadın fotoğrafları basar bir hale gelinceye değin uzun yıllar korumayı başarmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi460.jpg


Pazar dergisine ait koleksiyondan bir ilk sayfa.

Pazar, ilk sayısından sonra ön kapak içinde şans verdiği Altan Erbulak ve kariyerinin en önemli çizgiroman başlığı Kibar Hırsız kadar, Mıstık imzalı Taş Devri ve Stan Drake'in Genç Kız Kalbi ve Walt Disney Productions tarafından hazırlanmış reel çizgi stilindeki başlıklardan biri olan Amansız Takip gibi değişik içeriğe sahip çizgiromanları sayfalarında barındırmıştır. Çeşitli sinema, tiyatro, radyo haberlerinin yanı sıra öykü ve karikatürlere de yer veren dergide Uçan Adam başlığıyla Türkiye'de ilk kez yayınlanan Superman, Vak Vaka Kardeş/Donald Duck bantıyla alt alta sıralanmıştır. Wayne Boring'in gazete bantı olarak hazırlanmış serisi üçer üçer yayınlanırken, yine Walt Disney patentli Jules Verne romanından uyarlanan Deniz Altında 20.000 Fersah ve Apti ile Basri adı verilen bir bant sonraki sayılarda ona eşlik etmiştir. Nihat Bali, Mustafa Eremektar, Oğuz Aral, Öktemer Koksal, Altan Erbulak gibi karikatürist ve Etem Çalışkan, Nezih Dündar, Güngör Özden, Abdullah Turhan (o dönemki çalışmalarında soyadını Turan şeklinde kullanmış), Oral Orhan'dan kurulu çizer ekiplerinin sırtladığı Pazar, görsel anlamda başarıyı yakalamıştır. Derginin 1958 yılı içinde ilerleyen sayılarında Oral Orhan'dan Gök Gözlü Adam; Nihat Bali'den Safi başlıklı bir bant; Marcel Ayme'den uyarlanan metinleri çizgiromana uyarlayan Sade Yalçın'dan iğreti Surat, Oğuz Aral'dan Köstebek Hüsnü; Abdullah Turhan'dan bir 'soap opera' başlığı olan Aşk ve Vazife çizgiromanları yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi461.jpg


Pazar dergisinden Gök Gözlü Adam.



izgiromanAnsiklopedisi461a.jpg


Abdullah Turhan'dan Tehlikeli Oyun sayfası.

Pazar, 150.000 adet baskıya ulaştığı 1959 yılının Nisan ayından itibaren ise, Mel Graff'ın çizgilerinden Gizli Ajan X-9/X-9 Secret Agent; yine Turhan'dan Tehlikeli Oyun, Acı Zafer ve Yelpaze'de yayınlanan çalışmalar tarzında hazırladığı Seni Terketmeyeceğim ile resimli roman tarzındaki Honolulu'da Aşk ve benzeri formattaki Arzu Toprağı; John Gullen Murphy'den Yenilmez Yumruk Ben Bolt/Big Ben Bolt; yabancı bir çizerden Garip Bir İzdivaç; Çetin A.Özkırım'dan Yalnızlık yayınlanmıştır. 1960 yılı ise Turhan'dan polisiye konulu Cani Peşinde; Erbulak'dan bir parodi olan Yerli Hollivud ve kendi anılarını kaleme alan Vural Sözer'in senaristliğinde reel çizgi stilindeki neredeyse tek Erbulak çalışması olan İngiliz Kemal (resimli roman tarzındadır); daha önce kısa bir görünüp sonra ortadan kaybolan Aral başlığı Köstebek Hüsnü; Spalding'den Kadınlar Pansiyonu ve Fritz'den Şirin Bey bantı gibi çizgiromanları beraberinde getirmiştir. 1961'den sonraki Pazar sayıları ise, Orhan Boran ve Yuki başlığında mizahi konular işlenmiş, ayrıca Lee Falk'dan Kızıl Maske; Mac Raboy'dan Baytekin/Flash Gordon; Walt Disney'den Miki Fare ve Boncuk; Brick Bradford; Maskeli Süvari; İki İzci; Öktemer Köksal'dan Minnoş ile Abduş gibi çoğu popüler çizgiromanlara ayrılmış, ayrıca H.Tosyalı'dan Don Kişot ve Maurice Limat'ın romanından uyarlanan Şeytanın Elçisi adlı maceralar Abdullah Turhan'ın fırçasından resimli roman formatında sayfalara yansımıştır. Bir dönem Rakım Çalapala'nın direktörlüğüne geçen Pazar, 1960 yılı sonuna doğru dört renkli olarak yayınlanan bir de çocuk ilavesi vermiştir. Bu ilavede de bol miktarda çizgiromana yer veren dergi okuyucu taleplerinin ve değişen piyasa koşullarının olumsuz bir gelişmesi olarak içeriğini değiştirmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi461b.jpg


Pazar dergisine ait bir 'çocuk ilavesi kapağı.

Pazar, 1975 yılına dek yayında kalmayı başarmış ve tam 1021 sayı yayınlanmıştır. Ancak derginin son on yıla yakın bir süresi içinde yayınlanan sayıları, bilhassa Yeşilçam'ın bayan oyuncu ve adaylarının çıplak fotoğraflarına ayrılmıştır. Böylece dergi okur profilindeki inanılmaz bir değişime uğramış, farklı bir magazin yayıncılık kulvarına yelken açmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi460a.jpg


Pazar dergisinin 115. sayısında yayınlanan Köstebek Hüsnü sayfası.
 
Üst