bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
PAPILIO


1978 yılından itibaren Belçika'da, haftalık Tintin dergisi Hervé Croze'nin senaryolarını yazdığı ve Michel Pierret'in çizgiye döktüğü Papilio adlı karizmatik ve becerikli bir genç çizgiroman kahramanının maceraları yayınlanmaya başlamıştır.

pap1.jpg


Papilio'dan bir kare.

Bir süre sonra Croze'nin işleri savsaklamaya başlamasıyla birlikte çizer Michel Pierret, başlığın yazarlığını da üstlenmiştir. Sarışın, sempatik ve cesur bir genç olan Papilio, birbirinden değişik zaman ve mekanlarda maceralar yaşayan ve benimseyebileceği bir gezegen arayan bir bilimkurgu kahramanıdır. Yaşlı bilgin Vod ve onu sayısız kere zor durumdan kurtaran garip bir küçük hayvan olan Gekko ile beraber maceradan maceraya dolanan Papilio, gittiği her yeni gezegende kendisini seven ve işbirliği yapan dost canlısı ırklarla karşılaştığı gibi, düşmanca tavırlar sergileyenlerine de rastlamıştır. Tamamen fantastik içerikli olan Papilio maceraları, grafik tasarımı olarak çizgiroman dünyasına bazı yenilikleri sunmayı başarmıştır. Ancak oldukça yumuşak ve kıvrak bir çizgiye sahip olan Michel Pierret, tüm yeteneğine ve çabasına rağmen başlığın Fransa/Belçika ekolüne sahip diğer başarılı çizgiromanlar gibi albümleşmesini sağlayamamıştır.

Papilio, Türkiye'de ilk kez Milliyet Çocuk dergisi tarafından 1983 yılında yayınlanmıştır. Bu dergideki birkaç maceralık bir kariyerin ardından bu kez Tercüman Çocuk dergisi okurlarına Ekim 1985 tarihinde başlayan tek maceralık bir merhaba demiştir.

izgiromanAnsiklopedisi458a.jpg


11 Ekim 1985 tarihli Tercüman Çocuk dergisinin 41. sayısında yayınlanan Papilio sayfası.
 
Üst