Piyale MADRA

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,915
NeverLand
Piyale MADRA, (1954- )


izgiromanAnsiklopedisi391.jpg

1 Ocak 1954 tarihinde Ankara'da doğan Piyale Madra, ilk ve orta öğrenimini bu kentte tamamladıktan sonra 1974 yılında Fransa'ya giderek akademik eğitim almıştır. Grenoble'daki Ecole des Beaux-Arts'da üç sene devam eden sanat eğitminin ardından Türkiye'ye geri dönerek Güzel Sanatlar Akademisi'nin Uygulamalı Endüstri Sanatları Grafik Bölümü'nden mezun olmuştur.

Piyale Madra, bir süre Stockholm'de sanatsal çalışmalar gerçekleştirdikten sonra Milliyet Gazetesinde çalışmaya başlamıştır. Burada ilkini 1982'de çizdiği ve günlük olarak hazırladığı Piknik başlıklı bantlarla çizgiroman kariyerine başlayan çizer, Cumhuriyet Gazetesine geçerek 1992 yılına değin bu serinin koleksiyonunu günlük tempodaki çizgileriyle zenginleştirmiştir. 1988 yılında yeniden okur karşısına çıkan Doğan Kardeş dergisinin yayın kurulunda yer alan Madra, 1994 yılında yayına başlayan Yeni Yüzyıl Gazetesinde Ademler ve Havvalar başlıklı bir başka günlük bantın çizimlerine başlamış, ancak dört sene sonra yayını sona eren bu gazetedeki başlığını 1998 yılından itibaren çalışmaya başladığı Radikal Gazetesinde devam ettirmiştir. Hem Piknik, hem de Ademler ve Havvalar serileri kısa metrajlı çizgifilmlere uyarlanmış ve 1998' de TRT ile NTV kanallarında yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi391a.jpg


Madra'dan Ademler & Havvalar bantı.

Piyale Madra'nın gazete bantı olarak çizdiği Piknik serisi, 1992'de Yılmaz Yayınları tarafından Türkçe ve İngilizce olarak Aaa!.. Piknik başlığıyla; 1994' de Ademler ve Havvalar II başlıklı kitabı Remzi Kitabevi; 1998 yılında da diğer bantı Ademler ve Havvalar Yapı Kredi Yayınları'nca yayınlanmış, ayrıca İletişim Yayınları da Küçük Ademler Küçük Havvalar başlığından seçilen bantları kitaplaştırarak hayranlarına ulaştırmıştır. Ulusal ve uluslararası düzeyde ferdi ve karma pek çok sergiye katılan Madra, Türk çizgiroman tarihinde en uzun süre yayında kalan, sosyolojik içerik ve yaşam felsefesi taşıyan başarılı aile bantlarına imza atmıştır.
 
Üst