Robert Erwin HOWARD

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,912
NeverLand
Robert Erwin HOWARD, (1906-1936)


izgiromanAnsiklopedisi278.jpg

Gizemli kılıç ve büyü romanlarının yaratıcısı Robert Erwin Howard, 22 Ocak 1906'da Teksas'ın Peaster kentinde doğmuştur. Çocukluk yıllarında obur bir okuyucuydu ve tarihi konular onu büyülüyordu. Geçen yıllar boyunca bu alanda derin bir kültür birikimi oluşmuştur. Howard, gençliğinde çeşitli işlerde çalışmıştır. Avukat katipliği, ucuz kartpostal şairliği ve gazete yazarlığı yapmış, bu işleri yaparken de hayatın içindeki asıl gerçek arayışını sürdürmüştür.

18 yaşına geldiğinde inanılmaz bir verimlilikle tarihi roman çalışmalarına başlamıştır. İlk öyküsünü efsanevi dergi Weird Tales'e satmıştır. XX. yüzyılın popüler, eli kılıçlı, sert ama dürüst barbar kahramanlarının büyüleyici öyküleriyle okuyucular ilk kez o yıllarda tanışmıştır. Bu kahramanların en tanınmışları 1929'da yaratılan Valusya'nın efsanevi barbar kralı Kull ve 1932'de yaratılan Kimmeryalı barbar Conan'dır. O dönemlerde Howard, bambaşka alanlardaki dergiler için değişik spor ve western öyküleri kaleme almayı da sürdürmüş ve sonraları bu karakterlere kızıl saçlı savaşçı kadın Red Sonja'yı da eklemiştir.

Bu konu zenginliği içinde okuyanlarda dramatik etki yapan, şiirsel öğelerle süslü başarılı bir tarihi roman yazarı haline gelmiştir. Verimliliği diğer yazarları kıskandıracak düzeydedir. Sonraları yarattığı hayali karakterleri arasından daha çok tutulan barbar Conan için birçok öyküler yazdı. Weird Tales dergisinde yayınlanan bu öyküler 'Conan the ConqueroR'/Fatih Conan' adlı bir kitapta bir araya getirilerek yayınlanmıştır.

Howard ailesiyle birlikte Texas'ın Cross Plains kentinde yaşamış ve bu kentin en tanınmış kişisi haline gelmeye başladığında yıllık kazancı da yerel bankanın kazancını aşmıştır. Bu dönemde yayınlanan son öyküsünü de ilki gibi Weird Tales'e satmıştır. Ardından da Robert Erwin Howard, 11 Haziran 1936'da silahıyla intihar ederek yaşamına son vermiştir.

Howard'ın çalışmalarının bazıları sonradan Gnome Books Yayınevi tarafindan yeniden yayınlanmış, ancak henüz layık olduğu patlamayı yapabilmiş değildir. Sonunda 1960'lı yıllarda Conan'ın öyküleri geniş dağıtım olanağına sahip süreli yayınlarda yer bulmaya başlamıştır. L.Sprague de Camp ve Lin Carter bu öyküleri derleyip yayına hazırlamışlardır. 1970 yılına gelindiğinde Marvel Comics, Robert E.Howard'ın roman tiplerini çizgiromana adapte etmek üzere yayın haklarını satın almış ve Howard'ın çalışmaları böylece gerçek başarı ve şöhret yoluna adım atmıştır. 1980'lerden itibaren ise, Howard'ın çizgiromana da başarıyla adapte edilen kahramanları birbiri ardına sinemaya da uyarlanmıştır. Önce iki filmle Conan, ardından Red Sonja ve son olarak da Kral Kull. Bu arada Robert Erwin Howard'ın hayatını konu alan ve Dan Ireland'ın yönettiği 'The Whole Wide World/Koca Dünyanın Tümü' adlı bir film de 1996'da gösterime girmiştir. Vincent D'Onofrio, bu filmde yazar Howard'ı canlandırmıştır.
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
Yazıda bilgi hataları var. Öncelikle Red Sonja, Robert E. Howard'ın yarattığı bir kahraman değil. Sadece ondan esinlenen bir kahraman olarak yorumlamak gerekir. Howard'ın kahramanı Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana kuşatması sırasında geçen "Shadows of Vulture" öyküsündeki Rogatino'lu Sonya'dır. (J ile değil) Rus kökenlidir ve Hyboria çağı ile en ufak bir ilgisi yoktur. Red Sonya diye geçer orijinal hikayede. Bu işin mimarı imitasyon yazarlardan Roy Thomas'tır. Red Sonya Hyboria çağına uyarlanırken, Red Sonja diye geçmiştir.
Conan öykülerinin Fatih Conan ismiyle toplandığı da doğru değil. Böyle toplama eserler var ama Fatih Conan, Sprague De Camp'ın Howard'ın Hour of Dragon-Ejderin Saati romanına verdiği yeni başlıktır.
Howard'ın yarattığı karakterlerin çoğu, çizgi roman endüstrisi tarafından ele alınırken parodileştirilmiş, içinde modernlik eleştirisi taşıyan boyutları ikinci plana atılmıştır.
 
Üst