Suat GÖNÜLAY

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Suat GÖNÜLAY, (1965- )


izgiromanAnsiklopedisi249.jpg

27 Mayıs 1965 yılında Bafra, Samsun'da doğan Suat Gönülay, başlangıçtan itibaren çizgiromancı olmak istemesine rağmen yayınlanan ilk çalışması bir karikatürdür ve Çivi mizah dergisinde basılmıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi'nden ayrılarak tüm mesaisini çizgiroman çalışmalarına vermeden önce, daha henüz lise yıllarında Lak-Lak mizah dergisine yaptığı çalışmalarla profesyonelliğe adım atmıştır.

Suat Gönülay'ın ilk çizgiroman çalışmaları Lak-Lak'da yaptığı gösterimdeki filmlerin uyarlamalarıdır, ayrıca 1984'de Günaydın Arkadaş dergisinde de bazı bantlar çizmiştir. Ancak gerçek anlamda kendi öykülerini çizmeye başlaması Gırgır'da ve Galip Tekin'in yazdığı kısa öyküler çizdiği Fırt'da olmuştur. Kısa sürede yayınlanmaya yeni başlayan Limon mizah dergisine geçen ve genelde tam ve bir buçuk sayfalık çizgiroman çalışmaları yapan Suat Gönülay, sonradan yeniden Gırgır'a, dönmüştür. Bu dönemde Oğuz Aral, Galip Tekin gibi usta çizerlerin kaleme aldığı bilimkurgu ve fantastik temalı öyküleri çizmiştir. Deli İbrahim'in Hazineleri, Baltalar Elimizde ve Son Kuvvacı gibi uzun metrajlı çizgiromanlara da imza atan çizer, 1989 yılından itibaren uzunca bir süre Dıgıl'da çizmeye ve sonradan ünleneceği çizim tarzını kullanmaya başlamış, ayrıca sekiz ay kadar bir süre Galip Tekin'in yerine derginin yöneticiliğini de üstlenmiştir. Bu dönemde Hıbır dergisi idarecilerinden Hasan Kaçan'dan gelen teklifi kabul ederek bu dergiye geçen Suat Gönülay, bu dönemde çizdiği Örtmenim Canım Benim öyküsüyle adından çokça söz ettirmeye başlamış hatta 1993'de Star Gazetesinin kısa ömürlü mizah eki Çizgili Pijama'da, yeniden yayınlanmıştır. Bir yıllık Hıbır macerasının ardından geçtiği Leman ve sonrasında Akşam Gazetesinin ilave olarak verdiği Kadayıf'da çalışmalarına yoğun bir tempoda devam etmiştir.

img086.jpg
img087.jpg


Suat Gönülay'ın çizdiği iki sayfalık bir öykü olan 'Zıkkımın Kökü'.


Son olarak yayın kurulunda bulunduğu ve çizer arkadaşı Sencer için yazdığı çizgiroman öyküleriyle destek verdiği ancak sadece dört sayı çıkan Kazandibi adlı haftalık bir çizgiroman dergisi denemesine imza atmıştır. Ağustos 1991'de Joker Yayınları mizah dergilerinde yayınlanan bazı öykülerinden yaptığı bir seçkiyi Hayatım Roman-Baltalar Elimizde adıyla yeniden basmıştır.
 
Üst